Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Δύο δείκτες θα υπεραποδώσουν στην Ευρώπη το 2021 - Ο FTSE και ο DAX

Goldman Sachs: Δύο δείκτες θα υπεραποδώσουν στην Ευρώπη το 2021 - Ο FTSE και ο DAX

Η αποτίμηση και ο διεθνής προσανατολισμός θα στηρίξουν τον FTSE στο Λονδίνο και τον DAX στη Φρανκφούρτη

Δύο δείκτες θα υπεραποδώσουν στην Ευρώπη το 2021: Ο FTSE στο Λονδίνο και ο DAX στη Φρανκφούρτη.

Αυτό υποστηρίζει η Goldman Sachs, κόντρα σε αρκετούς αναλυτές που θεωρούν ότι οι δύο δείκτες θα συνεχίσουν την υποαπόδοση τους.

Καλή η εκκίνηση

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν σταθερά το 2021, με την κυκλοφορία των εμβολίων έναντι του Covid-19, τη συμφωνία Brexit και τον δημοκρατικό έλεγχο της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να δίνει στους επενδυτές ελπίδα για μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο περίπου 2,4% από την αρχή του έτους, παρά τα μέτρα περιορισμού που εφαρμόστηκαν σε μια σειρά από μεγάλες οικονομίες, κυρίως ένα αυστηρό εθνικό lockdown στην Αγγλία.

Σε ύφεση η Ευρωζώνη

Δεδομένης της αργής έναρξης της διάθεσης εμβολίων και της πιθανότητας το νέο στέλεχος του ιού να εξαπλωθεί στη ζώνη του ευρώ, με αυστηρότερα μέτρα περιορισμού που εκτείνονται μέχρι τον Φεβρουάριο, οι αναλυτές της Goldman προβλέπουν τώρα ύφεση -0,1% σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2021, με πιο έντονη -1,5% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο συνδυασμός αυτού και των προσαρμογών σε νέους εμπορικούς δασμούς μετά την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου καθιστά τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές αρνητικές, αλλά ο Sharon Bell της Goldman Sachs, δήλωσε ότι ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 είναι ένα «πολύ διαφορετικό θηρίο», με περίπου το 80% των συναλλαγών να είναι εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Goldman αναμένει ετήσια επέκταση του ΑΕΠ περίπου 6,5%, με τις εταιρείες του FTSE 100 με τη σημαντική διεθνή έκθεση να επωφελούνται από αυτό.
«Ο δεύτερος λόγος για τον FTSE 100 είναι η αξία.
Είναι σχετικά φθηνός σε σχέση με το S&P 500, για παράδειγμα, ακόμη και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, έχει πολύ μεγάλο μέρος της έκθεσης στον κλάδο που δεν έχει αποδώσει τα τελευταία χρόνια όπως τα χρηματοοικονομικά και τα εμπορεύματα και πιστεύουμε ότι αυτά θα μπορούσαν να προσφέρουν καλές αποδόσεις», ανέφερε ο ίδιος.

Φθηνός... ο DAX

Η Goldman συνιστά επίσης στους επενδυτές να συνεχίσουν overweight στο DAX της Γερμανίας για παρόμοιους λόγους, γιατί όπως και ο FTSE 100, έχει υποαποδώσει τα τελευταία χρόνια και σχετίζεται με την υγεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.
«Ο DAX είναι επίσης αρκετά φθηνός σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, και διαπραγματεύεται με ένα μικρό discount σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».
«Είναι συνάρτηση αυτών των δύο πραγμάτων: τους θεωρούμε δείκτες αξίας και επίσης προσανατολισμένους στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης