Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Μήπως το bitcoin αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;

Morgan Stanley: Μήπως το bitcoin αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου;
Αξιόπιστο ή μη, το bitcoin θα κερδίσει από την αύξηση της δυσπιστίας στις παραδοσιακές εναλλακτικές λύσεις
Όταν ξέσπασε η πανδημία, το αμερικανικό δολάριο ήταν τόσο ισχυρό όσο ποτέ.
Παρά τη συζήτηση για την παρατεταμένη αμερικανική υπεροχή, το δολάριο ήταν κυριαρχούσε ως μέσο διεθνούς εμπορίου, άγκυρα έναντι της οποίας τα άλλα έθνη αποτιμούσαν τα νομίσματά τους και το «αποθεματικό νόμισμα» που θεωρούν οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες ως αποταμίευση.
Πριν από τις ΗΠΑ, μόνο πέντε δυνάμεις είχαν απολαύσει το πολυπόθητο καθεστώς «αποθεματικό νόμισμα», από τα μέσα του 1400: η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.
Οι βασιλείες τους διήρκεσαν 94 χρόνια κατά μέσο όρο.
Στις αρχές του 2020, η κυριαρχία του δολαρίου μέτρησε σχεδόν 100 χρόνια.
Έφτασε επομένως η στιγμή να αμφισβητηθεί;
Με ποιο νόμισμα όμως να το διαδέχεται;
Διεκδικητές υπήρξαν...
Η Ευρώπη είχε ελπίδες για το ευρώ, που εισήχθη το 1999.
Αλλά το νόμισμα δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, λόγω αμφιβολιών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της πολυκρατικής κυβέρνησης της ευρωζώνης.
Οι φιλοδοξίες της Κίνας για το γουάν έχουν σταματήσει, επίσης, για τον αντίθετο λόγο, δηλαδή την ανησυχία για την αυθαιρεσία ενός μονοκομματικού κράτους.

Η υπερβολική αυτοπεποίθηση των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν έτσι πεπεισμένοι ότι, σε απάντηση στα lockdown του Covid-19, θα μπορούσαν να εκτυπώσουν χρήματ σε απεριόριστες ποσότητες χωρίς να υπονομεύσουν το status του αποθεματικού νομίσματος, επιτρέποντας στη χώρα να συνεχίσει να τρέχει μεγάλα ελλείμματα χωρίς εμφανείς συνέπειες.
Αναδύεται όμως μια νέα κατηγορία διεκδικητών: τα κρυπτονομίσματα.
Λειτουργώντας σε δίκτυα peer-to-peer που δεν ελέγχονται από οποιαδήποτε πολιτεία, κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, εμφανίζονται ως αποκεντρωμένες, δημοκρατικές εναλλακτικές λύσεις.
Η πανδημία έχει κάνει αυτά τα crypto-pitch να ακούγονται λιγότερο σαν καθαρή ψηφιακή διαφημιστική εκστρατεία.
Φοβούμενοι ότι οι κεντρικές τράπεζες υπό την ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ υποτιμούν την αξία των νομισμάτων τους, πολλοί άνθρωποι έχουν αγοράσει bitcoin.
Η τιμή του έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Μάρτιο, καθιστώντας το μία από τις πιο καυτές επενδύσεις του 2020.
Από την κυκλοφορία του το 2009, οι κατασκευαστές του bitcoin φιλοδοξούν να το ορίσουν ως «ψηφιακό χρυσό», ένα αξιόπιστο απόθεμα αξίας που προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε ταραχώδεις στιγμές.
 
Οι σκεπτικιστές

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι δυσκολεύονται να αισθανθούν ασφαλείς να επενδύουν σε ένα περιουσιακό στοιχείο που είναι τόσο ασταθές: η τελευταία φούσκα bitcoin εμφανίστηκε πριν από λιγότερο από τρία χρόνια και οι ημερήσιες μεταβολές των τιμών της εξακολουθούν να είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τον χρυσό.
Οι σκεπτικιστές εκπροσωπούνται ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που δεν μεγάλωσαν με την ψηφιακή τεχνολογία.
Τείνουν να προτιμούν τον χρυσό, ο οποίος λειτούργησε ως προστασία έναντι της πτώσης των τυπικών νομισμάτων για εκατοντάδες χρόνια.
Σε μια πρόσφατη έρευνα, μόνο το 3% των baby boomers δήλωσαν ότι κατέχουν κρυπτονόμισμ, σε σύγκριση με το 27% των millennials.
Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται και υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι η δημοφιλία του bitcoin έχει βαθύτερες ρίζες.
Κι έρχεται σε μια καμπή για το δολάριο.
Πέρυσι, μετά την άνοδο δεκαετιών, τα χρέη των ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο ξεπέρασαν το 50% της οικονομικής τους παραγωγής - ένα κατώφλι που συχνά σηματοδοτεί μια επερχόμενη κρίση.
Από τότε, με την κυβέρνηση να δανείζεται σε μεγάλο βαθμό εν μέσω lockdown, αυτές οι υποχρεώσεις έχουν φτάσει στο 67% της παραγωγής, βαθιά στη ζώνη προειδοποίησης.
 
Η απώλεια της εμπιστοσύνης

Η κυριαρχία του δολαρίου είναι πιθανό να τελειώσει όταν ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να χάνει την εμπιστοσύνη ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν το χρέος τους.
Έτσι υποχώρησαν τα κυρίαρχα νομίσματα στο παρελθόν.
Επιπλέον, οι ΗΠΑ και άλλες μεγάλες κυβερνήσεις δείχνουν μικρότερο ενθουσιασμό για τον περιορισμό των αυξανόμενων ελλειμμάτων.
Η εκτύπωση χρημάτων είναι πιθανό να συνεχιστεί, ακόμη και όταν περάσει η πανδημία.
Αξιόπιστο ή μη, το bitcoin θα κερδίσει από την αύξηση της δυσπιστίας στις παραδοσιακές εναλλακτικές λύσεις.
Το Bitcoin αρχίζει επίσης να σημειώνει πρόοδο στη φιλοδοξία του να αντικαταστήσει το δολάριο ως μέσο ανταλλαγής.

Σταδιακά ένα μέσο συναλλαγών το bitcoin
 
Σήμερα, τα περισσότερα bitcoin διατηρούνται ως επένδυση, δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή λογαριασμών, αλλά αυτό αλλάζει.
Οι μικρότερες επιχειρήσεις αρχίζουν να χρησιμοποιούν bitcoin στο διεθνές εμπόριο, ιδίως σε χώρες όπου τα δολάρια μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν (όπως η Νιγηρία) ή όταν το τοπικό νόμισμα είναι ασταθές (Αργεντινή).
Και τις τελευταίες εβδομάδες η PayPal και η θυγατρική της Venmo άρχισαν να αποθηκεύουν bitcoin με σκοπό να το αποδεχτούν ως πληρωμή τον επόμενο χρόνο.
Η άνοδος του Bitcoin μπορεί να αποδειχθεί ακόμα μια φούσκα, αλλά ακόμα κι αν εμφανιστεί, η φετινή δημοφιλία στα κρυπτονομίσματα θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για κυβερνητικούς εκτυπωτές χρημάτων παντού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Και μην υποθέσει κανείς ότι τα παραδοσιακά νομίσματά είναι τα μόνα αποθέματα αξίας ή μέσο ανταλλαγής, τα οποία θα εμπιστεύονται οι άνθρωποι.
Οι ειδικοί στην τεχνολογία δεν είναι πιθανό να σταματήσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, έως ότου βρουν ή να εφεύρουν μία.
Και η είσοδος στη ρύθμιση του κόσμου του ψηφιακού νομίσματος, όπως ήδη σκέφτονται ορισμένες κυβερνήσεις, μπορεί να επιταχύνει μόνο αυτή την τάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης