Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Αντί 3 τρισ. δολ. το επόμενο δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ θα είναι 700 δισ. αρχές 2021 και υπό όρους

Goldman Sachs: Αντί 3 τρισ. δολ. το επόμενο δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ θα είναι 700 δισ. αρχές 2021 και υπό όρους
Η Goldman εκτιμάει ότι το πακέτο στήριξης θα είναι 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά μέτρα και όχι 2,2 τρισεκ. δολάρια, όπως ζητούσαν οι δημοκρατικοί τον Οκτώβριο 2020.
Αλλάζουν τα δεδομένα ως προς το νέο δημοσιονομικό πακέτο καθώς η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι ενώ κάποιοι δημοκρατικοί μπορεί να εξέταζαν έως 3 τρισεκ. δολάρια στήριξη… τελικώς ίσως να μην υπερβεί τα 700 δισεκ. δολάρια αρχές του 2021.
Ξεκινώντας λίγο με το παρελθόν.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 η Goldman Sachs είχε προβλέψει ότι το νέο πακέτο στήριξης stimulus θα ήταν ύψους 1,5 με 2 τρισεκ. δολάρια.   
Ωστόσο η εκτίμηση αυτή έχει δραματικά μεταβληθεί ειδικά μάλιστα που οι δημοκρατικοί στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να σαρώσουν.
Την ίδια στιγμή πολλοί αμερικανοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι πρέπει δραματικά να μειωθούν οι εκτιμήσεις για τα νέα δημοσιονομικά κίνητρα.
Τα 3 τρισεκ. δολάρια ως πακέτο στήριξης πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Τα 2 τρισεκ. δολάρια ως πακέτο στήριξης πρέπει να εγκαταλειφθούν.
Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι στο βασικό σενάριο δεν αναμένει πλέον νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης πριν από τις αρχές του 2021, με αποτέλεσμα μείωση 50% στις προβλέψεις του ΑΕΠ του 4ου τριμήνου 2020 για την αμερικανική οικονομία.
Να σημειωθεί ότι και η JPMorgan μείωσε την εκτίμηση του ΑΕΠ του 1ου τριμήνου 2021 σε αρνητικό -1%, δηλαδή, μια ύφεση τύπου W.

Αναθεωρεί η Goldman Sachs

Η Goldman πιστεύει τώρα ότι «ένα πολύ μικρότερο πακέτο προσωρινών έκτακτων μέτρων φαίνεται πιο πιθανό», αν και ακόμη και αυτό μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξο υπό το φως της άνευ προηγουμένου πόλωσης που επικρατεί στο Κογκρέσο, αλλά και λόγου του επικείμενου εμβολίου.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Goldman, "όσο περισσότερο χρόνο το Κογκρέσο περιμένει να εγκρίνει περαιτέρω φορολογικά μέτρα, τόσο μικρότερο θα είναι το πακέτο στήριξης".
Ενώ η αύξηση της εξάπλωσης του κορωνοιού δημιουργεί βραχυπρόθεσμους κινδύνους, έως το πρώτο τρίμηνο του 2021, οι προοπτικές για ευρεία διανομή εμβολίων θα περιορίσουν το ποσό φορολογικής στήριξης που θα εγκρίνει τελικώς το Κογκρέσο.
Φαίνεται πιο πιθανό ότι το Κογκρέσο θα παρατείνει οριακά το νομοσχέδιο δημοσιονομικών δαπανών μετά τις 11 Δεκεμβρίου, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα (υπάρχει πιθανότητα μια προσωρινή παράταση μιας εβδομάδας έως τις 18 Δεκεμβρίου) ώστε να εγκριθεί η επέκταση του προγράμματος αυτού.
Η επέκταση της επιλεξιμότητας και η παρατεταμένη διάρκεια των παροχών θα επηρέαζε 11-12 εκατομμύρια αμερικανούς ή 13 δισεκ. δολάρια.
Ωστόσο, «ακόμη και μια απλή προσωρινή επέκταση των επιδομάτων ανεργίας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί» δεδομένου ότι το Κογκρέσο απέτυχε να επεκτείνει την πρόσθετη παροχή 600 δολαρίων ανά εβδομάδα που έληξε στα τέλη Ιουλίου.  

Η Τζώρτζια στις 5 Ιανουαρίου 2021

Η πολιτεία της Τζώρτζια θα επικυρώσει τα αποτελέσματα 5 Ιανουαρίου 2021 και αποτελεί μια πρόσθετη επιπλοκή.
Όπως σημειώνει ο Goldman, «τα μηνύματα της Ρεπουμπλικανικής εκστρατείας έχουν αναδείξει την εξής παράμετρο ότι η σύγκρουση με τους δημοκρατικούς θα συνεχιστεί και στα δύο σώματα, ενώ οι Δημοκρατικοί έχουν επικεντρωθεί σε ένα μεγάλο πακέτο στήριξης.
Για παράδειγμα, το Κογκρέσο ενδέχεται να επεκτείνει προβλέψεις για την ανεργία έως τον Φεβρουάριο του 2021.

Ποιος θα ελέγξει την Γερουσία;

Παράλληλα, ο έλεγχος της Γερουσίας παραμένει ο σημαντικότερος παράγοντας στον καθορισμό του συνολικού ποσού της δημοσιονομικής στήριξης.
Σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν και τις δύο έδρες της Τζώρτζια στις 5 Ιανουαρίου, η Goldman αναμένει από το Κογκρέσο να εγκρίνει φορολογικά μέτρα στο εύρος των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από την άλλη πλευρά, η διαφορά μεταξύ 49 δημοκρατικών και 50 Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία είναι κρίσιμη, για δύο λόγους σύμφωνα με την Goldman Sachs
1)Με 50 έδρες οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν την ατζέντα της Γερουσίας και θα είναι σε θέση να φέρουν ένα μεγαλύτερο φορολογικό πακέτο σε ψηφοφορία.
2)Ακόμη και αν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι δεν υποστήριξαν ένα τέτοιο πακέτο, οι δημοκρατικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της συμφιλίωσης για να περάσουν τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα με μόνο 51 ψήφους (δηλαδή, χωρίς υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους).
Σύμφωνα με τη βασική υπόθεση της Goldman οι Ρεπουμπλικάνοι θα κατέχουν τουλάχιστον 51 έδρες το 2021 (πιθανότητα 77%), η Goldman υποθέτει τώρα ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων (λίγο κάτω από το 5% του ΑΕΠ), με τα περισσότερα να αφορούν δαπάνες για το 2021.

Τι θα συμβεί το 2021;

Η Goldman εκτιμάει ότι το πακέτο στήριξης θα είναι 700 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά μέτρα και όχι 2,2 τρισεκ. δολάρια, όπως ζητούσαν οι δημοκρατικοί τον Οκτώβριο 2020. 
Φυσικά, εάν η Goldman Sachs έχει δίκιο και αν το Κογκρέσο είναι πράγματι διαιρεμένο αυτό σημαίνει ότι η αγορά θα επικεντρώσει τις προσδοκίες της για ένα σημαντικό κίνητρο που θα προέλθει από την Fed.
Ήδη αναμένεται διπλασιασμός στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης κάποια στιγμή στις αρχές του 2021…
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/bofa%20fed%20flows_4.jpg?itok=8l4ObaZl
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης