Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Βαθιά διχασμένες οι ΗΠΑ - Θρυαλλίδα εξελίξεων η προσφυγή του Τέξας

Rabobank: Βαθιά διχασμένες οι ΗΠΑ - Θρυαλλίδα εξελίξεων η προσφυγή του Τέξας
H επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα είναι η πιο σημαντική από το 2000 
Θρυαλλίδα εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει η αγωγή της πολιτείας του Τέξας για νοθεία στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, που προσθέτει πως πλέον οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διχασμένη χώρα.
Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα απέρριψε αίτημα του επιτελείου προέδρου Trump, ώστε να επανεξεταστεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το ίδιο συνέβη και με το Ανώτατο Δικαστήριο της Νεβάδα.
Από την άλλη, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Πενσιλβάνια μπορεί μεν να αποδέχεται ότι καταγγελίες Trump για την επιστολική ψήφο είναι βάσιμες, όμως σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται διαθέσιμο να αγγίξει ζητήματα συνταγματικότητας, δηλώνοντας αναρμόδιο.
Και ενώ όλα έδειχναν ήττα του Trump και στο δικαστικό μέτωπο, ήλθε η αγωγή του Τέξας, με το οποίο συστρατεύθηκαν η Λουιζιάνα, Νότια Ντακότα, το Τενεσί, το Μιζούρι, το Κεντάκι, η Αλαμπάμα, το Άρκανσο, η Νότια Καρολίνα και η Φλόριντα, για να ταράξει τα νερά.

Η αγωγή του Τέξας

Ειδικότερα, η πολιτεία κατέθεσε αγωγή κατά των τεσσάρων εναγομένων πολιτειών, με την αιτιολογία ότι υπήρξαν μη σύννομες αλλαγές στους κανονισμούς και στις διαδικασίες ψηφοφορίας -είτε μέσω δικαστηρίων είτε μέσω άλλων ενεργειών- κατά τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα την παραβίαση της συνταγματικής ρήτρας.
Η πολιτεία της Πενσυλβάνια απάντησε στην αγωγή της πολιτείας του Τέξας, υποστηρίζοντας πως είναι απαράδεκτη νομικά, καθώς δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου που επικαλείται (Act 77, νόμος περί επιστολικής ψήφου).
Η Πενσυλβάνια υποστηρίζει επίσης ότι το Τέξας δεν εξηγεί πώς η «μαζική αποξένωση» των ψηφοφόρων «άπτεται της ρήτρας της διαδικασίας λήξης της ψηφοφορίας» σε ό,τι αφορά την καταμέτρηση των ψήφων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι νομικοί στις ΗΠΑ έχουν διχαστεί…
Πάντως, το Τέξας υποστηρίζει ότι οι διαφορές στην εκλογική διαδικασία από κομητεία σε κομητεία ισοδυναμούν με παραβίαση της αρχής της Ισότητας, όπως αυτή ερείδεται στο αμερικανικό σύνταγμα.
Μάλιστα, οι τεξανικές αρχές το πάνε και ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως «τελικά επηρεάστηκε το αποτέλεσμα».
Η αγωγή, που κατατέθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιτρέψει στους νομοθέτες τους να διορίσουν απευθείας εκλέκτορες.
Με λίγα λόγια, η επικείμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα είναι η πιο σημαντική από το 2000.
Εν τω μεταξύ, δεν είναι μόνο το Τέξας που διχάζει τη χώρα.
Οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης στις ΗΠΑ συνεχίζονται μέρα τη μέρα, εβδομάδα την εβδομάδα, και όμως πάντα χτυπούν σε… τοίχο.
Αυτό έχει δυσμενή επίπτωση στο δολάριο.

Brexit - ΕΕ

Σε ό,τι αφορά το Brexit, ο πρωθυπουργός Johnson και η von der Leyen της ΕΕ θα γευματίσουν για να δουν αν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Στην Ευρώπη, δεν φαίνεται να βρίσκουν λύση με το… κράτος δικαίου, ενώ η σκιά του lockdown πέφτει βαριά πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο.
Έτσι και αλλιώς, όμως, το ευρώ δεν έχει μεγάλη σημασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης