Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Έρχεται πτώση στη Wall Street και έκρηξη στις αποδόσεις των ομολόγων το 2021 - Οι πιθανοί καταλύτες

Morgan Stanley: Έρχεται πτώση στη Wall Street και έκρηξη στις αποδόσεις των ομολόγων το 2021 - Οι πιθανοί καταλύτες
Με την έλευση του 2021, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επιμένει στο bearish σενάριο…
Πτώση στη Wall Street και έκρηξη στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου προεξοφλεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley το 2021, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους επενδυτές.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον Νοέμβριο του 2020, οπότε η Morgan Stanley έκανε λόγο για σημαντική διόρθωση, στο ύψος του -10%, στη Wall Street.
Bραχυπρόθεσμα, βέβαια, ακολούθησε ένα ράλι, με την αμερικανική χρηματαγορά να «κλείνει» το 2020 με υψηλά ιστορικά ρεκόρ.
Με την έλευση του 2021, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επιμένει στο bearish σενάριο.
Σύμφωνα λοιπόν με τους αναλυτές της, η υπερβολική αισιοδοξία και οι υψηλές αποτιμήσεις δείχνουν αξιοσημείωτη επιμονή, και παρόλο που οι οικονομικές συνθήκες δεν προσφέρονται, «το ρίσκο τοποθέτησης σε στοιχεία ενεργητικού που ενέχουν κίνδυνο έχει ενταθεί».
Πιθανοί και καταλύτες για περαιτέρω πτώση ίσως αποτελέσουν οι αρχαιρεσίες για τις δύο θέσεις της Γερουσίας στην Tζόρτζια, τα κέρδη του δ’ τριμήνου του 2020 και ίσως μια κάποια παρέμβαση εκ μέρους των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, και δη της Fed.
Αντίθετα με τους ανθρώπους, οι αγορές δεν έχουν συναισθήματα.
Προεξοφλούν και τιμολογούν.
Πράγματι, το 2020 οι χρηματαγορές έπεφταν δραματικά τον Φεβρουάριο, με ορισμένες μετοχές να χάνουν έως και 50% της αξίας τους.
Έπειτα από λίγες ημέρες άρχισαν πάλι να ενισχύονται, με ώθηση τις εξαιρετικά χαμηλές αποτιμήσεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες που προέκυψαν λόγω και της ένεσης ρευστότητας της Fed.

Και το 2021, λοιπόν, ο επενδυτικός φόβος απουσιάζει από τις αγορές, παρά το τρέχον οικονομικό περιβάλλον που μόνο ευφορία δεν δικαιολογεί.
Οι πιθανοί καταλύτες μιας πτώσης αναφέρθηκαν, ωστόσο υπάρχουν και άλλα ζητήματα.
Η Morgan Stanley υποστηρίζει πως τους επόμενους 12 μήνες θα ξεσπάσει νέα ύφεση, ενώ η προσπάθεια ενίσχυσης των δομών δημόσιας υγείας εκ μέρους του κράτους των ΗΠΑ θα ανεβάσει τους φορολογικούς συντελεστές, στο πλαίσιο μιας πιο «σφικτής» δημοσιονομικής πολιτικής μετά την επιθετική χαλάρωση των τελευταίων μηνών.
Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα, έρχεται το τέλος των χρημάτων από το ελικόπτερο.

Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παραπέρα, το αποτέλεσμα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών και η επιλογή της Janet Yellen, πρώην προέδρου της Fed, στο τιμόνι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να προοιωνίζεται χαλάρωση.
Ωστόσο, η Fed μπορεί να μην έχει πια έλεγχο της ταχύτητας του χρήματος και αυτό μπορεί να οδηγήσει απροσδόκητα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις αγορές.
Φυσικά, μέχρι στιγμής έχουμε δει μόνο τα οφέλη από αυτήν την εκρηκτική έκρηξη στα helicopter money, με μια αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που συνδέεται με την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης (δηλαδή μετοχές) - ιδίως με τις κυκλικές μετοχές.

Ωστόσο, ενώ σχεδόν όλες οι μετοχές τα πήγαν καλά από τα χαμηλά της αγοράς τον Μάρτιο, «αναδύεται νέα κατάσταση» σύμφωνα με τη Morgan Stanley.
Αυτό είναι φυσικό μετά από μια ύφεση, όπως αυτή που βιώσαμε το 2020.
Κοιτώντας μπροστά, το ερώτημα για τους επενδυτές είναι αν θα πρέπει να επικεντρώνεται στις απροσδόκητες συνέπειες αυτής της αλλαγής πολιτικής και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την εξέλιξη των τιμών στα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τον Morgan Stanley.
«Η μεγάλη έκπληξη του 2021 θα μπορούσε να είναι υψηλότερος πληθωρισμός».
Και ενώ αναμένεται μια σταδιακή και ομαλή αύξηση των τιμών καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, η κίνηση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων όπως το Bitcoin υποδηλώνει ότι οι αγορές αρχίζουν να πιστεύουν ότι αυτή η προσαρμογή μπορεί να μην είναι τόσο σταδιακή ή ελεγχόμενη.

Eίναι, βέβαια, περιττό να ειπωθεί πως η Morgan Stanley συμφωνεί πως η προοπτική για την παγκόσμια οικονομία είναι αρνητική, με το παγκόσμιο ΑΕΠ να έχει ήδη επιστρέψει σε προπανδημικά επίπεδα και την οικονομία να είναι κοντά στο να ανοίξει ξανά, αλλά η υπερθέρμανση μπορεί να πυροδοτήσει οξείες πληθωριστικές πιέσεις.
Αυτό τον κίνδυνο θα τον αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα τομείς της οικονομίας των οποίων η εφοδιαστική αλυσίδα έχει καταρρεύσει.
Ως εκ τούτου, ενώ οι καλύτερες αντισταθμίσεις για τον πληθωρισμό είναι οι μετοχές και τα εμπορεύματα στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, «ο πληθωρισμός μπορεί να είναι κρυπτονίτης για τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας και για κάποιες μετοχές».
Ακόμη, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν είναι τόσο λανθασμένα τιμολογημένο όσο τα ομόλογα.
Με βάση μερικές απλές συσχετίσεις με τις μετοχές, τα εμπορεύματα και τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς (1%) είναι πολύ χαμηλή.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, αυτό πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι επενδυτές, διότι κάθε asset στον κόσμο σχετίζεται με τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, και ιδιαίτερα με το δεκαετές.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό τιμολόγησης για τις πραγματικές τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη επιδρά θετικά στην αξία των assets, ενώ οι χαμηλές αποδόσεις στα ομόλογα έχουν αρνητικό αντίκτυπο.
Μάλιστα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα επιχειρεί με ένα παράδειγμα την ποσοτικοποίηση του κινδύνου για τον S&P 500.
Mια αύξηση 1% στην απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς σημαίνει πτώση 18% στα P/E του χρηματιστηριακού δείκτη.
Αντίστοιχα, στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq αυτή η πτώση θα είναι 22%.
«Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για προσαρμογή στις αποτιμήσεις».
Μια πτώση στις αποτιμήσεις θα ωθήσει προς τα πάνω την αγορά χρέους.
Τότε πρέπει να προσμετράται και ο παράγων Fed, που θα σπεύσει να διασώσει τις αποδόσεις των ομολόγων, οδηγώντας τις μετοχές στον πάτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης