Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gross (Pimco): Επενδυτές μείνετε μακριά από την Ευρώπη! - Απώτερος στόχος των Ευρωπαίων είναι να βάλουν χέρι στα χρήματα του ιδιωτικού τομέα - Οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης είναι μάταιες

tags :
Gross (Pimco): Επενδυτές μείνετε μακριά από την Ευρώπη! - Απώτερος στόχος των Ευρωπαίων είναι να βάλουν χέρι στα χρήματα του ιδιωτικού τομέα - Οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης είναι μάταιες
Προειδοποίηση προς τους επενδυτές να μην τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη απηύθυνε ο Bill Gross, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτή στην αγορά ομολόγων ανά τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα.
Σε άρθρο του στους Financial Times o Gross τονίζει ότι απώτερος στόχος των Ευρωπαίων ηγετών είναι να βάλουν χέρι στα χρήματα του ιδιωτικού τομέα, επειδή γνωρίζουν ότι θα τα χρειαστούν για να χρηματοδοτήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα, εκτιμά ότι το τρέχον πρόγραμμα περικοπών στις δημόσιες δαπάνες δεν είναι βιώσιμο, ενώ οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους ήταν και θα είναι μάταιες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία άνευ προηγουμένου επέκταση του κινδύνου υποβάθμισης των αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών-μελών της ευρωζώνης, κίνδυνος που σχεδόν εγγυάται ότι οι προβληματικές χώρες δεν μπορούν να βγουν από την κρίση. Ο Gross προειδοποιεί τους επενδυτές να μην τοποθετήσουν τα χρήματά τους στην Ευρώπη.
«Η προσοχή των επενδυτών αποσπάται από τις υποσχέσεις των Ευρωπαίων για εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο πραγματικός στόχος είναι τα τρισεκατομμύρια», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Gross. Και συμπλήρωσε: «Ακόμη και ο Hollande, αριστερό στοιχείο στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναγνωρίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για τη μελλοντική ανάπτυξη στην ΕΕ. Ξέρει ότι, χωρίς τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, μια μονόπλευρη χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και των κεντρικών τραπεζών θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλή αναλογία χρέους ως προς τα ποσοστά του ΑΕΠ και σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης».
Ο Gross υπογράμμισε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών με τις μισο-πολιτικές που ασκεί, ενώ οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης που διαδέχονται η μία την άλλη είναι επίσης κάτι που τους αναγκάζει να αναζητήσουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις αλλού.
«Και μετά από όλα αυτά, στο τέλος οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν την ευθραυστότητα του νόθου δημοσιονομικού και νομισματικού συστήματός τους», καταλήγει ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης