Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ιταλία - Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης λόγω Ταμείου Ανάκαμψης - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Ιταλία - Κίνδυνος κατάρρευσης της κυβέρνησης λόγω Ταμείου Ανάκαμψης - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
O Renzi απειλεί να αποσύρει τη στήριξη του στον σημερινό πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι το σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη δεν είναι αρκετά φιλόδοξο
Προς μια νέα πολιτική κρίση οδεύει η Ιταλία καθώς τα μέλη που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό αμφισβητούν το σχέδιο του πρωθυπουργού για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Οι πολιτικές συγκρούσεις δεν θεωρούνται πρωτόγνωρη κατάσταση για την Ιταλία.
Άλλωστε, οι εντάσεις και τα σκάνδαλα και οι μικρές μειοψηφίας έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 60 κυβερνήσεων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ωστόσο, η τελευταία πολιτική διαφωνία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τη χώρα λόγω του κορωνοϊού αλλά και των εκτιμήσεων για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά περίπου 10% το 2020.
Το CNBC έχει συγκεντρώσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το τι μέλλει γενέσθαι στην Ιταλία.
«Είναι το πιο πιθανό σενάριο, η κρίση θα οδηγήσει σε αλλαγή πρωθυπουργού» επισημαίνει ο Wolfango Piccoli από την Teneo.
Σημειώνεται ότι ο Giuseppe Conte είναι στην εξουσία από τον Ιούνιο του 2018.
Η τελευταία πρόκληση φέρνει τον Conte απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi, ο οποίος έφυγε από το Δημοκρατικό Κόμμα τον Σεπτέμβριο και δημιούργησε το δικό του κόμμα με την ονομασία Italia Viva, που συμμετέχει στον συνασπισμό κατέχοντας και δύο υπουργικές θέσεις.
Ωστόσο, ο Renzi απειλεί να αποσύρει την στήριξή του προς τον σημερινό πρωθυπουργό και υποστηρίζει ότι το σχέδιο Conte για οικονομική ανάκαμψη δεν είναι αρκετά φιλόδοξο.
Η Ιταλία είναι από τις χώρες που θα επωφεληθούν περισσότερο από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ωστόσο, το θέμα είναι πως θα αξιοποιηθούν καλύτερα αυτά τα κεφάλαια, δεδομένου ότι η Ιταλία έχει το δεύτερο υψηλότερο κρατικό χρέους στην ΕΕ και η οικονομία της είχε δεχθεί πλήγμα πριν την πανδημία.
«Ο γόρδιος δεσμός είναι το πως θα δαπανηθούν τα κεφάλαια της ΕΕ και το εάν θα διοχετευθούν σε νέα ή υπάρχοντα projects.
Ενώ στην πρώτη περίπτωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ιταλικού χρέους, η δεύτερη θα μπορούσε να μειώσει τον θετικό αντίκτυπο της στήριξης της ΕΕ» επισημαίνει ο Alberto Alemanno από το H.E.C. Paris Business School.
Οι αναλυτές, όπως ο Piccoli της Teneo πιστεύουν ότι η διαμάχη «θα έρθει στο προσκήνιο αργότερα εντός της εβδομάδας όταν ο Conte θα υποβάλλει στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση το αναθεωρημένο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.
Μια άρνηση των υπουργών του Italia Viva να στηρίξουν το σχέδιο του Conte θα πυροδοτήσει την κρίση».
Σύμφωνα με τον ίδιο «ενώ η Italia Viva είναι το μοναδικό μικρό κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι αριθμοί είναι τόσο περιορισμένοι στο κοινοβούλιο, ειδικά στη Γερουσία, ώστε σε περίπτωση που το κόμμα αποσύρει τη στήριξη του θα προκαλέσει ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό».
O Ignazio Corrao ένας ανεξάρτητος Ιταλός ευρωβουλευτής δήλωσε στο CNBC ότι οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανόν να αποφευχθούν και ότι είτε θα επιλεχθεί νέος πρωθυπουργός είτε θα γίνει ανασχηματισμός.
Ο Renzi «πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά μέσα που έχει προκειμένου να έχε εξουσίες στο μέλλον» είπε ο Corrao, επισημαίνοντας ότι η πολιτική διαφωνία θα μπορούσε να είναι μια τακτική ώστε το νεο-ιδρυθέν κόμμα να κερδίσει περισσότερο έδαφος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης