Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Η μετάβαση της Κίνας προς το φυσικό αέριο υπεύθυνη για την εκτόξευση των τιμών

Eurasia Group: Η μετάβαση της Κίνας προς το φυσικό αέριο υπεύθυνη για την εκτόξευση των τιμών
Η στροφή της Κίνας από τον άνθρακα προς το αέριο είναι «ένας παράγοντας που δεν έχει ληφθεί υπόψιν» σχετικά με τις πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα
Εκατομμύρια νοικοκυριών στην Κίνα εκτιμάται ότι έχουν μεταβεί από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο για την θέρμανση των σπιτιών τους μέσα στο 2020.
Η στροφή της Κίνας από τον άνθρακα προς το αέριο είναι «ένας παράγοντας που δεν έχει ληφθεί υπόψιν» σχετικά με τις πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, σύμφωνα με Eurasia Group.
Το σύνολο αυτής της μετάβασης προς το φυσικό αέριο συνέβη το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου, ακριβώς πριν τον χειμώνα, σύμφωνα με το CNBC’s “Squawk Box Asia”.
Οι τιμή του φυσικού αερίου έπεσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, καθώς η πανδημία ήταν σε εξέλιξη.
Αντίθετα, η τιμή έχει εκτοξευθεί πάνω από 1000% από τον Ιούλιο.
Σύμφωνα με το S&P Global Platts, ο δείκτης Japan-Korea-Marker (JKM) για το υγρό φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου άγγιξε τα 32,49 δολάρια MMBtu την προηγούμενη βδομάδα.

«Τεράστια Ζήτηση»

Η νέα ζήτηση από την Κίνα είναι πολύ πιθανόν να έχει εκτοξεύσει τις τιμές, σύμφωνα με τον Henning Gloystein, διευθυντή ενέργειας, κλίματος και πόρων στο Eurasia.
«Νομίζουμε ότι είναι ένας παραμελημένος παράγοντας. Σίγουρα , έχει κάνει πολύ κρύο στο βόρειο ημισφαίριο και υπάρχει έντονη διακοπή παροχής, αλλά αυτό που συναίβει στην Κίνα πέρυσι είναι — ότι , σύμφωνα με εκτιμήσεις, 10 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν επιλέξει το φυσικό αέριο για τη θέρμανση τους.
Μάλιστα, ο Gloystein εξήγησε ότι είναι προσεγγιστικά σαν όλα τα νοικοκυριά της Αυστραλίας να μετακινηθούνε σε άλλη πηγή ενέργεια μέσα σε ένα χρόνο.
Δημόσιες υπηρεσίες και εταιρίες ενέργειας δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά και κατά συνέπεια οι τιμές να εκτοξεύονται.
Συνήθως οι εταιρίες δημιουργούνε αποθεματικά ενέργειας το καλοκαίρι και το χρησιμοποιούνε το χειμώνα.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, η Κίνα έπρεπε να αγοράσει περισσότερο αέριο για τους καινούργιους πελάτες σε «κυριολεκτικά οποιαδήποτε τιμή, χωρίς κανένας στην αγορά να είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο».

Οι τιμές είναι απίθανο να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πολύ

«Έχουμε ακούσει φορτία να πωλούνται 30 δολάρια ή ακόμη και στα 39 δολάρια (ανά εκατομμύρια BTU)», είπε ο Gloystein.
Αυτό το επίπεδο τιμών φαίνεται να είναι το μέγιστο, είπε χαρακτηριστικά.
Η αύξηση των τιμών είναι έως τώρα « ακραία», αλλά δεν θα διαρκέσει μετά από το τέλος της ψυχρής περιόδου, όταν η ζήτηση θα πέσει, εξήγησε ο Gloystein.
«Σε κάποιο σημείο φυσικά, θα ανεβεί η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα οι τιμές, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, να αρχίσουν να υποχωρούν επειδή…ο χειμώνας θα τελειώσει σίγουρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Gloystein.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης