Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit negative το β’ lockdown για την ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών

Moody’s: Credit negative το β’ lockdown για την ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών
Το δεύτερο lockdown στην Κύπρο για τον περιορισμό της πανδημίας είναι credit negative για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών της χώρας

Το δεύτερο lockdown στην Κύπρο για τον περιορισμό της πανδημίας είναι credit negative για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών της χώρας όπως αναφέρει σε report του o αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Σύμφωνα με την Moody’s τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση είναι θετικά για τις τράπεζες, αλλά τα υπερβαίνουν οι μεγαλύτερες πιστωτικέ ς- αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown.
Τα μέτρα περιορισμού θα συμπιέσουν τα έσοδα και τις ταμειακές ροές των επιχειρήσεων μετά από ένα δύσκολο 2020 και θα δημιουργήσουν σοβαρές προκλήσεις στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

Σημαντικά τα μέτρα στήριξης

Τα μέτρα στήριξης θα βοηθήσουν στην αρνητική επίδραση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, αλλά οι σκληροί και παρατεταμένοι περιορισμοί με το κλείδωμα της οικονομίας για τον περιορισμό της πανδημίας σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν μόνο τις αναπόφευκτες απώλειες που θα καταγράψουν οι τράπεζες.
Οι τράπεζες ενδέχεται να προγραμματίσουν εκ νέου δάνεια για βιώσιμους δανειολήπτες ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις αναθεωρημένες προσδοκίες ταμειακών ροών, αλλά η Moody’s αναμένει ότι ορισμένοι δανειολήπτες δεν θα θεωρηθούν επιλέξιμοι για αναδιάρθρωση ή τελικά θα χρεοκοπήσουν.
Τα τελευταία μέτρα lockdown πιθανότατα θα μειώσουν την προέλευση των δανείων και τα έσοδα από τις χρεώσεις των τραπεζών, πιέζοντας την κερδοφορία των τραπεζών, η οποία έχει ήδη σταθμιστεί από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και από τα αυξημένα έξοδα παροχής δανείων-ζημιών.
Επειδή το ευρέος μορατόριουμ της Κύπρου έληξε στο τέλος του 2020 και λαμβάνοντας υπόψη τις προσδοκίες μας για ένα μικρό αριθμό νέων αναβολών πληρωμής δανείων, αναμένουμε να επιταχυνθεί η δημιουργία προβληματικών δανείων, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Τι θα γίνει με τα NPEs

Η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού είναι η βασική πιστωτική πρόκληση για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, την Τράπεζα Κύπρου και την Ελληνική Τράπεζα, παρά τη σημαντική μείωση των δεικτών NPEs.
Ο δείκτης NPEs της Τράπεζας Κύπρου ήταν στο 21% των ακαθάριστων δανείων sτις 30 Σεπτεμβρίου 2020, pro forma για την τελευταία δυνητική πώληση NPE 916 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 30% στα τέλη του 2019.
Ο δείκτης NPEs της Ελληνικής Τράπεζας ήταν στο 24,5% από Σεπτέμβριος 2020.

Στο 2% του ΑΕΠ τα μέτρα στήριξης

Τα τελευταία μέτρα οικονομικής στήριξης, τα οποία εκτιμά το Υπουργείο Οικονομίας της Κύπρου τα εκτιμά σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ (2% του ΑΕΠ), περιλαμβάνουν εφάπαξ επιδοτήσεις για τις πληγείσες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους πληρώνουν ενοίκια, δόσεις δανείων ή άλλα λειτουργικά έξοδα, πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη ενοικιαστών, φοροαπαλλαγές για ιδιοκτήτες ακινήτων και εξαμηνιαία παράταση του Προγράμματος Επιχορήγησης Επιτοκίου για δάνεια και υποθήκες νέων επιχειρήσεων.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει εκ νέου στο κοινοβούλιο ένα σύστημα εγγύησης δανείων έως 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο παρουσιάστηκε αρχικά το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Η εφαρμογή οποιασδήποτε χρηματοδοτικής στήριξης εξαρτάται από την έγκριση του δημοσιονομικού προϋπολογισμού για το 2021 που αρχικά απορρίφθηκε τον Δεκέμβριο, το οποίο αναμένουμε να εγκριθεί αργότερα αυτό το μήνα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ένα πολύ απλουστευμένο μορατόριουμ για την πληρωμή δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2021, μετά από αυτό το ευρύτερο μορατόριουμ που ισχύει από τον Μάρτιο του 2020.
Το αρχικό μορατόριουμ, το οποίο έληξε στο τέλος του 2020, ήταν διαθέσιμο για δανειολήπτες που είχαν εκπληρώσει υποχρεώσεις πριν από τον Μάρτιο του 2020.
Το ευρύ και παρατεταμένο πλαίσιο αναβολής πληρωμών οδήγησε σε αναβολή δανείων για σχεδόν τα μισά από τα δάνεια του τραπεζικού συστήματος το 2020.
Το νέο πλαίσιο είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και ισχύει μόνο για εταιρείες που δεν ανέστειλαν τις πληρωμές δανείων για περισσότερο από εννέα μήνες και για ένα συγκεκριμένο υποσύνολο των επηρεαζόμενων δανειζομένων.
Επειδή η πλειοψηφία των προβληματικών δανειοληπτών έχει ήδη επωφεληθεί από το μορατόριουμ 2020, δεν θα είναι επιλέξιμα για το νέο μορατόριουμ αυτό το έτος, και αναμένουμε ότι ο αριθμός των δανείων με αναβολή νέων πληρωμών θα είναι περιορισμένος, με την πλειονότητα των αναβαλλόμενων δανείων να επαναλαμβάνουν την υποχρέωση αποπληρωμής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης