Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η κρίση πλησιάζει σε επικίνδυνο σημείο - Το ΔΝΤ προτείνει σχέδιο στήριξης της Ελλάδος με νέο haircut – Ο ESM θα παρεμβαίνει στις πρωτογενείς αγορές ομολόγων και η ΕΚΤ στις δευτερογενείς ώστε να υποχωρούν οι αποδόσεις και τα spreads…

   Η κρίση πλησιάζει σε επικίνδυνο σημείο - Το ΔΝΤ προτείνει σχέδιο στήριξης της Ελλάδος με νέο  haircut – Ο ESM θα παρεμβαίνει στις πρωτογενείς αγορές ομολόγων και η ΕΚΤ στις δευτερογενείς ώστε να υποχωρούν οι αποδόσεις και τα spreads…
(upd)Σχέδιο ώστε να διασωθεί η Ελλάδα και να προστατευθεί η ευρωζώνη από την διάχυση της κρίσης χρέους φαίνεται ότι εκπονείται.
Ωστόσο από τις προτάσεις που έχουν εξεταστεί ή διερευνώνται εξάγεται το συμπέρασμα ότι η κρίση πλησιάζει σε πολύ επικίνδυνο σημείο. Αν ισχύουν τα σχέδια του ΔΝΤ είναι προφανές ότι αναγνωρίζουν οικονομικό αδιέξοδο στην Ελλάδα.  

Το ΔΝΤ φέρεται να τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ελλάδος προτείνοντας μείωση επιτοκίων και haircut ενώ ο ESM o μόνιμος μηχανισμός στήριξης θα μπορεί να παρεμβαίνει και στις πρωτογενείς αγορές δηλαδή στις δημοπρασίες ομολόγων.
Όλα αυτά δείχνουν ότι προλειαίνεται το έδαφος ώστε και η Ελλάδα να διασωθεί και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι ασφυκτικές πιέσεις στην Νότια Ευρώπη.
Δεν είναι σαφές αν τα μέτρα αυτά μπορούν να αποδώσουν και να αντιμετωπίσουν την κρίση στην ρίζα του προβλήματος αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι υπάρχει κινητοποίηση.
Με βάση δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο το ΔΝΤ φέρεται να αναζητά τρόπους ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος.
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν εξεταστεί είναι
1)Να μειωθεί περαιτέρω το επιτόκιο με βάση το οποίο δανείζεται η Ελλάδα. Κατά ορισμένους χρειάζεται περαιτέρω μείωση 0,75%.
2)Να υποστεί haircut 30% η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες ώστε να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος.
3)Να υπάρξει συνολικό haircut 50% στα παλαιά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες καθώς στο πρώτο δάνειο που έλαβε η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα την Τρόικα δηλαδή.
Και ενώ υπάρχουν σχέδια ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδος ταυτόχρονα η ΕΚΤ με τον ESM σχεδιάζουν τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν τα επιτόκια στα ομόλογα.
Αν μια χώρα δεν μπορεί να δανεισθεί ή δανείζεται πολύ ακριβά έχει αποδειχθεί ότι καθίσταται μονόδρομος η προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης.
Με βάση τους σχεδιασμούς ο ESM θα μπορεί να παρεμβαίνει πρωτογενώς και να αγοράζει ομόλογα π.χ. της Ισπανίας απευθείας από τον εκδότη.
Π.χ. η Ισπανία εκδίδει 5ετία με στόχο να αντλήσει 4 δις; Ο ESM θα μπορεί να αγοράσει και τα 4 δις πρωτογενώς.
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει δευτερογενώς δηλαδή μεταξύ των ήδη υφιστάμενων κατόχων με στόχο να περιορίζει την κερδοσκοπία και να μειώνει τις αποδόσεις των ομολόγων.
Προϋπόθεση για όλα αυτά να δεσμεύονται οι χώρες που ζητούν παρέμβαση του ESM να εκτελούν προγράμματα ριζικής εξυγίανσης αναδιάρθρωσης και δομικές μεταρρυθμίσεις.
Στην Ευρώπη επικρατεί κινητικότητα.
Το ζήτημα ωστόσο παραμένει η Ελλάδα μπορεί να διασωθεί;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης