Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Jefferies: Στα ύψη η ευφορία της Wall Street, αγνοούνται 5 σοβαροί κίνδυνοι

tags :
Jefferies: Στα ύψη η ευφορία της Wall Street, αγνοούνται 5 σοβαροί κίνδυνοι
Οι δείκτες κινδύνου δείχνουν ότι το κλίμα είναι πολύ ανοδικό, αντικατοπτρίζοντας το 2019, αναφέρει η Jefferies
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει το νομοσχέδιο των 900 δισ. δολαρίων, ενώ οι ανησυχίες για τις μεταλλάξεις του COVID-19 αυξάνονται, αλλά οι αγορές δεν δείχνουν να πτοούνται.
Αυτό διαπιστώνει η Jefferies στο ημερήσιο σημείωμά της, απορώντας μάλιστα για το ότι οι αγορές δεν δείχνουν να επηρεάζονται από εξελίξεις που μπορεί να είναι «ο εφιάλτης πριν από τα Χριστούγεννα».

Να αποτιμηθούν οι κίνδυνοι

Οι αγορές πρέπει πραγματικά να αποτιμήσουν τους αυξανόμενους κινδύνους, αναφέρει η Jefferies.
"Σε μια σχεδόν ακριβή επανάληψη του τέλους του περασμένου έτους, οι δείκτες κινδύνου έχουν αρχίσει να αναβοσβήνουν από ευφορία με συναίσθημα λίγο πολύ αισιόδοξος".
Αυτά τα σήματα «ευφορίας» από το Investors Intelligence έχουν δείξει ένα σταθερά υψηλό επίπεδο ταύρων - πάνω από 60% για τέσσερις εβδομάδες.
Πάνω από αυτό το επίπεδο μπορεί να δείξει υπερβολική ανοδική πορεία.
Και ουδείς αντιλαμβάνεται τους κινδύνους.

Μερικοί καταλύτες για διόρθωση των τιμών

Σύμφωνα με την Jefferies, μεγάλοι κλάδοι της οικονομίας αναθεωρούν χαμηλότερα τα κέρδη τους, ενώ τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια και οι «ζωηρές» προσδοκίες για τον πληθωρισμό, είναι κάποιες εστίες ανησυχίας.
Μία ακόμη μεγάλη είναι οι εκλογές της πολιτείας της Γεωργίας τον Ιανουάριο που θα αποφασίσουν ποιο κόμμα θα ελέγχει τη Γερουσία.
Επίσης, υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός του δείκτη S&P 500 που διαπραγματεύονται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (dma) από το 2013.

RBC Capital: Η πλειονότητα των επενδυτών χαρακτηρίζει φούσκα τη Wall Street

H πλειονότητα των θεσμικών επενδυτών χαρακτηρίζει φούσκα τη Wall Street, σύμφωνα με δημοσκοπική έρευνα της RBC Capital.
Ειδικότερα, η RBC Capital, έπειτα από έρευνα που έκανε σε δείγμα 75 θεσμικών επενδυτών, αποκαλύπτει τα τρία μεγαλύτερα market trends για το 2021.
Aυτά είναι:

1.Η αισιοδοξία για την αγορά μετοχών και το outlook της αμερικανικής οικονομίας

Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (60%) είναι πολύ bullish σε ό,τι αφορά την αμερικανική χρηματαγορά, ενώ μόλις 9% είναι bearish.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι το 2021 τα κέρδη στον δείκτη S&P 500 θα φτάσουν στα 168 δολ. ανά μετοχή, κατά τι υψηλότερα από τα 165 δολ. ανά μετοχή κατά τη διάρκεια της προπανδημικής εποχής.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οι επενδυτές θεωρούσαν πως το 2021 τα EPS θα είναι μικρότερα σε σχέση με τα προπανδημικά επίπεδα.

2.Εμβολιασμός και πολιτική είναι τα κλειδιά για τον περιορισμό και τον έλεγχο των κινδύνων

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι το νούμερο ένα θέμα για την επενδυτική κοινότητα, μαζί με τη νομισματική πολιτική και τον ενθουσιασμό για την επικείμενη ανάκαμψη.
Οι αισιόδοξοι, σε ποσοστό 80%, θεωρούν ότι η πλειονότητα των Αμερικανών θα εμβολιαστεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ωστόσο, οι προσδοκίες για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν αναμένεται να επαληθευτούν πριν από την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος.
Σε προηγούμενη έρευνα, η πιο δημοφιλής απάντηση για την επιστροφή στην κανονικότητα ήταν το γ’ τρίμηνο του 2021.
Τώρα, η πιο δημοφιλής απάντηση είναι το 2022.
Το 88% των επενδυτών εκτιμούν ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ το 56% είναι bullish για τις μετοχές.
Ανησυχία υπάρχει για την αύξηση της φορολογίας στα εταιρικά κέρδη, αλλά και τη ρύθμιση που επιχειρείται στην Big Tech.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για τις υποδομές και το κλίμα, για το εμπόριο, την κατανάλωση και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα είπαν ότι οι αποτιμήσεις στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι προβληματικές, ενώ πολλοί λίγοι θεωρούν πως είναι δίκαιες και ελκυστικές.
Σύμφωνα με την RBC, αυτό υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε απειλή για την ανάκαμψη των κερδών - όπως επιπλοκές με το εμβόλιο - θα μπορούσε να προκαλέσει ρευστοποιήσεις.

3.Οι κυκλικές μετοχές θα υπεραποδώσουν

Νέοι κλάδοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στην αγορά το 2021.
Οι μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης, οι κυκλικές μετοχές και οι αναδυόμενες αγορές θα συγκεντρώσουν την προτίμηση των επενδυτών.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές προσπαθούν να ξεφορτωθούν τις τεχνολογικές μετοχές.

Zacks Investment Management: Προσοχή στην ευφορία της αγοράς, έρχεται διόρθωση

Προσοχή στην ευφορία της αγοράς είναι το μήνυμα της Zacks Investment Management.
Όπως αναλύεται κατά την διάρκεια των εορτών των Ευχαριστιών, πολλές συνομιλίες περιελάμβαναν «επενδύσεις σε μετοχές εμβολίων» ή ίσως κάποια ανάλυση σχετικά με τη εξωπραγματική άνοδο της Tesla και την ένταξη στο S&P 500.
Άλλοι μπορεί να εστίασαν στις Airbnb και DoorDash και στις δημόσιες προσφορές (IPOs) που μόλις έλαβαν χώρα αλλά και την εμπλοκή μικρομετόχων μέσω της πλατφόρμας Robinhood.

Άλλο επενδύσεις και άλλο συναλλαγές

Η επένδυση είναι μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια, που προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση και έρευνα.
Οι συναλλαγές ή trading είναι αυτό που κάνουν οι άνθρωποι σε μια προσπάθεια να κερδίσουν γρήγορα χρήματα, με αποφάσεις να βασίζονται συχνά περισσότερο στις διαφημίσεις ή ειδήσεις (εμβόλια, bitcoin, IPOs) παρά στην έρευνα.
Είναι προφανές ότι η αγορά αλλάζει συνεχώς - ειδικά με την έγκριση των εμβολίων COVID-19 και ο ενθουσιασμός αυξάνεται με γύρω από νέες IPOs.
Ωστόσο, υπάρχει τόσο μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα και πολλές άγνωστες παράμετροι περιβάλλουν την πανδημία και τα πιθανά εμβόλια.
Αντί να παγιδευόμαστε στη βραχυπρόθεσμη αστάθεια, προτείνουμε να εστιάσουμε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Αυτό σημαίνει εστίαση σε δεδομένα και οικονομικούς δείκτες που θα μας βοηθήσουν να στις επενδύσεις μας για το μέλλον.

Τι θα συμβεί το 2021;    

Οι περιπτώσεις Airbnb και η DoorDash που πραγματοποίησαν δημόσιες προσφορές είναι απόδειξη του τι συμβαίνει.
Η Airbnb άνοιξε στα 146 δολάρια ανά μετοχή, υπερδιπλασιάζοντας την τιμή IPO των 68 δολαρίων και σηματοδοτώντας ένα από τα μεγαλύτερα ράλι σε IPOs.
Αυτό έδωσε στην εταιρεία αποτίμηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, - πλέον βρίσκεται στα 98 δισεκ. η συνολική αξία -  παρόλο που για το 9μηνο του 2020 σημείωσε καθαρή ζημιά 697 εκατομμυρίων δολαρίων και έσοδα 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ασφάλιστρο για μελλοντική ανάπτυξη είναι το θέμα της επένδυσης - αλλά πού είναι το όριο;
Υπάρχουν μερικά μοντέλα όπως της Citigroup Panic / Euphoria Model - που δείχνουν σημάδια αισιοδοξίας της αγοράς και ευφορίας.
Η Αμερικανική Ένωση ιδιωτών Επενδυτών (AAII) διαπίστωσε στην πιο πρόσφατη έρευνα του Δεκεμβρίου 2020 ότι το 48,1% των επενδυτών δηλώνει αισιόδοξο, που είναι πολύ πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο του 38% .
Εν ολίγοις, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι επενδυτές γίνονται όλο και περισσότεροι αισιόδοξοι και σίγουροι, κάτι που κατά τη γνώμη μας τείνει να κάνει την αγορά πιο ευάλωτη σε μια διόρθωση.
Βλέποντας ότι δεν υπήρξε διόρθωση -10% ή περισσότερο από τα χαμηλά του Μαρτίου 2020, νομίζουμε ότι οφείλουμε σύντομα μια διόρθωση στην Wall Street.
Πράγματι, η ανοδική μεταβλητότητα τείνει να προκαλεί πτωτική μεταβλητότητα, ιδιαίτερα σε περιοχές της αγοράς που είχαν την καλύτερη απόδοση μετά την πτώση.
 Η αγορά δεν αποτυγχάνει ποτέ να δοκιμάσει την υπομονή των επενδυτών και νομίζουμε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια απότομη πτώση το πρώτο εξάμηνο του 2021 για να μετριάσουμε  μέρος αυτού του νέου ενθουσιασμού και αισιοδοξίας.
Εάν μια διόρθωση πράγματι συμβεί το 2021, δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη.
Αν κοιτάξετε το S&P 500 τα τελευταία 40 χρόνια (1980-2020), θα διαπιστώσετε ότι όχι μόνο είναι συχνές οι διορθώσεις, αλλά είναι ο κανόνας.
Η μέση διόρθωση εντός του έτους για το S&P 500 από το 1980 είναι -13,8%!
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σπάνιο να ολοκληρωθεί ένα έτος όπου το S&P 500 δεν έχει χάσει τουλάχιστον -5% σε κάποιο σημείο εντός της περιόδου των δώδεκα μηνών.
Συνέβη μόνο δύο φορές τα τελευταία 38 χρόνια (1995 και 2017), όταν ο S&P 500 σημείωσε πτώση μόλις -3% εντός του έτους.

Το 2021 έρχεται διόρθωση

Το 2021, νομίζουμε ότι θα δούμε μια διόρθωση πιο συντονισμένη με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο δηλαδή -13,8% και νομίζουμε ότι θα ήταν σοφό για τους επενδυτές να το υιοθετήσουν.
Νομίζουμε ότι μια διόρθωση και μια επακόλουθη ανάκαμψη θα μπορούσαν γενικά να ευνοήσουν μερικούς από τους κλάδους και τα στιλ που έχουν μετοχές αμυντικές.
Αγοράζουμε μετοχές με τη βελτίωση των θεμελιωδών στοιχείων και πουλάμε μετοχές με επιδεινούμενα βασικά στοιχεία.

Κατώτατη γραμμή για τους επενδυτές

Υπάρχει μια παλιά παροιμία στη Wall Street ότι οι επενδυτές πρέπει να «αγοράσουν τη φήμη και να πουλήσουν στην είδηση».
Στον τομέα του εμβολίου, αυτή η παροιμία μπορεί να είναι ήδη γεγονός.
Στο δικό μας σενάριο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα υπάρξει διόρθωση στην Wall και διεθνώς.
Στο τέλος της ημέρας, ωστόσο, ένας επενδυτής με ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ευθυγραμμισμένο με τους στόχους του δεν πρέπει να τον ανησυχεί.
Αντί να αφήσετε την βραχυπρόθεσμη αστάθεια να επηρεάσει τις επενδυτικές σας αποφάσεις, προτείνουμε να εστιάσετε σε βασικά σημεία δεδομένων και οικονομικούς δείκτες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν θετικά τις επενδύσεις σας μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης