Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Η βαρύτητα των κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία θα συνάδει με τις αμερικανικές

Rabobank: Η βαρύτητα των κυρώσεων της ΕΕ στην Τουρκία θα συνάδει με τις αμερικανικές
Οι Έλληνες δεν πρέπει να ελπίζουν πολλά για τις κυρώσεις στην Τούρκια, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Η βαρύτητα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία θα συνάδει με τις αμερικανικές, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Rabobank.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ολλανδική τράπεζα αναφέρει πως, εάν θέλει κανείς να σχηματίσει μια εικόνα, φαντάσου μια στάμπα σε ένα ανθρώπινο πρόσωπο.
Κάπως έτσι το είχε θέσει ο George Orwell το 1984.
Δεν υπάρχουν νέα για το Brexit.
Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου δείπνησαν ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Όπως μαθεύτηκε, έφαγαν ψάρι και σκαλοπίνια.
Για την ακρίβεια… πάρα πολλά σκαλοπίνια, ενώ δεν επετεύχθη καμία συμφωνία σε κανένα επίπεδο.
Η τελευταία διορία για ένα μαλακό Brexit είναι την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.
Την ίδια στιγμή, η στερλίνα κατρακύλησε από το 1,348 στο 1,34 έναντι του δολαρίου.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να μαστίζεται από τον ιό.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Το ευρώ δοκιμάστηκε χθες, καθώς ένα η αξία του έναντι του δολαρίου μειώθηκε στο 1,21 δολ. από 1,215 δολ.
Το μεγάλο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι οι σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.
Στο τραπέζι είναι η επιβολή κυρώσεων λόγω των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, οι κυρώσεις δεν θα συνάδουν με τα ελληνικά αιτήματα και θα συντονίζονται με τη βαρύτητα των κυρώσεων εκ μέρους των Αμερικανών.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς έκτακτης ανάγκης λόγω πανδημίας (PEPP) κατά 500 δισ. ευρώ σε συνολικά 1,85 τρισ. ευρώ, δήλωσε η Christine Lagarde κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ.
Το PEPP παρατείνεται τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 και θα επαναξιολογηθεί με βάση την πορεία της πανδημίας, τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν αποκλείει την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων.
Το πακέτο PEPP μπορεί να διαφοροποιηθεί εάν οι ανάγκες της οικονομίας το απαιτήσουν, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ και σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναβάθμισε τα εργαλεία που κρίθηκαν πιο αποτελεσματικά έναντι των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία: Το PEPP και τα TLTROs.\
Η εξασφάλιση της ανοσίας έναντι του κορωνοϊού αναμένεται προς το τέλος του 2021, επομένως τα μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας πιθανόν θα συνεχιστούν, εξήγησε.
«Στόχος μας είναι να μειώσουμε την αβεβαιότητα και να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επενδυτές.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναβαθμίσει περαιτέρω τους όρους της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO III)», ανέφερε η Lagarde.
Ερωτώμενη τι θα συμβεί με τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία είναι επιλέξιμα για το Πρόγραμμα Πανδημίας (PEPP) αλλά όχι για το QE, η Lagarde απάντησε ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμα πως θα χειριστεί το θέμα.
Για την ισοτιμία του ευρώ, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι «δεν στοχεύουμε στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, αλλά ξέρουμε ότι μας επηρεάζει, ειδικά στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Την παρακολουθούμε στενά και πολύ προσεκτικά».

Δίωξη κατά του Facebook για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών νόμων

Δικαστικές περιπέτειες για συμπεριφορά που παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού αντιμετωπίζει η Facebook Inc.
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) στις ΗΠΑ και ένας συνασπισμός 48 γενικών εισαγγελέων, με επικεφαλής τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Letitia James, έκαναν αγωγή στην εταιρεία του Mark Zuckerberg.
Η Facebook για πρώτη φορά μπήκε στο στόχαστρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου τον Ιούλιο του 2019.
Λίγο μετά οι γενικοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή έρευνας.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών όσο και αθέμιτων πρακτικών ανταγωνισμού από το 2017, με την αποκάλυψη του σκανδάλου Cambridge Analytica.
Τότε αναγκάστηκε πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια – ποσό που αντιστοιχούσε στο 9% των εσόδων της Facebook για το 2018.
Αν η FTC και οι εισαγγελείς που συμμετέχουν στην υπόθεση καταφέρουν να αποδείξουν ότι το Facebook παραβίασε αντιμονοπωλιακούς νόμους, τότε η δικαιοσύνη θα μπορούσε να διατάξει τη διάσπαση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένου και του διαχωρισμού της κύριας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης από το Instagram και το WhatsApp.
Συγκεκριμένα, η FTC ισχυρίζεται ότι το Facebook ακολούθησε μια συστηματική στρατηγική για να εξουδετερώσει κάθε απειλή στο μονοπώλιό του, συμπεριλαμβανομένων και των εξαγορών του Instagram και του WhatsApp το 2012 και το 2014.
H μήνυση ζητά την έκδοση δικαστικής εντολής για τη διάσπαση του Instagram και του WhatsApp από το Facebook.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε καταθέσει αγωγή κατά της Alphabet, της μητρικής της Google, με την κατηγορία ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά αναζήτησης στο ίντερνετ.
Οι δύο αυτές αντιμονοπωλιακές υποθέσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ από τότε που το υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε τη Microsoft το 1998.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης