Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ισχυρή άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές βλέπουν 6 επενδυτικοί οίκοι - Καταλύτης οι εμβολιασμοί

Ισχυρή άνοδο στις ευρωπαϊκές αγορές βλέπουν 6 επενδυτικοί οίκοι - Καταλύτης οι εμβολιασμοί

Τι εκτιμούν Goldman Sachs, JP Morgan, Makor Capital Markets, BNP Paribas, Citigroup, Barclays για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Σχετικά Άρθρα
Οι αγορές που έμειναν πίσω στην χρηματιστηριακή ανάκαμψη του 2020 θα υπεραποδώσουν το 2021.

Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της JPMorgan και της Goldman Sachs, υποδεικνύοντας την Ευρώπη για τοποθετήσεις.
Το ίδιο επισημαίνεται και σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το δίκτυο Bloomberg, η οποία έδειξε ότι 24 αναλυτές που ρωτήθηκαν είναι θετικοί για τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Καταλύτης οι εμβολιασμοί

Μετά από ένα ταραχώδες 2020 που άφησε τις αγορές της Ευρώπης πίσω, σε σχέση με την ισχυρή ανάκαμψη του S&P 500, η αγορά γνωστή για τη μεγάλη παρουσία τίτλων αξίας σε τομείς όπως οι τράπεζες και η ενέργεια θα ενισχυθεί φέτος.
Η αισιοδοξία έναντι των εμβολίων και τα γενναιόδωρα σχέδια τόνωσης των οικονομιών θα βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές να ξεπεράσουν τις ΗΠΑ.
Και σύμφωνα με την JPMorgan, αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί.
«Η δυνητικά καλύτερη απόδοση των κυκλικών τίτλων αξίας, ιδίως των χρηματοοικονομικών και των εμπορευμάτων, είναι συνήθως μια μεγάλη τάση για την Ευρώπη», δήλωσε ο αναλυτής της JPMorgan, Mislav Matejka .
«Η περιοχή θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και από μια πιθανή μεταρρυθμιστική μετατόπιση, παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε το 2016-2017».
bn-1.jpg

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα υπεραποδώσουν των αμερικανικών

Το ευρύ φάσμα των προβλέψεων της έρευνας δείχνει μια θετική δυναμική κινδύνου - ανταμοιβής, με τον πιο αισιόδοξο αναλυτή, τον Stephane Barbier De La Serre της Makor Capital Markets, να βλέπει τον δείκτη να τελειώνει το έτος κατά 16% υψηλότερα, ενώ η πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για τον Stoxx 600 είναι από την TFS Derivatives, η οποία βλέπει πτώση 7%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Bloomberg.
Βέβαια, σε ένα περιβάλλον βραδύτερης αύξησης των κερδών της περιοχής και πολιτικών εντάσεων, δεν λείπουν και οι κίνδυνοι, με ορισμένους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι τιμές των μετοχών έχουν ήδη ενισχυθεί, αφήνοντας λιγότερο χώρο για να χωνέψουν οποιεσδήποτε πτώση σε οικονομικό επίπεδο ή στο εμβόλιο.
«Έχουμε ήδη δει τις αγορές μετοχών να αυξάνονται κατά 20% από τον Οκτώβριο, οπότε μέρος της ανάκαμψης που αναμένουμε φέτος έχει τιμολογηθεί», δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs, Sharon Bell, ο οποίος βλέπει συνολικές αποδόσεις περίπου 8% το 2021 για τις ευρωπαϊκές μετοχές, περιγράφοντας ότι ως καλό αποτέλεσμα, «αλλά όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακό».
Μάλιστα είπε ότι το πρόσφατο ράλι είχε κάνει τις μετοχές πιο ευάλωτες.
«Φαίνεται πιθανό ότι οι αγορές θα είναι λίγο πιο ευμετάβλητες, αλλά το σκηνικό εξακολουθεί να υποστηρίζει τις μετοχές», δήλωσε ο Bell.
bn-2.jpg

Περιθώρια για περαιτέρω κέρδη στην Ευρώπη φέτος

Ο Stoxx 600 διαπραγματεύεται με discount περίπου 6% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία και η συναίνεση σηματοδοτεί ότι ο δείκτης δεν θα είναι σε θέση να καλύψει πλήρως αυτό το κενό φέτος, δεδομένων των ήδη υψηλών εκτιμήσεων.
Οι επενδυτές άρχισαν να τιμολογούν μια πιθανή επιστροφή στην ομαλότητα μετά τις πρώτες θετικές ενημερώσεις περί εμβολίων, αλλά η πρόσφατη επαναφορά των περιορισμών και η επέκταση των lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν μετριάσει τον ενθουσιασμό.
Ωστόσο, ο αναλυτής της BNP Paribas, Ankit Gheedia, παραμένει αισιόδοξος, βλέποντας περιθώρια για περαιτέρω απόδοση στη ζώνη του ευρώ.
Τα περιθώρια κέρδους σε ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δείξει υψηλή συσχέτιση με το ποσοστό πληθωρισμού και θα πρέπει να επωφεληθούν από την ανακατανομή των παγκόσμιων επενδυτών σε τομείς αξίας.
«Η Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή που έχει μείνει πίσω στο τελευταίο ράλι με κίνδυνο όσον αφορά τις ροές κεφαλαίων», δήλωσε ο Gheedia.

Η υπεραπόδοση του Ηνωμένου Βασιλείου

Όσον αφορά τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και μετά τη συμφωνία για το Brexit, οι αναλυτές αναμένουν ένα τέλος στα χρόνια της χαμηλής απόδοσης που ακολούθησαν του δημοψηφίσματος του 2016.
Η μέση πρόβλεψή τους είναι ότι το FTSE 100 θα τελειώσει το έτος στις 7.147 μονάδες, υποδηλώνοντας μια άνοδο περίπου 11% το 2021.
«Η διάθεση εμβολίων και η εξασθένηση των ανησυχιών για το Brexit αναμένεται να οδηγήσει σε ανάκαμψη της οικονομίας το 2021, οδηγώντας σε περαιτέρω αξία και ενισχύοντας έτσι την αγορά μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου», έγραψε η Citigroup.
Άλλοι αναλυτές συμφωνούν με την αισιόδοξη άποψη για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και αν ορισμένοι, όπως ο Emmanuel Cau της Barclays, αναμένουν ότι η στάθμιση του Λονδίνου στις αμυντικές μετοχές θα είναι ένας τομέας που θα εμποδίζει την υπεραπόδοση τη ζώνη του ευρώ.
Ο Barbier De La Serre της Makor Capital αναμένει ότι το τρέχον νομισματικό, φορολογικό και μακροοικονομικό μείγμα θα έπρεπε, μηχανικά, αν όχι λογικά, να αυξήσει το 2021 τις αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου γενικά και των παγκόσμιων μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης