Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πτώση 5% έως 10% στον S&P 500 μετά την ορκωμοσία Biden - Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν

Πτώση 5% έως 10% στον S&P 500 μετά την ορκωμοσία Biden - Ποιες μετοχές θα ξεχωρίσουν
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αύξησαν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη το 2021 στις ΗΠΑ σε 6,6% από 6,4%, μετά το πακέτο τόνωσης του Biden
Σχετικά Άρθρα
Καθώς ο Joe Biden αναλαμβάνει την προεδρία, οι επενδυτές προσπαθούν να προσδιορίσουν πόσα καύσιμα απομένουν στις αγορές που στοιχηματίζουν στις πολιτικές του και οι οποίες έχουν σημειώσει μεγάλα ράλι σε όλους τους τομείς.
Συνολικά, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 13% από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με τα κέρδη να συγκεντρώνονται σε τομείς που αναμένεται να επωφεληθούν περισσότερο από τις αλλαγές πολιτικής που αναμένονται υπό την κυβέρνηση Biden.
Ενώ το κίνητρο, οι πράσινες πολιτικές και οι υποδομές ώθησαν την ευρεία αγορά να φθάσει στα υψηλά επίπεδα, ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν ότι το ράλι μπορεί να έχει προχωρήσει πολύ πιο μπροστά.

Η λεπτή ισορροπία στο Κογκρέσο

Η λεπτή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο σημαίνει το τελικό σχήμα και το χρονοδιάγραμμα πολλών πολιτικών του Biden - συμπεριλαμβανομένου ενός προτεινόμενου πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων - παραμένουν αβέβαια.
Εν τω μεταξύ, οι εκτιμήσεις για τον S&P 500 πλησιάζουν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία στην εποχή της Dotcom, ενώ η ανάπτυξη των εμβολίων στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει αισιοδοξία για ένα ευρύ οικονομικό άνοιγμα.

Η επόμενη κίνηση της Wall Street

"Αν μου ζητήσετε να προβλέψω εάν η επόμενη κίνηση 5% έως 10% είναι πιο πιθανή πάνω ή κάτω, θα έλεγα ότι είναι πιο πιθανό για πτώση", δήλωσε ο Ernesto Ramos, επικεφαλής μετοχών της BMO Global Asset Management.
«Η αγορά έχει ανέβει ασταμάτητα και οι αποτιμήσεις είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».
Ο Ramos όμως γίνεται πιο αισιόδοξος σε κυκλικούς τίτλους αξίας που θα επωφεληθούν από την απότομη ανάκαμψη της οικονομίας σε βάρος των μεγάλων τίτλων τεχνολογίας που τροφοδότησαν μεγάλο μέρος του ράλι του S&P 500 το 2020.
«Οι αποτιμήσεις είναι αυξημένες, χωρίς αμφιβολία, αλλά η τιμή είναι συγκριτικά φθηνή και δεν πιστεύουμε ότι ο ρυθμός αύξησης του 6% του ΑΕΠ φέτος έχει πλήρως τιμολογηθεί», είπε.
Συνολικά, οι μετοχές αξίας στον S&P 500 διαπραγματεύονται 17,1 φορές τα προθεσμιακά κέρδη, ενώ εκείνες της ανάπτυξης στο S&P 500 διαπραγματεύονται κατά 29,2 φορές τα προθεσμιακά κέρδη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Πακέτο τόνωσης

Ο Biden περιέγραψε ένα σχέδιο τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι απαιτούνται τολμηρές επενδύσεις για να ξεκινήσει η οικονομία και να επιταχυνθεί η διανομή εμβολίων για τον έλεγχο του κορωνοϊού.
Η Janet Yellen, υποψήφια για το Υπουργείο Οικονομικών, προέτρεψε τους γερουσιαστές στην ακρόαση επιβεβαίωσής της την Τρίτη να «δράσουν» για το επόμενο πακέτο ανακούφισης της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές της Goldman Sachs αύξησαν τις προβλέψεις τους για ανάπτυξη το 2021 στις ΗΠΑ για δεύτερη φορά αυτό το μήνα, σε 6,6% από 6,4%, μετά το πακέτο τόνωσης του Biden.
Ωστόσο, οι αναλυτές της Bank of America Global Research προειδοποίησαν ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται ήδη σαν η ανάπτυξη του εμβολίου και η οικονομική ανάκαμψη να είναι έρθουν την άνοιξη και το καλοκαίρι, περιορίζοντας περαιτέρω τα περιθώρια της ανοδικής πορείας.
Η τράπεζα διατήρησε το στόχο της στο τέλος του έτους για το S&P 500 στις 3.800 μονάδες, στα τρέχοντα επίπεδα.
Αντίθετα, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που θα έχουν μακροπρόθεσμο όφελος από τις πολιτικές κινήσεις του Biden, δήλωσε ο Dan Ives, αναλυτής της Wedbush Securities.

Ο κλάδος της ενέργειας

«Ένα από τα θεμέλια του προγράμματος Biden θα είναι γύρω από την ώθηση καθαρής ενέργειας», ανέφερε η Wedbush Securities.
Αυτό πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνει τις μετοχές εταιρειών όπως η Tesla, η General Motors και η Ford Motor υψηλότερα.
Ο Charles Lemonides, διευθυντής χαρτοφυλακίου του hedge fund ValueWorks LLC, δήλωσε ότι το ευρύ ράλι στο χρηματιστήριο εν αναμονή της τόνωσης των δαπανών θα περιοριστεί καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στις εταιρείες που παίρνουν μερίδιο αγοράς από τους αντιπάλους τους.
Το fund έχει στρέψει μέρος του χαρτοφυλακίου του σε τίτλους κυκλικής αξίας όπως η Bed Bath & Beyond και η Tidewater, ενώ αναμένει ότι οι λεγόμενες μετοχές FANG, όπως το Facebook και το Netflix, θα ευθυγραμμιστούν μετά την έντονη απόδοση τους την τελευταία 12 μήνες.
«Θα υπάρξει μια τεράστια διαφορά μεταξύ των νικητών και των ηττημένων από τις αλλαγές στην Ουάσιγκτον και οι τάσεις που ισχύουν κατά το προηγούμενο έτος δεν θα είναι οι ίδιες και φέτος», ανέφερε η ValueWorks.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης