Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H μεγάλη επαναφορά – Πώς θα εμπλέξουν τις καταθέσεις στην μείωση του χρέους διεθνώς που έφθασε στα 277 τρισ. δολάρια

H μεγάλη επαναφορά – Πώς θα εμπλέξουν τις καταθέσεις στην μείωση του χρέους διεθνώς που έφθασε στα 277 τρισ. δολάρια
To δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί στο 432% του παγκόσμιου ΑΕΠ
Το Great Reset, ή, αλλιώς, η μεγάλη επαναφορά, είναι το νέο μοντέλο της επόμενης ημέρας για την παγκόσμια οικονομία, μετά το σοκ της ύφεσης, της εκτίναξης των χρεών κατά 15 τρισ. δολάρια μόνο μέσα σε ένα έτος.
Το great reset είναι το σχέδιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ το οποίο παρουσίασε μια νέα στρατηγική για το μέλλον…
Για πολλούς το great reset αποτέλεσε αντικείμενο σεναρίων συνομωσίας αλλά στην πράξη τι είναι και πως μπορεί να επηρεάσει τις καταθέσεις;
Να ληφθεί υπόψη ότι στην Ευρώπη πιέζουν για ένα ενιαίο μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης με όριο τα 100.000 ευρώ, κάτι που ισχύει στις εθνικές νομοθεσίες.
Όπως αναλύει ο ισπανός οικονομολόγος Daniel Lacalle μέσω του αυστριακού ινστιτούτου Mises Institute, το παγκόσμιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα ρεκόρ των 277 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του 2020, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών IIF.

To δημόσιο και ιδιωτικό χρέος έχει εκτοξευθεί στο 432% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Το συνολικό χρέος των αναπτυγμένων αγορών – κρατικό χρέος, εταιρικό χρέος και νοικοκυριών – αυξήθηκε στο 432% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2020.
Το χρέος των αναδυόμενων αγορών προς το ΑΕΠ έφτασε σχεδόν το 250% το τρίτο τρίμηνο του 2020, με την Κίνα να φτάνει το 335%. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μαζικής αύξησης των 15 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα έτος προέρχεται από την αντίδραση των κυβερνήσεων και των εταιρειών στην πανδημία. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι το συνολικό ποσό του χρέους είχε ήδη φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2019, πριν από οποιαδήποτε πανδημία και σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης.

Μη παραγωγικό χρέος

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι μη παραγωγικό χρέος.
Οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον άνευ προηγουμένου δημοσιονομικό χώρο για να διαιωνίσουν τις φουσκωμένες τρέχουσες δαπάνες, οι οποίες δεν δημιουργούν πραγματική οικονομική απόδοση, επομένως το πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται μετά το τέλος της κρίσης του κορωνοιού και ότι τα επίπεδα ανάπτυξης και παραγωγικότητας δεν θα είναι αρκετά να μειώσουν την οικονομική επιβάρυνση των προϋπολογισμών.

Η μεγάλη επαναφορά ή Great Reset

Σε αυτό το πλαίσιο, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσίασε έναν οδικό χάρτη για αυτό που ονομάζεται «η Μεγάλη Επαναφορά ή Great Reset».
Είναι ένα σχέδιο που στοχεύει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα ευκαιρία να «διαμορφώσει μια οικονομική ανάκαμψη και τη μελλοντική κατεύθυνση των παγκόσμιων σχέσεων, των οικονομιών και των προτεραιοτήτων».
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο κόσμος πρέπει επίσης να προσαρμοστεί στην τρέχουσα πραγματικότητα, κατευθύνοντας την αγορά σε πιο δίκαια αποτελέσματα, διασφαλίζοντας ότι οι επενδύσεις στοχεύουν στην αμοιβαία πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης των φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων και ξεκινώντας μια τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, δημιουργία ψηφιακής οικονομικής και δημόσιας υποδομής.
Αυτούς τους στόχους προφανώς τους μοιραζόμαστε όλοι μας και η πραγματικότητα δείχνει ότι ο ιδιωτικός τομέας εφαρμόζει ήδη αυτές τις ιδέες, όπως βλέπουμε στην τεχνολογία, στις εναλλακτικές επενδύσεις και στα πλάνα βιωσιμότητας να αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο.
Βλέπουμε σε πραγματικό χρόνο ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται γρήγορα και παρέχουν καλύτερα αγαθά και υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για όλους επιτυγχάνοντας ένα επίπεδο προόδου στους περιβαλλοντικούς στόχους και την ευημερία που θα ήταν αδιανόητα εάν οι κυβερνήσεις και όχι ο ιδιωτικός τομέας ήταν υπεύθυνες.
Αυτή η κρίση δείχνει ότι ο κόσμος έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της έλλειψης και του υπερπληθωρισμού χάρη σε έναν ιδιωτικό τομέα που έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες σε μια φαινομενικά ανυπόστατη κρίση.
Το συνολικό μήνυμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ακούγεται πολλά υποσχόμενο.

Κατευθύνοντας την αγορά

Μόνο τρεις λέξεις χαλούν ολόκληρο το θετικό μήνυμα: «κατευθύνοντας την αγορά».
Ο κίνδυνος των κυβερνήσεων να πάρουν αυτές τις ιδέες για να προωθήσουν τον μαζικό παρεμβατισμό δεν είναι μικρός.
Η ιδέα του Great Reset υιοθετήθηκε από τις κυβερνήσεις που το είδαν ως ευκαιρία για παρεμβατισμό.
Ωστόσο, αυτό είναι λάθος προσέγγιση.
Η ιδέα ότι οι κυβερνήσεις θα προωθήσουν ένα οικονομικό σύστημα που μειώνει τον πληθωρισμό, βελτιώνει τον ανταγωνισμό και ενδυναμώνει τους πολίτες είναι κάτι παραπάνω από απροσδιόριστο.
Ως εκ τούτου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν μπορεί να αγνοήσει τον κίνδυνο κυβερνητικής παρέμβασης στην ιδέα μιας Μεγάλης Επαναφοράς.
Οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τους εθνικούς πρωταθλητές τους, τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τον μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας.
 Αυτά τα τρία πράγματα έρχονται σε αντίθεση με την ιδέα ενός νέου κόσμου με καλύτερα και πιο προσιτά αγαθά και υπηρεσίες για όλους, με καλύτερη ευημερία, χαμηλότερη ανεργία και έναν ακμάζοντα ιδιωτικό τομέα υψηλής παραγωγικότητας.
Πρέπει να ανησυχούμε για τις καλοπροαίρετες ιδέες όταν οι πρώτες που τις αγκαλιάζουν είναι αυτές που είναι ενάντια στην ελευθερία και τον ανταγωνισμό δηλαδή τις κυβερνήσεις.

 Υπάρχει ένα ακόμη πιο σκοτεινό σημείο  

Πολλοί χαιρέτισαν αυτήν την πρόταση το Great Reset ως ευκαιρία για εξάλειψη του χρέους.
Όλα ακούγονται ωραία μέχρι να καταλάβουμε τι πραγματικά συνεπάγεται.
Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τη δικαιολογία να ακυρώσουν μέρος του χρέους τους με την απόφαση να ακυρώσουν μεγάλο μέρος των αποταμιεύσεών μας. Πρέπει να θυμόμαστε ότι αυτό δεν είναι καν θεωρία συνωμοσίας.
Οι περισσότεροι υποστηρικτές της σύγχρονης νομισματικής θεωρίας ξεκινούν την υπόθεσή τους δηλώνοντας ότι τα κρατικά ελλείμματα μεταφράζονται σε εξοικονόμηση στον ιδιωτικό τομέα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα…
Λοιπόν, το μόνο μικρό πρόβλημα είναι ότι το χρέος κάποιου ταιριάζει με τις αποταμιεύσεις κάποιου άλλου.
Εάν κατανοήσουμε το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα, τότε θα καταλάβουμε ότι θα διαγραφούν τρισεκατομμύρια δημόσιου χρέους που επίσης σημαίνει την διαγραφή τρισεκατομμυρίων αποταμιεύσεων από τους πολίτες.
Η ιδέα ενός πιο βιώσιμου, καθαρότερου και κοινωνικού οικονομικού συστήματος δεν είναι καινούργια και δεν χρειάζεται οι κυβερνήσεις να το επιβάλουν.
Δεν πρέπει να επιτρέπεται στις κυβερνήσεις να μειώσουν και να περιορίσουν την ελευθερία, την αποταμίευση και τους πραγματικούς μισθούς των πολιτών, ακόμη και ως καλοπροαίρετη υπόσχεση.
Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι κυβερνήσεις ή οι μεγάλες εταιρείες δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη δικαιολογία για την εξάλειψη της ελευθερίας και των ατομικών δικαιωμάτων είναι η προώθηση των ελεύθερων αγορών και του μεγαλύτερου ανταγωνισμού.
Οι επενδύσεις και οι ιδέες που προωθούν την ευημερία δεν χρειάζεται να επιβάλλονται.
 Οι καταναλωτές πρέπει να είναι η δύναμη και όχι ο κρατικός παρεμβατισμός.
Εάν θέλουμε έναν πιο βιώσιμο κόσμο, πρέπει να υπερασπιστούμε τις υγιείς πολιτικές με λιγότερη κυβερνητική παρέμβαση.
Οι ελεύθερες αγορές, όχι οι κυβερνήσεις, θα κάνουν αυτόν τον κόσμο καλύτερο για όλους.
Η ίδια μαζική κυβερνητική παρέμβαση που μας έφερε εδώ δεν θα μας βγάλει από αυτό το βουνό χρέους που έχει δημιουργηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης