Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Τα lockdowns είναι παράλογα, ασυνάρτητα και βαθιά απάνθρωπα

Mises Institute: Τα lockdowns είναι παράλογα, ασυνάρτητα και βαθιά απάνθρωπα
Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα...
Τα lockdowns είναι παράλογα, ασυνάρτητα και βαθιά απάνθρωπα, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Mises Institute.
Παρότι ο οικονομολόγος του GM University, Tyler Cowen, έχει απορρίψει τα lockdown ως μη λύση, οι πολιτικοί δεν έχουν λάβει το μήνυμα.
Έτσι, ολοένα και περισσότερες πολιτείες επιβάλλουν καταστροφικά lockdown.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το Twitter βρίθει αναφορών για τις επικείμενες καταστροφές των οικογενειών που συγκεντρώνονται για την ημέρα των ευχαριστιών.
Αν αυτοί οι δημοσιογράφοι αποφάσιζαν, όλοι μας θα παρέμεναν σε κατ’ οίκον περιορισμό και δεν θα βλέπαμε κανέναν για μήνες ή και χρόνια.
Ωστόσο, το ότι τέτοιες ιδέες τελούν υπό εξέταση αποδεικνύει πόσο μακριά από την ανθρώπινη πραγματικότητα είναι μεγάλο μέρος των «ειδικών» και οι ορδές των οπαδών τους.
Σχεδόν κάθε πολιτισμός και θρησκεία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι είναι υλικά και πνευματικά όντα.
Ωστόσο, ζώντας στην κοσμική εποχή όπως κι εμείς, η υλική πτυχή της ύπαρξής μας έχει αντικαταστήσει το πνευματικό σε τέτοιο βαθμό που ελάχιστα αναγνωρίζεται ότι υπάρχει.
Ο Russell Kirk φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι η διαχωριστική γραμμή στη σύγχρονη πολιτική εξαρτάται από αυτήν τη διαφορά στην κατανόηση, δηλώνοντας ότι «από τη μία πλευρά αυτής της γραμμής είναι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που θεωρούν ότι η χρονική τάξη είναι η μόνη τάξη, και ότι οι υλικές ανάγκες είναι οι μόνες ανάγκες. Στην άλλη πλευρά αυτής της γραμμής είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αναγνωρίζουν μια διαρκή ηθική τάξη στο σύμπαν, μια σταθερή ανθρώπινη φύση και υψηλά καθήκοντα προς την πνευματική και χρονική τάξη».
Μια καθαρά υλική προοπτική για την ανθρώπινη ύπαρξη θα οδηγήσει φυσικά σε απάνθρωπα λάθη - ειδικά εν όψει μιας πανδημίας.
Το να αρνηθείς την πνευματική ύπαρξη του ανθρώπου είναι σαν να αρνείσαι την πιθανότητα ζωής μετά το θάνατο.
Από αυτήν την προοπτική, είναι λογικό να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η γήινη ζωή πρέπει να συνεχιστεί με οποιοδήποτε κόστος.
Αντίθετα, εκείνοι που διατηρούν μια πιο παραδοσιακή αντίληψη για την ανθρώπινη φύση, ανεξάρτητα από τη θρησκεία στην οποία ανήκουν, μπορούν εύκολα να αντιληφθούν το κόστος ενός lockdown.

Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα.

Η ίδια η ύπαρξή μας και η εξέλιξή μας ως ανθρώπων βασίζονται στην κοινωνική μας φύση.
Μερικοί μελετητές, όπως ο θεωρητικός David Walsh, υποστηρίζουν ότι ολόκληρη η αντίληψή μας για τον εαυτό μας μπορεί να διαμορφωθεί μόνο σε σχέση με άλλα άτομα.
Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να προσλάβουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τρώγοντας στη μοναξιά, αλλά, αντ 'αυτού, μετατρέπουμε συχνά τα γεύματά μας σε κοινωνικές περιστάσεις.
Τα κοινά γεύματα δεν παρέχουν μόνο υλική τροφή, αλλά και πνευματική.
Είμαστε τυχεροί που έχουμε πρόσβαση στην τέχνη με το πάτημα ενός ποντικιού, αλλά το να βλέπουμε τη «Λίμνη των Κύκνων» μόνοι στο σπίτι δεν αποτελεί υποκατάστατο της εμπειρίας μας να τη βλέπουμε ζωντανά.
Με το lockdown, πόσοι γάμοι έχουν ακυρωθεί;
Πόσα κοινά γεύματα δεν έγιναν ποτέ;
Πόσοι γονείς και παππούδες και γιαγιάδες στα γηροκομεία δεν μπόρεσαν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα πριν φύγουν από αυτήν τη γη;
Πόσα παιδιά έχουν υποφέρει μόνο μπροστά από μια οθόνη όλη την ημέρα;
Το υλικό και πνευματικό πλαίσιο της προσωπικότητάς μας δεν μπορεί να διαχωριστεί.

Οι επιπτώσεις

Κάποιοι απλά μας στερούν τη ζωή.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας υπάρχει ανάγκη αλλαγής.
Αλλά όπως κανένας κρατικός γραφειοκράτης δεν μπορεί να ρυθμίσει με επιτυχία την οικονομία, κανένας αξιωματούχος της δημόσιας υγείας δεν είναι ικανός να σχεδιάσει μια απάντηση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.
Κάθε άτομο πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του ποια είναι η σωστή πορεία δράσης, υπό το φως των συνθηκών ζωής του.
Αντ’ αυτού, λόγω των αποτυχημένων αποφάσεων, τα ποσοστά αυτοκτονιών σε ορισμένες χώρες έως και 70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι αυτοκτονίες στρατιωτικών έχουν αυξηθεί κατά 20%.
Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Ο ιατρικός κεντρικός σχεδιασμός που δεν αναγνωρίζει την πνευματική και κοινωνική πτυχή της ανθρώπινης ύπαρξης έχει προκαλέσει τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Οι υπερήφανοι ηγέτες μας μπορεί να ενεργούν σαν αγνοί υλιστές όταν πρόκειται για τα δικτατορικά διατάγματα που καταστρέφουν την κοινωνία και την ίδια την ανθρωπότητά μας, αλλά σε κάποιο επίπεδο κατανοούν τη σημασία της πνευματικής υγείας.
Οι άνθρωποι είναι υλικά και πνευματικά όντα.
Πλέον, ο ιός έχει μολύνει και την ψυχή μας…

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης