Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πως πρέπει να αποτιμώνται τα νέα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους; - Το παράδειγμα της ΑΤΕ Bank είναι οδηγός - Μόνο στις τρέχουσες τιμές καταγράφεται το fair value

  Πως πρέπει να αποτιμώνται τα νέα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους; - Το παράδειγμα της ΑΤΕ Bank είναι οδηγός - Μόνο στις τρέχουσες τιμές καταγράφεται το fair value
Πως θα πρέπει να αποτιμώνται τα νέα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους;
Να αποτιμώνονται σε τριμηνιαία βάση με όρους αγοράς;
Να αποτιμώνται σε τιμές κτήσης;

Να αποτιμώνται σε προκαθορισμένες τιμές κοντά στις τρέχουσες;
Να αποτιμώνονται σε τρέχουσες τιμές;
Το παράδειγμα της ΑΤΕ Bank είναι ένας οδηγός.
Τα ομόλογα της ΑΤΕ bank αποτιμήθηκαν σε τρέχουσες τιμές άρα προέκυψε μια επιπλέον σημαντική ζημία για την τράπεζα.
Ωστόσο με την λύση αυτή αποτιμάται σε πραγματικές αξίες ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ενεργητικού της ΑΤΕ Bank.
Τα νέα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αποτιμηθούν όλα σε τρέχουσες τιμές.
Η λύση αυτή είναι ουσιαστική καθώς δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες την επιπλέον ζημία να την καλύψουν από τα πλάνα ανακεφαλαιοποίησης.
Αν οι τιμές των ομολόγων ανακάμψουν τότε το κέρδος θα κεφαλαιοποιηθεί βελτιώνοντας έτσι την εικόνα των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν συνολικά περί τα 17 δις ευρώ ονομαστικής αξίας ομόλογα νέας έκδοσης συμπεριλαμβανομένων και αυτών που φέρουν την εγγύηση του EFSF.
Η τρέχουσα αξία των νέων ελληνικών ομολόγων με όρους αγοράς διαμορφώνονται στα 2 δις ευρώ.
Η αγορά αποτιμά τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών στα 2 δις ευρώ δηλαδή στην τρέχουσα αξία και προφανώς  αυτή η μέθοδος είναι η ενδεδειγμένη.
Τα λογιστικά τρικ θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Ενδιαφέρουσα θα ήταν πάντως η περίπτωση να δημιουργείτο ένας μηχανισμός εγγυήσεων για τα νέα ελληνικά ομόλογα.
Αν αυτό μπορούσε να συμβεί θα αύξανε αυτομάτως την αξία των τραπεζών και κατ΄ επέκταση την χρηματιστηριακή αποτίμηση του κλάδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης