Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα για την επιλογή Yellen (πρώην FED) στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών

tags :
Rabobank: Τα πέντε κρίσιμα ερωτήματα για την επιλογή Yellen (πρώην FED) στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών
Στα πέντε αγκάθια που αφορούν την εκλογή της πρώην προέδρου της Fed, Janet Yellen, ως νέας υπουργού Οικονομικών αναφέρεται η ολλανδική Rabobank
Στα πέντε αγκάθια που αφορούν την εκλογή της πρώην προέδρου της Fed, Janet Yellen, ως νέας υπουργού Οικονομικών αναφέρεται με έκθεσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Η μετάβαση στη νέα αμερικανική κυβέρνηση άρχισε, με τα χαρτοφυλάκια να μοιράζονται από τον εκλεγμένο πρόεδρο Joe Biden.
Μάλιστα, όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, με τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, να συνεχίζει τον δικαστικό αγώνα ώστε να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε ό,τι αφορά τους νέους υπουργούς, διαπιστώνεται ένα... déjà vu.
Το πιο σημαντικό για τις αγορές είναι η επιλογή της πρώην προέδρου της Fed, Janet Yellen, ως νέας υπουργού Οικονομικών.

«Τα αγκάθια»

Οι αναλυτές αναφέρουν πως η χώρα είναι σε ασφαλή χεριά σε ό,τι αφορά το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Υellen, ωστόσο υπάρχουν πέντε σημαντικά ζητήματα.
  • Πρώτον, οι νέοι υπουργοί είναι υπερήλικες. Ειδικότερα, η Yellen είναι 74 ετών. Μαζί, λοιπόν, με τον Kerry (76) και τη Nancy Pelosi (80) κάνουν μια κυβέρνηση γερόντων.
    Από την άλλη, αν ο Trump ξαναβάλει υποψηφιότητα, το 2024 θα είναι 78 ετών, ο υπουργός εμπορίου Ross θα είναι 82, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα Larry Kudlow θα είναι 73 και ο Rudi Giuliani 76. 
  • Δεύτερον, η Yellen ξεκίνησε ως ακαδημαϊκός, στη συνέχεια έγινε επικεφαλής της Fed και τώρα είναι υπουργός Οικονομικών. 
  • Οι θητείες δεν συνδέθηκαν με περιόδους ευημερίας. Βέβαια, η νέα υπουργός Οικονομικών έχει επισημάνει τις επιφυλάξεις της για την ανισότητα από το 2014, ωστόσο το κεντρικό συμπέρασμα αυτής της ομιλίας ήταν ότι οι φτωχοί θα ήταν λιγότερο φτωχοί αν είχαν μόνο περισσότερα περιουσιακά στοιχεία.
    Επίσης, η θητεία της στη Fed ήταν ένα μελόδραμα… 
  • Τρίτον, με την υπουργό Οικονομικών να έχει θητεύσει στη Fed, αναδεικνύεται ο ρόλος των τραπεζών σε κυρίαρχο θεσμό. 
  • Τέταρτον, αντί ως πρόεδρος της Fed να απευθύνει εκκλήσεις για δημοσιονομικά μέτρα, πλέον, ούσα στην κυβέρνηση θα πράξει κατά βούληση. Ωστόσο, με τη Γερουσία στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
  • Πέμπτον, τουλάχιστον η Yellen θα ξέρει τι πρόκειται να κάνει η Fed:
    Ένας από τους διοικητές της Fed, o Evans, δήλωσε ότι δεν βλέπει τα επιτόκια να αυξάνονται τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023 και ίσως το 2024.
    Οι αναλυτές δεν θα μπορούσαν να διαφωνήσουν ούτε για την πρώτη ούτε για τη δεύτερη επιλογή, καθώς, από ό,τι φαίνεται, οι ΗΠΑ έχουν πέσει σε παγίδα ρευστότητας, ακολουθώντας πιστά –και άθελά τους- το παράδειγμα της Ιαπωνίας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει η Rabobank, μην περιμένετε να γίνει κάποια σοβαρή συζήτηση έστω και για ένα από τα πέντε προαναφερθέντα ζητήματα.
Η Μεγάλη Αποκατάσταση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (εκκρεμεί ένας δικαστικός αγώνας).
Τι γίνεται, όμως, με τις μετοχές;
Τα ομόλογα;
Το δολάριο που πέφτει;
Στο μεταξύ, σε αυτό το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δρουν δύο εντελώς διαφορετικές δυνάμεις.
Από τη μια, χρειάζονται τα χαμηλά επιτόκια για να διατηρηθεί ο πληθωρισμός σε πιο υψηλά επίπεδα, από την άλλη όμως τα χαμηλά επιτόκια ωθούν προς τα πάνω τις τιμές των κατοικιών.
Τι πρέπει να κάνει η Κεντρική Τράπεζα;
Φυσικά, υπάρχουν προληπτικά εργαλεία τα οποία μπορούν να περιορίσουν τα στεγαστικά δάνεια.
Ωστόσο, μια τέτοια λύση μπορεί να ισοπεδώσει την αγορά ακινήτων ή και να μειώσει την αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών.
Κάπως έτσι, η νεοφιλελεύθερη διαδρομή των ΗΠΑ καταλήγει σε μια ολιγοπωλιακή, πλουτοκρατική, παραμορφωμένη παγκόσμια οικονομία που στάζει λαϊκισμό.
Η Yellen πρέπει να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης