Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι πέτυχε η Σύνοδος Κορυφής (10/12) της ΕΕ - Θα αγοράζει η ΕΚΤ τα ομόλογα που θα εκδίδει τελικά η Κομισιόν;

Τι πέτυχε η Σύνοδος Κορυφής (10/12) της ΕΕ - Θα αγοράζει η ΕΚΤ τα ομόλογα που θα εκδίδει τελικά η Κομισιόν;
Ανοίγει ο δρόμος για βαθύτερη ενσωμάτωση στην ΕΕ
Μετά από μια σκληρή μάχη, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίθηκαν (δείτε εδώ).
Και αυτό σύμφωνα με τους αναλυτές είναι ένα επίτευγμα, αναφέρει το Bloomberg σε σημερινή του ανάλυση.
Όχι μόνο τα κεφάλαια θα βοηθήσουν την περιοχή να ξεπεράσει την οικονομική ζημιά που άφησε ο κορωνοϊός, αλλά ανοίγουν το δρόμο για πολύ βαθύτερη ενσωμάτωση στο μπλοκ και θέτουν το στάδιο για τη μετάβαση της ηπείρου σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τι πέτυχε η ΕΕ

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την Πέμπτη επέκτεινε το τεράστιο πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης για αγορά ομολόγων, τα κεφάλαια συμβάλλουν στη μετάβαση της δημοσιονομικής πολιτικής στην πρώτη γραμμή της οικονομικής στήριξης.
Εκτός από το ότι είναι ένα ευρύ συμπλήρωμα της νομισματικής πολιτικής, η συμφωνία έχει επίσης ένα τεχνικό όφελος.
Μέρος του πακέτου χρηματοδοτείται από την έκδοση κοινών ομολόγων, τα οποία θα πρέπει να παρέχουν στην ΕΚΤ ένα άλλο περιουσιακό στοιχείο για αγορά.
Και στο πλαίσιο αυτό, οι αγορές της περιοχής έχουν λάβει σημαντική ώθηση.
Το ευρώ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2018 έναντι του δολαρίου και το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων εθνών όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχει μειωθεί δραματικά - παρά τις πρωτοφανείς κυβερνητικές δαπάνες.
Europe's peripheral bond yields are racing to 0%

Οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων της Ευρώπης φτάνουν στο 0%

Χάμιλτονια στιγμή

Συγκρίνοντας με ό,τι συνέβη στις ΗΠΑ το 1790, τη λεγόμενη στιγμή Χάμιλτον, χτες ήταν η αμοιβαιότητα των υποχρεώσεων και στις 27 χώρες μέλη.
Αυτό θα απαιτούσε αλλαγές στις συνθήκες που υιοθετήθηκαν από τα εθνικά κοινοβούλια και σε ορισμένες περιπτώσεις από δημοψηφίσματα.
Το νέο πακέτο δεν πηγαίνει τόσο μακριά, αλλά είναι ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, με την υπόσχεση ότι το χρέος για χρηματοδότηση επιχορηγήσεων και δανείων ενός μέλους θα εκδοθεί από κοινού, αντί να ληφθεί σε εθνικούς ισολογισμούς.
Μαζί με την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ, αυτό συνέβαλε στον περιορισμό του κόστους δανεισμού ακόμη και για χώρες της ζώνης του ευρώ με τεράστια χρέη και επικίνδυνες δημοσιονομικές καταστάσεις.
Οι αποδόσεις ομολόγων της Πορτογαλίας μειώθηκαν κάτω από το 0% για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα και φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι και αυτές των άλλων περιφερειακών χωρών θα ακολουθήσουν σύντομα.

Οικονομική επίδραση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το σχέδιο θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 2% στην οικονομική ανάπτυξη του μπλοκ έως το 2024 και να δημιουργήσει 2 εκατομμύρια επιπλέον θέσεις εργασίας έως το 2022.
Ορισμένοι οικονομολόγοι έχουν πει ότι θα μπορούσε να καταλήξει να είναι λιγότερο από αυτό εάν τα κονδύλια της ΕΕ αντικαταστήσουν χρήματα που θα προέρχονταν από εθνικά ταμεία.
Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό οι χώρες θα αντλήσουν τα δάνεια που προσφέρονται.
Ένα σημαντικό όφελος είναι ότι τα κεφάλαια ανάκαμψης θα βοηθήσουν να απαλύνουν το πλήγμα για χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, επειδή οι οικονομίες τους βασίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό στον τουρισμό.
Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για το άνισο σοκ του ιού και τη διεύρυνση του χάσματος Βορρά-Νότου της περιοχής.
Εικόνα

Βοηθώντας την Κεντρική Τράπεζα

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν επαινέσει τη συμφωνία ως «παιχνίδι αλλαγής», κυρίως επειδή δείχνει αλληλεγγύη μεταξύ πλουσιότερων και φτωχότερων κρατών μελών.
Ακόμη και πριν από την πανδημία, η ΕΚΤ καλούσε τα μέλη της Ευρωζώνης να επενδύσουν στις οικονομίες τους και να αυξήσουν την ανάπτυξη.
Εάν το σχέδιο είναι επιτυχές, θα μπορούσε να βοηθήσει την ΕΚΤ να πλησιάσει τον πληθωρισμό στον στόχο της που είναι μόλις κάτω του 2%.
Η Πρόεδρος Christine Lagarde δήλωσε την Πέμπτη ότι το ταμείο ανάκαμψης πρέπει να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστέρηση.
Τόνισε επίσης ότι τα χρήματα της βοήθειας της ΕΕ πρέπει να δαπανηθούν με τρόπο που να αυξάνουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και δεν πρέπει να χαθούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η Lagarde πρότεινε ακόμη και να κατασταθεί το ταμείο ανάκαμψης ένα μόνιμο εργαλείο για παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον και ότι θα μπορούσε να «εμπλουτίσει» τη μακροχρόνια συζήτηση για έναν κοινό προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ.
Τα ομόλογα της ΕΕ που υποστηρίζουν το πρόγραμμα αποτελούν επίσης ένα άλλο πλεονέκτημα για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αυτό μειώνει τον κίνδυνο που προκαλεί το εθνικό χρέος και οι κατηγορίες περί νομισματικής χρηματοδότησης.

Ένα νέο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο

Τα γερμανικά ομόλογα έχουν θεωρηθεί ως σημείο αναφοράς της Ευρώπης, αλλά υπολείπονται του να θεωρηθούν ως Treasuries, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά και δεν αντιπροσωπεύουν επαρκώς τον κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή.
Το από κοινού εκδοθέν χρέος θα συμβάλει στη βελτίωση του προφίλ ενός ευρωπαϊκού «ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου», και τελικά θα δώσει στους επενδυτές ασφάλεια για ολόκληρο το μπλοκ.
Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου.
Η πρόοδος στο ταμείο συνέβαλε στην άνοδο του νομίσματος πάνω από το 1,20 δολ., σε υψηλό δυόμισι ετών.

Κοινωνικός και πράσινος ηγέτης

Η ΕΕ αναμένεται να γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης πράσινου χρέους στον κόσμο, με το ένα τρίτο των ομολόγων να εκδίδονται με φιλική προς το περιβάλλον ετικέτα.
Το μπλοκ θα δημοσιεύσει ένα συνοδευτικό πρότυπο πράσινης ταξινόμησης και πράσινου ομολόγου το επόμενο έτος, και αναμένεται ευρέως να γίνει προσχέδιο για την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά.

Μια άλλη ήττα των λαϊκιστών

Η συμφωνία σημαίνει ότι τα μελλοντικά κονδύλια της ΕΕ θα συνδέονται με το κράτος δικαίου, ένας όρος που αντιτίθενται η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Ενώ οι δύο χώρες κέρδισαν μια πιθανή καθυστέρηση στη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, το μπλοκ τελικά έκανε ένα βήμα προς την υιοθέτηση ενός πιο σκληρού εργαλείου για την επιβολή κυρώσεων σε κυβερνήσεις που δεν ακολουθούν τα δημοκρατικά πρότυπα.
Αυτό ήρθε μάλιστα μετά το αποτέλεσμα των εκλογών των ΗΠΑ.
Τα μη φιλελεύθερα μέλη της ΕΕ είχαν ενθουσιαστεί από την ανάβαση και την κυριαρχία του Donald Trump τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μια ισχυρότερη οικονομική εργαλειοθήκη

Το ταμείο ανάκαμψης ενώνει μια σειρά άλλων εργαλείων που εγκρίθηκαν φέτος για την ενίσχυση του οικονομικού οπλοστασίου της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους.
Έρχεται επίσης μια εβδομάδα αφότου τελικά η ζώνη του ευρώ συμφώνησε για μια πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του ταμείου διάσωσης, μια συμφωνία που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πιο φιλόδοξες προσπάθειες για την ενίσχυση της αρχιτεκτονικής του ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης