Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μετά την Citigroup και η Goldman προειδοποιεί όταν η ευφορία είναι σε επίπεδα ρεκόρ… μειώστε έκθεση σε μετοχές

Μετά την Citigroup και η Goldman προειδοποιεί όταν η ευφορία είναι σε επίπεδα ρεκόρ… μειώστε έκθεση σε μετοχές
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 που έχει κεφαλαιοποίηση 30,7 τρισεκ. δολάρια θα αυξηθεί στις 4.300 μονάδες έως το τέλος του 2021 από 3.768 μονάδες της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 14%.
Σχετικά Άρθρα

Μετά την Citigroup και η Goldman Sachs προειδοποιεί «είναι μια καλή στιγμή για τη μείωση κινδύνου στις μετοχές», καθώς οι δείκτες ευφορίας έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ.
Οι τελευταίοι μήνες μπορούν καλύτερα να χαρακτηριστούν ως μια περίοδος πρωτοφανούς αισιοδοξίας στις αγορές και απόλυτης ευφορίας
1 Δεκεμβρίου: Η ευφορία της αγοράς ξεπερνά τα επίπεδα Dot Com: Τι πρέπει να κάνει ένας επενδυτής;
2 Δεκεμβρίου: Η Citi προειδοποιεί βιώνουμε την πιο εκρηκτική ευφορία στις αγορές από την εποχή της φούσκας Dot Com
6 Δεκεμβρίου: Η JPMorgan προειδοποιεί ότι το πλήθος των συναλλαγών και η μαζική ευφορία είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τις αγορές
15 Δεκεμβρίου: Ο δέικτης Wall Street Euphoria ενεργοποιεί το πρώτο sell πωλήσεις από τον Φεβρουάριο του 2020 αναφέρει η BofA
17 Δεκεμβρίου: Η ευφορία εκτινάσσεται στο 11 στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών Futures, Global Markets, Bitcoin όλα ενισχύονται.

Όμως, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν, η ευφορία περιοριζόταν πάντα από το ανώτατο όριο που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της ακόρεστης αγοράς που προκάλεσε την φούσκα dot com, η πρώτη εβδομάδα του 2021 είναι έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Κυριολεκτικά.

Με βάση τον δείκτη Panic / Euphoria της Citi έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ 1,83 έναντι 1,69 που ήταν το υψηλότερο ρεκόρ όλων των εποχών.
Με βάση την Citigroup υπάρχει τώρα 100% ιστορική πιθανότητα πτώσης των αγορών τους επόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο οι αγορές έχουν αποδείξει ότι έχουν την τάση να κάνουν το αντίθετο από αυτό που αναμένουν οι αναλυτές - και αυτή τη στιγμή η συναίνεση μεταξύ ακόμη και των πιο αισιόδοξων επενδυτικών οίκων είναι ότι η επόμενη κίνηση των μετοχών θα είναι χαμηλότερη – παρ΄ όλα αυτά η Citigroup βλέπει πτώση στις αγορές.
PINAKAS_A.jpg

Ο δείκτης ανάληψης κινδύνου σε υψηλά 4 ετών

Με βάση την αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs ο δείκτης ανάληψης κινδύνου (RAI) έφτασε στον συντελεστή 1 πριν λίγες ημέρες που είναι το υψηλότερο επίπεδο στα τελευταία 4 χρόνια και κοντά στο υψηλό όλων των εποχών μετά από μια μεγάλη αύξηση της ανάληψης κινδύνου από το 4ο τρίμηνο του 2020.
PINAKAS_B.jpg

Πως φθάσαμε εδώ;

Όπως εξηγεί η Goldman, αυτό βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην αισιοδοξία για την ανάπτυξη το 2021, και ενώ η τράπεζα αναμένει ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική, «βλέπουμε λιγότερες πιθανότητες για πολύ πιο θετικές εξελίξεις από εδώ και πέρα.
Ακολουθώντας τις ειδήσεις για ένα επιτυχημένο εμβόλιο COVID-19 τον Νοέμβριο, η αισιοδοξία για την ανάπτυξη του 2021 γρήγορα προεξοφλήθηκε.
Κατά την Goldman Sachs υπάρχουν και άλλοι πρόδρομοι δείκτες που δείχνουν ότι γρήγορα πλησιάσαμε στα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών.
Αν και αναγνωρίζει η Goldman ότι όταν κάτι γίνεται κοινή πεποίθηση μεταξύ των αναλυτών δεν επιβεβαιώνεται πάντα, ωστόσο σε περίπτωση αντιστροφής της ανοδικής τάσης, όταν βρίσκονται οι αγορές στα ιστορικά υψηλά ο κίνδυνος βίαιης διόρθωσης μεγαλώνει.
Αν και η ανάληψη κινδύνου μπορεί να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με ένα υποστηρικτικό μακροοικονομικό σκηνικό ωστόσο από τα επίπεδα ανάληψης κινδύνου (δείκτης RAI) κοντά στο 1 η παρελθούσα εμπειρία μας δείχνει ότι η περαιτέρω ανάληψη κινδύνων γίνεται ασύμμετρη.
Οι αποδόσεις μετοχών, ειδικά στο εγγύς μέλλον, τείνουν να είναι πιο αρνητικές σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά και οι επενδυτές πιο ευάλωτοι σε βίαιες κινήσεις.
Επιπλέον, στα τρέχοντα επίπεδα RAI, η αγορά είναι πιο ευάλωτη σε οποιαδήποτε σοκ, όπως απογοητεύσεις στην νομισματική και δημοσιονομική πολιτική ή πιο αρνητικές ειδήσεις όπως από τον COVID-19.
Τα δημοσιονομικά κίνητρα και τα νομισματικά μέτρα θα παραμείνουν και το 2021 αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερες θετικές ειδήσεις από τη νομισματική πολιτική.
Βέβαια η Goldman δεν λέει στους πελάτες της να πουλήσουν ακόμα επειδή η όρεξη ανάληψης κινδύνου μπορεί να παραμείνει σε αυξημένα επίπεδα για παρατεταμένες περιόδους, όσο το μακροοικονομικό σκηνικό παραμένει υποστηρικτικό ωστόσο με βάση τον δείκτη ανάληψης ρίσκου RAI… συνήθως όταν ξεπεράσει τα όρια βρίσκεται εκεί μόνο για μικρές χρονικές περιόδους

Εκτιμήσεις για το 2021

Με βάση την Goldman Sachs αναμένει ότι ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 που έχει κεφαλαιοποίηση 30,7 τρισεκ. δολάρια θα αυξηθεί στις 4.300 μονάδες έως το τέλος του 2021 από 3.768 μονάδες της τρέχουσας περιόδου ή άνοδος 9%.
Για το 2022 προβλέπει ότι ο δείκτης S&P 500 θα βρίσκεται στις 4.600 μονάδες.
Βέβαια πως εξηγείται ότι ενώ προβλέπουν διόρθωση, οι εκτιμήσεις για τους δείκτες είναι υψηλότερες;
Η απάντηση είναι η εξής.
Προβλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι διόρθωση μέσα στην χρονιά και ακολούθως ανάκαμψη.
Σε γενικές γραμμές η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι όταν ο δείκτης ανάληψης κινδύνου RAI είναι πάνω από 0,9 και έως ότου ομαλοποιηθεί κάτω από 0,75, είναι μια καλή στιγμή να μειωθεί η ανάληψη κινδύνου ειδικά στις μετοχές.
Το ερώτημα λοιπόν είναι ώρα να πουλήσετε ή είναι ώρα να αγοράσετε καθώς έχουμε δει και στο παρελθόν εκθέσεις που συστήνουν κάτι άλλο από αυτό που συμβαίνει τελικά;
PINAKAS_G.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης