Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για ποιον λόγο καταρρέουν οι μετοχές αξίας - Διαψεύδονται οι προσδοκίες

Για ποιον λόγο καταρρέουν οι μετοχές αξίας - Διαψεύδονται οι προσδοκίες
H μακρά περίοδος χαμηλής απόδοσης για τις μετοχές αξίας έχει απογοητεύσει τους επενδυτές αξίας

Παρά το μίνι ράλι στις αρχές της εβδομάδας, οι μετοχές αξίας καταρρέουν, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των επενδυτών.
Ειδικότερα, η μακρά περίοδος χαμηλής απόδοσης για τις μετοχές αξίας έχει απογοητεύσει τον Mike Mullaney, του οποίου το επενδυτικό μότο είναι «αξία, συνεχώς».
Ο Mullaney παρατήρησε ότι ανταγωνιστικά funds που επενδύουν σε αξία αγοράζουν τεχνολογικές μετοχές και άλλες μετοχές που σχετίζονται με το momentum (θεωρείται ότι δεν συμβαδίζουν με την Αξία) για να αποκομίσουν ισχυρότερες αποδόσεις.
«Βιώνουμε μια κατάρρευση», δήλωσε ο Mullaney, διευθυντής της έρευνας παγκόσμιων αγορών στην Boston Partners, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επενδυτές αξίας δικαιώθηκαν μερικώς αυτή την εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις της Pfizer σχετικά με το εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσει, οι οποίες πυροδότησαν ένα ράλι σε μετοχές ενεργειακών εταιρειών, τραπεζών, βιομηχανιών και άλλων εταιρειών που συνδέονται με την αξία.
Στο κλείσιμο της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου, ο δείκτης τιμών Russell 1000 .RLV ήταν σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει το αντίστοιχο αναπτυξιακό του .RLG, με το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο περιθώριο από το 2001.
Τροφοδοτήθηκε από τις ελπίδες ότι ένα εμβόλιο κορωνοϊού θα τερματίσει τα lockdown και τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που πλήττουν τεράστια τμήματα της οικονομίας.
Οι Goldman Sachs, UBS Global Wealth Management και BNP Paribas συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων τραπεζών που ποντάρουν σε ένα ράλι αξίας.
Παρ’ όλα αυτά, ενώ αυξήσεις στις μετοχές αξίας έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, για κάποιον λόγο οι επενδυτές επιστρέφουν κάθε φορά στην Big Tech.
Αυτή τη φορά, οι προσδοκίες διαψεύδονται λόγω των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
«Είναι πολύ πιθανό να έχετε δει την κατώτατη Αξία σε σχέση με την Ανάπτυξη και το εμβόλιο να το προκάλεσε αυτό», δήλωσε ο Brent Fredberg, διευθυντής Επενδύσεων στη Brandes Investment Partners
Reuters Graphic

Η στρατηγική συγκέντρωσης φθηνών μετοχών έχει ένα ευρύ κοινό και θεωρεί τον Warren Buffett ως τον πιο εξέχοντα θιασώτη του.
Όμως, ο δείκτης αξίας Russell έχει νικήσει τον αντίστοιχο του ρυθμού ανάπτυξης μόνο σε δύο από τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς η αργή ανάπτυξη μετά την κρίση και τα χαμηλά επιτόκια της οικονομίας των ΗΠΑ επηρέασαν τόσο χρηματοοικονομικές όσο και άλλες μετοχές αξίας, καθιστώντας πιο γοητευτικές τις τεχνολογικές μετοχές.
Από τη στιγμή που η αγορά έπεσε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Μάρτιο του 2009, ο δείκτης ανάπτυξης του Russell αυξήθηκε πάνω από 640%.
Το να είσαι διαχειριστής αξίας «χρειάζεται πολλή πειθαρχία και πολλή υπομονή», δήλωσε ο Burns McKinney, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σε μετοχές αξίας στην Allianz Global Investors.
Reuters Graphic

Η απόκλιση των επιδόσεων ήταν ιδιαίτερα έντονη φέτος, με την ισχύ των τεχνολογικών μετοχών να τροφοδοτούν μια αύξηση 28% για τον δείκτη ανάπτυξης Russell έναντι πτώσης σχεδόν 7% για τον δείκτη αξίας.
Οι αναλυτές της Bespoke Investment Group σημειώνουν ότι οι τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών και των δομικών υλικών αυξήθηκαν όλοι κατά 10% ή περισσότερο σε 10 ημέρες διαπραγμάτευσης, μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 11 Νοεμβρίου.
Αλλά είναι επέκταση μετά από τεράστια ύφεση.
«Όταν υπάρξει ανάπτυξη, οι επενδυτές θα αρχίσουν να αναζητούν αξία» δήλωσε ο Mullaney.
«Θα αρχίσουν να αναζητούν φθηνά περιουσιακά στοιχεία;» συμπλήρωσε.
Σημειώνεται πως η αποτίμηση ανάπτυξης και αξίας, με βάση τους δείκτες τιμών προς κέρδη (PE), κατέγραψε τη μεγαλύτερη απόκλισή της τον Σεπτέμβριο.
Το αν τα νέα του εμβολίου θα είναι «ο καταλύτης για την αξία μένει να το δούμε», δήλωσε ο Weitz, διευθυντής χαρτοφυλακίου της Weitz Investment Management.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης