Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το νέο μήνυμα της ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις των Deutsche Bank και Societe Generale για τη συνεδρίαση (21/1)

Το νέο μήνυμα της ΕΚΤ - Οι εκτιμήσεις των Deutsche Bank και Societe Generale για τη συνεδρίαση (21/1)

Η ΕΚΤ θα επιδιώξει να στρέψει το ενδιαφέρον των αγορών μακριά από τις αποδόσεις ομολόγων

Σχετικά Άρθρα

«Διατήρηση των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών σχετικά με την περίοδο της πανδημίας»: Αυτά αναμένεται να είναι το νέο μήνυμα της ΕΚΤ για τους επόμενους μήνες.
Μετά το πακέτο μέτρων ύψους 1,85 τρισ. ευρώ τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ αλλάζει τακτική κάτι που αναμένεται να φανεί και στην αυριανή (21/1/2021) συνεδρίαση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, υπό την Christine Lagarde, πιθανότατα θα θέλει να κάνει μια παύση για το ορατό μέλλον και να εκμεταλλευτεί την επικείμενη συνεδρίαση για να οδηγήσει τις αγορές σε νέα κατεύθυνση αλλά και για να συζητήσει την ισχύ του ευρώ.
«Ένας πιο ρεαλιστικός στόχος, αντί για την επιδίωξη πληθωρισμού 2% τα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, είναι η προστασία των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, δημιουργώντας παράλληλα μια μεγαλύτερη περίοδο όπου ο πληθωρισμός θα πρέπει να φτάσει τον στόχο» επισημαίνει η Anatoli Annenkov από τη Societe Generale.
«Βλέπουμε λοιπόν την ΕΚΤ σε στάση αναμονής για το εγγύς μέλλον, αν και οι προσδοκίες για την ανάπτυξη είναι αδύναμοι εν μέσω παρατεταμένων locdowns» συμπληρώνει.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, αυτό το ενδιαφέρον για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες -και κυρίως για το εάν οι τράπεζες δανείζουν τις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία- ενδεχομένως να είναι τέχνασμα ώστε να τα βλέμματα να μην επικεντρώνονται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.
«Η ΕΚΤ προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον της αγοράς από τις αποδόσεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες» είπε ο Mark Wall από την Deutsche Bank και συμπλήρωσε «όσο πιο σίγουρη είναι η ΕΚΤ για τη σημαντική βελτίωση των δεικτών των χρηματοοικονομικών συνθηκών, τόσο λιγότερο ευαίσθητη θα είναι για την άνοδο των αποδόσεων».

Το ευρώ

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνης είναι κοντά σε χαμηλά ρεκόρ και οι προσδοκίες της ΕΚΤ επίσης δείχνουν νέο χαμηλό.
Εξάλλου, η πρόσφατη ισχυροποίηση του ευρώ είναι ακόμα ένα "βάρος" για τον πληθωρισμό.
Το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύεται κοντά στο 1,2119 δολ. αλλά ήταν κοντά στο 1,10 δολ. πριν την πανδημία.
Σύμφωνα με το CNBC, δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο οι επενδυτές στηρίζουν το ευρώ, ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ πιο σύντομα από την ΕΚΤ.

Αναθεώρηση στρατηγικής

Ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής για τους επόμενους μήνες, πιθανόν αν επικεντρωθεί στην αναθεώρηση της πολιτικής που ανακοίνωσε πρόσφατα.
Μετά το 2003, η ΕΚΤ έχει θέσει στόχο για πληθωρισμό κάτω αλλά κοντά στο 2% σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με σημαντική αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Η ΕΚΤ, όμως, ανησυχεί περισσότερο για τις αρχές αυξήσεις τιμών.
Ως αποτέλεσμα, η αναθεώρηση στρατηγικής μπορεί να οδηγήσει σε νέο στόχο.
«Θα προσπαθήσουν να βρουν ένα κοινό έδαφος πριν το καλοκαίρι.
Η αναμενόμενη αναδιαμόρφωση του στόχου για τον πληθωρισμό σε ένα συμμετρικό γύρω από το 2% δεν θα πρέπει να είναι αμφιλεγόμενη» είπε η Annenkov από τη Societe Generale.
Η μεγάλη δοκιμασία θα έρθει τον Σεπτέμβριο, καθώς η ΕΚΤ ενδεχομένως να πρέπει να επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική, έξι μήνες πριν την προγραμματισμένη λήξη των πρωτοφανών αγορών ομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης