Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Στο κόκκινο η επενδυτική ανησυχία λόγω κορωνοϊού και δημοσιονομικής στήριξης

Rabobank: Στο κόκκινο η επενδυτική ανησυχία λόγω κορωνοϊού και δημοσιονομικής στήριξης
Για έναν «μαύρο χειμώνα» ανησυχούν οι επενδυτές
Για έναν «μαύρο χειμώνα» ανησυχούν οι επενδυτές, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του Covid-19 και η έλλειψη κυβερνητικών πρωτοβουλιών στις ΗΠΑ κλιμακώνουν απότομα την υγειονομική και τη συνακόλουθη οικονομική κρίση μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Τίποτε δεν διαρκεί για πάντα.
Ας ελπίσουμε ότι η επίδραση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, όταν έλθει, θα κρατήσει περισσότερο, από ό,τι τα νέα για την αποτελεσματικότητα του υποψήφιου εμβολίου της Pfizer.
Οι μετοχές ακολουθούν από κοντά την ανησυχία που προκαλεί το νέο, σφοδρότατο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Σημειώνεται πως αριθμό των διασωληνωμένων αλλά και των θανόντων έχει αυξηθεί δραματικά, με αποτέλεσμα τη σταδιακή επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή διασποράς του ιού.
Στον απόηχο αυτής της εν εξελίξει κατάστασης, ο S&P 500 «έπεσε» την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 1% - κάτι το οποίο προκάλεσε γενικότερα στις αγορές απαισιοδοξία.
Στο μεταξύ, η απόδοση του δεκαετούς του αμερικανικού Δημοσίου έπεσε στο 0,86%, από 0,95% όπου είχε φτάσει στις 11 Νοεμβρίου.
Οι ανησυχίες που συνδέονται με την πανδημία, ωστόσο, βρίσκουν περαιτέρω ώθηση λόγω του γεγονότος πως ιδιαίτερα στις ΗΠΑ δεν λαμβάνονται επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.
Παρά την αύξηση των κρουσμάτων, το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος σιωπούν…
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Trump έχει αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, αφήνοντας τις συζητήσεις εξ ολοκλήρου στον επικεφαλής της Γερουσίας, McConnell.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, όμως, η δημοσιονομική βοήθεια είναι εκ των ων ουκ άνευ.
Και παρότι στο χθεσινό πάνελ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι τρεις κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΚΤ εμφανίστηκαν αισιόδοξοι, δεν έλειψαν από τις αναφορές τους η αναγκαιότητα να υπάρξουν πρωτοβουλίας σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης.
«Οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν πρόκληση» επεσήμαναν.
Την ίδια στιγμή, μετά την ανακοίνωση της αποτελεσματικότητας του υποψηφίου εμβολίου της Pfizer/ BioNTech, και η φαρμακευτική Moderna αναμένεται να προβεί στις δικές της ενθαρρυντικές ανακοινώσεις.
Σε αυτό πλαίσιο, τα ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου έπεσαν πρόσκαιρα, με αποτέλεσμα την επιπέδωση της καμπύλης απόδοσής τους.
Φυσικά, ανησυχία υπάρχει και τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με το deadline να είναι στις 19 Νοεμβρίου, όταν θα λάβει χώρα η επόμενη σύνοδος κορυφής.
Οι διπλωμάτες, βέβαια, παραμένουν αισιόδοξοι…

Καθίζηση στην αγορά πετρελαίου

Όσον αφορά την αγορά ενέργειας, οι τιμές του πετρελαίου είδαν επίσης τα αποτελέσματα των ειδήσεων για το εμβόλιο να εξασθενούν κάπως.
Οι προαναφερθείσες ανησυχίες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έως ότου ένα τέτοιο εμβόλιο είναι ευρέως διαθέσιμο έχουν αντίκτυπο, καθώς μάλιστα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα αύξηση των αποθεμάτων του μαύρου χρυσού.
Η δε IEA μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το δ’ τρίμηνο του 2020 κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης