Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι προκλήσεις θα παραμείνουν για τις τουρκικές τράπεζες το 2021 – Επιδείνωση στο ενεργητικό

Fitch: Οι προκλήσεις θα παραμείνουν για τις τουρκικές τράπεζες το 2021 – Επιδείνωση στο ενεργητικό
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις τουρκικές τράπεζες
Το λειτουργικό περιβάλλον για τις τουρκικές τράπεζες θα παραμείνει γεμάτο προκλήσεις το 2021 παρά την οικονομική ανάκαμψη, αναφέρει η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας πως τα εξασθενημένα πακέτα τόνωσης της κυβέρνησης και η φθίνουσα ρυθμιστική ανοχή, καθώς και τα υψηλότερα επιτόκια, θα επηρεάσουν την ποιότητα του ενεργητικού.
Η αβέβαιη πορεία της πανδημίας και οι αδυναμίες στα εξωτερικά οικονομικά της Τουρκίας αποτελούν πρόσθετους κινδύνους για τον κλάδο.
Ωστόσο, η οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη προβλεψιμότητα της νομισματικής πολιτικής και σταθεροποίηση της λίρας, θα υποστηρίξει τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών.
Οι πιέσεις στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων είναι σημαντικές παρά τα χαμηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) και τη βελτίωση των μετρήσεων ποιότητας περιουσιακών στοιχείων που αναφέρθηκαν το 9μηνο του 2020.
Ο δείκτης NPLs διαμορφώθηκε σε 4,1% στα τέλη του γ’ τριμήνου 2020 (τέλη 2019: 5,3%), με ώθηση όμως από τις αναστολές δανείων, την ανοχή στην ταξινόμηση δανείων και την ταχεία ανάπτυξη δανείων που τροφοδοτήθηκε από το κίνητρο του Ταμείου Εγγύησης Πιστώσεων (CGF) της κυβέρνησης.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει οι μετρήσεις ποιότητας περιουσιακών στοιχείων να εξασθενίσουν το 2021 λόγω της μείωσης της τόνωσης, της φθίνουσας ρυθμιστικής ανοχής, των υψηλότερων επιτοκίων και των δανείων υπό αναστολή.
Ο λόγος των NPLs τομέα θα αυξηθεί μετρίως στο 6% με 6,5% στα τέλη του 2021.
«Ωστόσο, τα NPLs δεν καταγράφουν πλήρως την υποκείμενη αδυναμία της ποιότητας ενεργητικού και η πρόσφατη επέκταση της ρυθμιστικής ανοχής στο τέλος του α’ εξαμήνου 2020 θα καθυστερήσει περαιτέρω την αναγνώριση των προβλημάτων».
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης