Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Γερμανία θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τις δύο πρώτες δόσεις για την Ελλάδα ύψους 60 δισ. ευρώ - Το βάρος διάσωσης της Ελλάδας πέφτει στην ΕΚΤ

tags :
Η Γερμανία θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τις δύο πρώτες δόσεις για την Ελλάδα ύψους 60 δισ. ευρώ - Το βάρος διάσωσης της Ελλάδας πέφτει στην ΕΚΤ
Να μπλοκάρει την εκταμίευση των δύο μεγάλων  δόσεων της νέας δανειακής σύμβασης της Ελλάδας, ύψους 60 δισ. ευρώ, προσπαθεί η Γερμανία, με την υποστήριξη και άλλων δυσαρεστημένων κρατών της ευρωζώνης με βάση διαρροές σε γερμανικά κυρίως μέσα ενημέρωσης.
Οι αμφιβολίες περί της ικανότητας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της αποτελούν την αιτία της δυσαρέσκειας των βόρειων χωρών. Πλέον το βάρος της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας επαφίεται στις διαθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Γερμανία αντιδρά καθώς θεωρεί ότι η εκταμίευση των δόσεων απλά θα ελαφρύνει τις πιέσεις γύρω από την ανάγκη των άμεσων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα μας. Όπως επισήμανε και το γερμανικό περιοδικό Spiegel πλέον η ΕΚΤ καλείται να κάνει την... βρώμικη δουλειά.
Η ΕΚΤ δίνει ρευστότητα στην Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα μπορεί να αποπληρώσει με τη σειρά της ΕΚΤ.Πρόκειται για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα απαγορεύεται να χρηματοδοτεί άμεσα τις κυβερνήσεις.  
Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, που επιλέγουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει την υπόθεση της Ελλάδας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κλιμάκιο του οποίου αναμένεται να μείνει στη χώρα μας όλο το Σεπτέμβριο.
Η απόφαση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης για την Ελλάδας, ύψους 31,5 δισ. ευρώ μπορεί να καθυστερήσει ως τον Οκτώβριο, γεγονός που προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς  καλείται να καλύψει το ομόλογο στις 20 Αυγούστου ύψους 3,2 δις ευρώ.
"Αποτελεί λογική συνέπεια η καθυστέρηση, καθώς το Eurogroup και η Τρόικα θα πρέπει να πειστούν για την ικανότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της", επισημαίνουν οι πηγές, καθώς η Ελλάδα βασίζεται στην ύφεση με την ανεργία να εκτινάσσεται σε επίπεδα ρεκόρ.
"Είναι θέμα πολιτικής. Η Ελλάδα επικρίνεται ως μέλος της ευρωζώνης στα πλαίσια των πολιτικών και δημοσιονομικών επιλογών της. Το timing για την Ελλάδα είναι κακό", αναφέρει αξιωματούχος της ευρωζώνης και προσθέτει: "Η ανάμειξη της ΕΚΤ στην διάσωση της Ελλάδας είναι απλά ένας τρόπος για να μετατεθεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα για λίγο αργότερα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης