Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μorgan Stanley: Το άτακτο Brexit φέρνει πτώση 20% στις βρετανικές τραπεζικές μετοχές

Μorgan Stanley: Το άτακτο Brexit φέρνει πτώση 20% στις βρετανικές τραπεζικές μετοχές
Μια υποτίμηση στη λίρα είναι εκ των ων ουκ άνευ στην περίπτωση ενός no deal, αναφέρει η Morgan Stanley
Ένα άτακτο Brexit θα φέρει πτώση 20% στις βρετανικές τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με ανάλυση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley.
O Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson πραγματικά επιβεβαιώνει τη φήμη του ως σκληρού διαπραγματευτή, καθώς η κυβέρνησή του στο Λονδίνο και οι άλλοτε εταίροι τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Brexit και την κατάληξή τους.
Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως επιδιώκουν ένα αμοιβαίο εμπορικό συμβιβασμό της τάξεως του 1 τρισεκ. δολ. σε ετήσια βάση, ωστόσο η Βρετανία δεν είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τους όρους των Βρυξελλών, τους οποίους χαρακτηρίζει δικτατορικούς σε ό,τι αφορά το κλίμα και την εργατική νομοθεσία (ανάμεσα σε άλλα πράγματα).
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμό στον βιομηχανικό τομέα, εφόσον το Λονδίνο δεν αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Όπως είπε ο κ. Johnson, οι τράπεζες και το δημόσιο τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται για την περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός, αλλά ένα σκληρό Brexit.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, απέστειλε ένα παρόμοιο μήνυμα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, τα εμπόδια παραμένουν» λέει αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θα βρεθούμε ξανά την Κυριακή και θα δούμε αν υπάρξει συμφωνία».
Οι αναλυτές θεωρούν πως ακόμη είναι εφικτό να βρεθεί μια λύση, ενώ επισημαίνουν πως σε τέτοιου είδους περιστάσεις οι προθεσμίες δεν παίζουν και πολύ μεγάλο ρόλο.
Σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρξει συμφωνία την Κυριακή, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά.
Όπως είπε αναλυτής της Rabobank την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά αδυνατεί να δεχθεί την περίπτωση του no deal, με τους επενδυτές να επιμένουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση, οπότε θα υπάρξει λύση έστω και την τελευταία στιγμή.
Σε αυτό το περιβάλλον, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley «βλέπει» μια πτώση της τάξεως του 6%-10% στον FTSE 250 στην περίπτωση του no deal, βασιζόμενη στην ανάλυση Bollinger Band.

Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας πιστεύουν ότι βρετανικές τραπεζικές μετοχές μπορεί να σημειώσουν πτώση της τάξεως του 10% - 20%, από τη στιγμή που η μη συμφωνία αποτελεί μια σοβαρή αρνητική εξέλιξη.
Για να σιγουρευτεί, η ομάδα των αναλυτών της Morgan Stanley ακόμη «βλέπει» συμφωνία σαν πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν και η πιθανότητα του no deal αυξάνεται.
Σε αυτό το στάδιο, οι αγορές θα αντιδράσουν ελεγχόμενα απογοητευμένες, δεδομένου ότι τα μάκρο παραμένουν υγιή, ενώ το 2021 αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη, αναφέρει η Μorgan Stanley.
Ένα no deal Brexit δεν θα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, ωστόσο θα δημιουργήσει αβεβαιότητες.
Από την πλευρά των μετοχών, υπάρχει μια «υγιής» συναίνεση ότι το no deal Brexit θα αποφευχθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Morgan Stanley αναφέρει ότι η προοπτική ενός άτακτου Brexit ήταν απούσα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Για αυτό τον λόγο, θα είναι μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ επανέλθουν με όρους του ΠΟΕ σε σχέση με τις διμερείς εμπορικές τους σχέσεις, οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναμένουν ασθενέστερη ανάκαμψη του 2021, συνοδευόμενη από πρόσθετη χαλάρωση πολιτικής.
Μια υποτιμημένη λίρα είναι εκ των ων ουκ άνευ στην περίπτωση ενός no deal.

Eιδικότερα, βραχυπρόθεσμα, η Morgan Stanley αναμένει περικοπή του εύρους των επιτοκίων, σε αρνητική περιοχή.
Μερικοί θεωρούν ότι η αδιαλλαξία του Boris Johnson είναι απλώς μια παράσταση, για να καθησυχάσει τους ένθερμους υποστηρικτές του Brexit.
Ωστόσο, άλλοι προειδοποιούν ότι οι απαιτήσεις της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές από το Λονδίνο και ότι η μη συμφωνία είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
Υπενθυμίζεται πως το Reuters είχε επισημάνει πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία, οι οικονομίες της Βόρειας Ευρώπης θα πληγούν βάναυσα, θα υπάρξει αρμαγεδδώνας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ το χάος θα επεκταθεί και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης