Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τι κοινό έχει το bitcoin και ο χαλκός - Θα απειληθεί ο χρυσός ως επένδυση προστασίας;

Goldman Sachs: Τι κοινό έχει το bitcoin και ο χαλκός - Θα απειληθεί ο χρυσός ως επένδυση προστασίας;
Οι τιμές του Bitcoin και του χαλκού έχουν αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους
Οι αναλυτές της Goldman Sachs έχουν εντοπίσει μια εκπληκτικά παρόμοια τάση μεταξύ του πιο πολύτιμου εικονικού νομίσματος στον κόσμο και ενός βασικού μετάλλου με τη φήμη ως βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία.
Οι τιμές του Bitcoin και του χαλκού έχουν αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, φθάνοντας στα υψηλά ρεκόρ εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού.
«Τόσο οι θεσμικοί επενδυτές όσο και οι πλούσιοι άνθρωποι αποφεύγουν τα κρυπτονομίσματα λόγω των εγγενών ζητημάτων διαφάνειας, ενώ οι κερδοσκοπικές επενδύσεις λιανικής κάνουν το Bitcoin να ενεργεί ως υπερβολικά επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο», ανέφεραν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
«Στην πραγματικότητα, από την αρχή της πρώτης αύξησης του το Bitcoin έχει παρακολουθήσει στενά αυτήν του χαλκού, τον βασικό δείκτη για την παγκόσμια ανάπτυξη», πρόσθεσαν.

Οι τιμές του Bitcoin αυξήθηκαν στα ύψη

Η ευμετάβλητη πορεία του υπενθύμισε σε πολλούς συμμετέχοντες στην αγορά ένα παρόμοιο ράλι το 2017, όταν ανέβηκε πάνω από τις 20.000 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του.
Από τότε έχει διασπάσει και τις 23.000 δολάρια, σύμφωνα με τον πάροχο δεδομένων αγοράς κρυπτογράφησης Coin Metrics, πριν αποκομίσει τα κέρδη την Παρασκευή και να είναι σήμερα στις 22.899 δολάρια.
Στα μέσα Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, το bitcoin διαπραγματευόταν κάτω από τα 5.000 δολάρια.

Η πορεία του χαλκού

Εν τω μεταξύ, οι τιμές χαλκού έφθασαν τα 8.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2013.
Το εμπόρευμα κερδίζει πάνω από 28% σε ετήσια βάση, ενώ η πορεία του συμπίπτει με το ράλι μεταξύ άλλων μετοχών και περιουσιακών στοιχείων κινδύνου τις τελευταίες εβδομάδες, με το συναίσθημα της αγοράς να βελτιώνεται θετικά λόγω των νέων εμβολίων Covid-19.
Ο χαλκός - μερικές φορές ονομάζεται Dr. Copper - έχει τη φήμη ως βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία.
Το βασικό μέταλλο αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο λόγω της ευρείας γκάμας των τελικών χρήσεων - τόσο στις κατασκευές όσο και στα καταναλωτικά προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα και οι καταναλωτικές συσκευές.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Goldman Sachs είπε ότι «ήταν πολύ πιθανό» το ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι τιμές του χαλκού θα δοκιμάσουν το ρεκόρ των 10.170 δολαρίων του 2011.

«Το Bitcoin κερδίζει έδαφος στο λιανικό εμπόριο»

Εκτός από τη σύνδεση του bitcoin και του ράλι του χαλκού τους τελευταίους μήνες, οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι το bitcoin και ο χρυσός θα μπορούσαν να «συνυπάρχουν».
«Η πρόσφατη χαμηλή απόδοση του χρυσού έναντι των πραγματικών επιτοκίων και το δολάριο άφησε ορισμένους επενδυτές να ανησυχούν ότι το Bitcoin αντικαθιστά τον χρυσό ως αντιστάθμιση πληθωρισμού», δήλωσε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
"Ενώ υπάρχει κάποια υποκατάσταση, δεν βλέπουμε την αυξανόμενη δημοτικότητα του Bitcoin ως υπαρξιακή απειλή για την κατάσταση του χρυσού ως το νόμισμα καταφύγειο."
«Κατά την άποψή μας, το bitcoin είναι στο λιανικό εμπόριο, ενώ ο χρυσός είναι ένα αμυντικό περιουσιακό στοιχείο με μακροπρόθεσμη διατήρηση πραγματικού κεφαλαίου», καταλήγει η Goldman Sachs.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης