Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Οι 3 καταλύτες των αγορών το 2021 - Απρόβλεπτη η πανδημία, αλλά και απρόβλεπτα τα ιστορικά υψηλά της Wall Street

Capital Economics: Οι 3 καταλύτες των αγορών το 2021 - Απρόβλεπτη η πανδημία, αλλά και απρόβλεπτα τα ιστορικά υψηλά της Wall Street
Η πανδημία είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση της αρχής της θεμελιώδους αβεβαιότητας του Κέινς - ορισμένα πράγματα είναι απλώς άγνωστα πριν συμβούν
Μετά από ένα δύσκολο ιστορικά 2020, η Capital Economics επισημαίνει τους τρεις παράγοντες που θα κρίνουν το νέο έτος.
Όπως επισημαίνει στο ετήσιο preview του 2021, πέρυσι κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι μια πανδημία θα ξεσπάσει στον κόσμο, προκαλώντας τη μεγαλύτερη πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Επιπλέον, ακόμη και αν υπήρξαν κάποιοι που εκτιμούσαν ένα παγκόσμιο γεγονός, όπως η πανδημία, απέτυχε να προβλέψει ότι τα χρηματιστήρια θα τελειώσουν το έτος σε υψηλά ρεκόρ.
Όμως η πανδημία είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση της αρχής της θεμελιώδους αβεβαιότητας του Κέινς - ορισμένα πράγματα είναι απλώς άγνωστα πριν συμβούν.

Η μέχρι τώρα εικόνα

Το κλειδί για τους επενδυτές είναι να ανταποκριθούν σε γεγονότα καθώς ξεδιπλώνονται, να απομονώσουν τι έχει και τι δεν έχει σημασία και να προσδιορίσουν τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν το επόμενο διάστημα.
Σε αυτό το μέτωπο, είναι χρήσιμο να αναλογιστούν ότι μιας τέτοιας κλίμακας παγκόσμια ύφεση, μόλις έγινε εμφανής η εξάπλωση του ιού και η τεράστια οικονομική ζημία που προκλήθηκε, τα φορολογικά και νομισματικά κίνητρα θα διευκόλυναν τη μετατόπιση των αγορών.
Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθούν τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.

Σε αυτό το πλαίσιο τρία είναι τα μεγάλα μακροοικονομικά θέματα του 2021: η ανάκαμψη, η κάλυψη και η παραμονή.

Ανάκαμψη

Το πρώτο θέμα είναι σαφές.
Οι εξελίξεις τον τελευταίο μήνα ενισχύουν το σενάριο ότι τα εμβόλια διανέμονται σε επαρκή κλίμακα για την εξάλειψη του ιού στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες και, συνεπώς, εξαλείφουν την ανάγκη για εκτεταμένους περιορισμούς στη δραστηριότητα.
Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι μια σημαντική ανάκαμψη του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Η κλίμακα του σοκ που προκαλείται από την πανδημία μπορεί να αλλοιώσει τα συνηθισμένα δεδομένα του ΑΕΠ: το 2021 είναι πιθανό να έχουμε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, αλλά αυτό πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της τεράστιας μείωσης του ΑΕΠ το 2020.
Ο σωστός τρόπος παρακολούθησης της ανάκαμψης είναι να εστιάσει κανείς στα επίπεδα εξόδου.
Η Capital Economics αναμένει τώρα ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα επιστρέψει στο επίπεδο πριν από το ξέσπασμα του ιού έως τα μέσα του 2021.
Και ενώ θα παραμείνει κάτω από την τάση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αναμένει ότι το κενό θα κλείσει περίπου το 2024.

Κάλυψη

Το δεύτερο θέμα είναι πιθανό να είναι καινοφανές.
Ορισμένες οικονομίες (ιδίως η Ισπανία, η Ινδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και παραμένουν σε ύφεση.
Άλλες (κυρίως η Κίνα) έχουν ήδη ανακάμψει.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ιός έχει προκαλέσει μεγάλη διακύμανση στα οικονομικά αποτελέσματα.
Αυτές οι αποκλίσεις δεν θα εξαφανιστούν το 2021, αλλά είναι πιθανό να περιοριστούν καθώς τα εμβόλια ξεκινούν και οι οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο αρχίζουν να βρίσκουν τον ρυθμό τους.

Παραμονή

Το τελευταίο θέμα του 2021 είναι ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τη διευκολυντική τους πολιτική.
Οι προοπτικές για το επόμενο έτος έχουν αυξηθεί, αλλά οι περισσότερες χώρες αντιμετωπίζουν έναν δύσκολο χειμώνα και οι οικονομίες θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τη συνεχή υποστήριξη της πολιτικής.
Πράγματι, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις προοπτικές είναι ότι οι κυβερνήσεις θα τραβήξουν το χαλί από τα πόδια της ανάκαμψης, αφαιρώντας τη δημοσιονομική στήριξη πολύ γρήγορα.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει εξαιρετικά διευκολυντική.
Σε αυτό το μέτωπο, η Capital Economics δηλώνει αισιόδοξη για την ανάπτυξη, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου θα συνεχίσουν να διατηρούν εξαιρετικά χαλαρές νομισματικές συνθήκες και ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά σε αρνητικά εδάφη.

Η πορεία των αγορών

Όλα αυτά θα έχουν σημαντικές συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Η προοπτική συνεχιζόμενης νομισματικής διευκόλυνσης θα πρέπει να διατηρεί χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες, στο πλαίσιο της οικονομικής ανάκαμψης, θα πρέπει να σημαίνουν ένα γενικά ένα θετικό περιβάλλον για επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία.
Αλλά το ενδιαφέρον βρίσκεται στις διαφορές μεταξύ των αγορών.
Τα ομόλογα που συνδέονται με τον πληθωρισμό πρέπει να υπεραποδώσουν στις ΗΠΑ, αλλά είναι μια διαφορετική ιστορία στη ζώνη του ευρώ.
Το δολάριο είναι πιθανό να εξασθενήσει έναντι άλλων νομισμάτων του G10, αλλά ιδιαίτερα έναντι των υψηλών beta, όπως το δολάριο της Αυστραλίας.
Επίσης, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε τοπικό νόμισμα θα πρέπει να μειωθούν, αλλά χρειάζεται προσοχή στις επιμέρους πολιτικές, όπως η εισαγωγή ανώτατων ορίων απόδοσης στην Κορέα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης