Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μακρινό όνειρο η επίλυση χρέους στην ευρωζώνη – Οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μ. Draghi ήταν απογοητευτικά ασαφής - Η ιδέα της αγοράς ομολόγων από ESM και ΕΚΤ θα αμφισβητείται για καιρό

tags :
 Μακρινό όνειρο η επίλυση χρέους στην ευρωζώνη – Οι δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μ. Draghi ήταν απογοητευτικά ασαφής - Η ιδέα της αγοράς ομολόγων από ESM και ΕΚΤ θα αμφισβητείται για καιρό
Πολύ μακρινό όνειρο φαντάζει η επίλυση χρέους στην ευρωζώνη μετά και τις απογοητευτικές δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ M. Draghi, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η οποία επισημαίνει ότι η ιδέα της αγοράς ομολόγων από ESM και ΕΚΤ θα αποτελεί  θέμα συζήτησης και αμφισβήτησης για αρκετό καιρό ακόμη.
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, οι προσδοκίες της αγοράς ήταν τεράστιες ενόψει των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας. Όλοι μιλούσαν για «απεριόριστη δύναμη» και «ό, τι χρειάζεται». Όμως, οι ανακοινώσεις στο τέλος, του διοικητή της EKT, Μ. Draghi,  ήταν απογοητευτικές. Δεν ήταν πολλοί εκείνοι  που ενδιαφέρθηκαν για το αν η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια της την Πέμπτη. Πολύ πιο σημαντικό ήταν το ερώτημα το τι πρόκειται να κάνει η ΕΚΤ για τα υψηλά επιτόκια των χωρών της ευρωζώνης οι οποίες δανείζονται χρήματα από τις αγορές. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, είχε πει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η ΕΚΤ θα κάνει "ό, τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ ", και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό."
Αυτά ήταν σαφείς λέξεις που ειπώθηκαν  με αποφασιστικότητα - πολύ διαφορετικές από τις συνήθεις προσεκτικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι διοικητές κεντρικών τραπεζών. Η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει η ίδια ομόλογα. Αλλά δεδομένου ότι το καταστατικό της δεν της επιτρέπουν να δανείζει χρήματα απευθείας στα κράτη, προέκυψε η πεποίθηση ότι το ταμείο διάσωση ESM θα αναλάβει αυτό το ρόλο. Δηλαδή θα πάρει άδεια να λειτουργεί ως τράπεζα και θα μαζί με την ΕΚΤ θα έχουν απεριόριστες δικαιώματα πίστωσης έτσι ώστε να μπορούν να αγοράζουν ομόλογα χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Με αυτόν τον τρόπο θα ήταν δυνατό να μειωθεί το υψηλό επιτόκιο τόσο στα ισπανικά όσο και στα ιταλικά ομόλογα. Αυτή ακριβώς ήταν η αίσθηση των ειδικών αλλά και των μέσων ενημέρωσης. Όμως, την Πέμπτη, η πραγματικότητα χτύπησε την πόρτα, καθώς ο κ. Draghi στις δηλώσεις του δεν ακούστηκε παρά ένας κανονικός κεντρικός τραπεζίτης και τίποτα άλλο. Οι δηλώσεις του ήταν απογοητευτικά ασαφής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο, στο πλαίσιο της εντολής του για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα και στην τήρηση της ανεξαρτησίας του στον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής, μπορεί να αναλάβει μερικές οριστικές πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος της. "
Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα που πιθανώς υπήρχαν ήδη στην αγορά. Πως θα γίνει αυτό; Η πολιτική είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Αλλά η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει τα ομόλογα κατά το παρελθόν, αξίας 200 δις ευρώ. Το πρόγραμμα όμως αυτό ανεστάλη την άνοιξη.
Δεν είναι η ΕΚΤ, αλλά οι εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες πρέπει να χορηγήσουν την απαραίτητη άδεια. Η ΕΚΤ θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσει αν θέλει να δεχτεί το ταμείο διάσωσης ως εταίρος και να του χορηγήσει πιστώσεις. Ο κ.  Draghi παραδέχθηκε ότι η τρέχουσα δομή του ESM θα καθιστούσε αδύνατο για την ΕΚΤ να δανείζει χρήματα.
Έτσι, το μεγάλο όνειρο της γρήγορης λύσης στην κρίση του χρέους, φαντάζει πλέον πολύ μακρινό. Αλλά η ιδέα της στρατηγικής που θα περιλαμβάνει αγορές ομολόγων από το ESM και την ΕΚΤ, είναι πιθανό να αποτελέσει θέμα συζήτησης και αμφισβήτησης για αρκετό καιρό ακόμα, καταλήγει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης