Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: Ελληνικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου - Πτώση μεγαλύτερη από τον ευρωζωνικό μέσο όρο

tags :
HellasFin: Ελληνικό ΑΕΠ γ’ τριμήνου - Πτώση μεγαλύτερη από τον ευρωζωνικό μέσο όρο
Η Ελλάδα θα υποστεί την μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ, σύμφωνα με την Hella Fin
Ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ τα στοιχεία του ΑΕΠ γ’ τριμήνου, μαζί με τους αναθεωρημένους πλέον τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς των προηγούμενων 10 ετών, με έτος βάσης το 2015 αντί του 2010.
Σε ετησιοποιημένη βάση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρικνώνεται το ΑΕΠ της χώρας με ρυθμό -6,08% μετά το -2,87% του προηγούμενου τριμήνου. Σε τριμηνιαία βάση η μεταβολή μεταξύ γ΄ και β΄ τριμήνου ήταν 2,29% μετά το προηγούμενο -14,2%.
Η ιδιωτική κατανάλωση η οποία αποτελεί το 72% του συνολικού ΑΕΠ, υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 2,25% ενώ σε τριμηνιαία βάση αυξήθηκε κατά 15,3%. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η δαπάνη των νοικοκυριών παρά την αυξημένη αποταμίευση, έμεινε σχετικά σταθερή σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αποδιδόμενη μάλλον στις κρατικές επιδοτήσεις και τα πακέτα στήριξης της οικονομίας.
Η δημόσια δαπάνη η οποία συνεισφέρει στο ΑΕΠ ποσοστό 20,4%, αυξήθηκε στην διάρκεια του γ΄τριμήνου κατά 0,90% και σε ετήσια βάση 0,5%. Στην αύξηση αυτή οφείλεται και η συγκράτηση μια ακόμη μεγαλύτερης ύφεσης.
Οι συνολικές επενδύσεις οι οποίες απαρτίζουν το 10,92% του ΑΕΠ μειώθηκαν κατά 0,44% στο τρίμηνο και 1,11% στο έτος.
Με λεπτομερέστερη προσέγγιση αυτής της συνιστώσας, παρατηρούμε ότι οι επενδύσεις στον παραδοσιακό στυλοβάτη του ΑΕΠ την αγορά ακινήτων συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση σε ετήσια βάση 15,96%, ενώ ο υποτομέας των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό υστέρησε σε ετήσια βάση κατά 2,7%.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 19,2% και οι εισαγωγές κατά 4,4%.
Αν και τα δεδομένα αναμένεται να αναθεωρηθούν, η ευρύτερη εικόνα δεν θα αλλάξει.
Η ύφεση στην χώρα (-6,08%) είναι μεγαλύτερη από τον ΜΟ της Ευρωζώνης (-4,3%) και επί του παρόντος επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των μεγάλων οικονομικών οργανισμών (ΕΕ,ΔΝΤ,ΟΟΣΑ) σύμφωνα με τις οποίες, η Ελλάδα θα υποστεί την μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης