Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hellas Fin: 5G - Τι σημαίνει για τον καταναλωτή και τον επενδυτή

tags :
Hellas Fin: 5G - Τι σημαίνει για τον καταναλωτή και τον επενδυτή
O κύριος σκοπός της τεχνολογίας 5G είναι να δημιουργήσει έναν ασύρματο κόσμο
O κύριος σκοπός της τεχνολογίας 5G είναι να δημιουργήσει έναν ασύρματο κόσμο που να είναι απαλλαγμένος από περιορισμούς και εμπόδια των προηγούμενων γενεών, επειδή οι μηχανικοί ασύρματων συστημάτων αντιμετωπίζουν τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για υψηλούς ρυθμούς δεδομένων.
Συνεπώς, η ανάπτυξη τεχνολογιών 5G έρχεται ως ακρογωνιαίος λίθος για την πραγματοποίηση σημαντικών ανακαλύψεων στον μετασχηματισμό της δικτύωσης για κινητά τηλέφωνα και όχι μόνο.
Το 5G θα είναι ακραία γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές, υπηρετώντας τους με ταχύτητες κατά πολύ υψηλότερες από αυτές του 4G.
Τι άμεσο αντίκτυπο έχει λοιπόν για τον μέσο καταναλωτή και χρήστη;
Ραγδαίες αυξήσεις στην ταχύτητα διαδικτύου, υψηλότερη ποιότητα και αξιοπιστία δικτύου. Παγκοσμίως, υπάρχουν ήδη πάνω από 380 πάροχοι σε 125 χώρες που έχουν ανακοινώσει ότι επενδύουν πάνω στο 5G σύμφωνα με την έκθεση GSA.
Σήμερα το δίκτυο είναι τουλάχιστον εν μέρει διαθέσιμο σε 378 πόλεις σε συνολικά 34 χώρες. Σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες απαιτείται να έχουν διαθέσιμη εκτενή κάλυψη 5G το αργότερο μέχρι το 2025, σύμφωνα με το πρόγραμμα «Στρατηγική 5G» της ΕΕ.
Το 5G έχει τη δυνατότητα σταδιακά να δημιουργήσει έναν πιο έξυπνο διασυνδεδεμένο κόσμο μέσω έξυπνων πόλεων, σπιτιών, υπηρεσιών και 5G συνδεδεμένων αυτοκινήτων που θα κινούνται αυτόνομα και θα έχουν ως στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και ασφάλεια. Ο ρόλος του 5G είναι να διαχειριστεί την αγορά του “Internet of Things, δηλαδή μεγαλύτερος αριθμός ταυτόχρονα συνδεδεμένων υπολογιστών, προσδοκά να γίνει καταλύτης στη βιομηχανική αυτοματοποίηση, όπως ψηφιοποίηση και μεγαλύτερη ευελιξία στην διεκπεραίωση εργασιών, καθώς και στην παραγωγή.
Σύμφωνα με το report της Ernst & Young του Σεπτεμβρίου, η πορεία ανάπτυξης του 5G θα είναι μεγάλη και με αναβαθμίσεις που καλύπτουν πολλά επίπεδα της οικονομίας, όπου αυτή η επένδυση θα μπορούσε να συνεχίζει να αποδίδει για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σχεδόν οι μισές αμερικανικές επιχειρήσεις σχεδιάζουν να επενδύσουν στο 5G μέσα στον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με το 43% στη ζώνη Ασίας-Ειρηνικού και 38% στην Ευρώπη.
Υπάρχουν περίπου 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες smartphone σε όλο τον κόσμο.
Από το επόμενο έτος, πολλοί από αυτούς τους καταναλωτές θα αντικαταστήσουν σταδιακά τις συσκευές τους με συσκευές με δυνατότητα 5G.
Προβλέπεται ότι η παγκόσμια αγορά smartphone 5G θα αυξηθεί σε 231 εκατ. μονάδες, που θα έχουν αποσταλεί έως το τέλος του 2020 (από 29 εκατ. το 2019) και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά το 2021.
Επιπλέον, οι φορείς κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να χτίσουν εκατοντάδες πύργους μίνι κινητών τηλεφώνων εντός και γύρω από τις αστικές περιοχές, βοηθώντας στη διάδοση των σημάτων 5G σε εσωτερικούς χώρους.
Η αξία των υποδομών 5G προβλέπεται να φθάσει τα 47,75 δις. δολάρια έως το 2027, με ετήσια αύξηση της τάξεως του 67,1%.
Πρωτοπόροι στις επενδύσεις στο 5G εμφανίζονται σήμερα οι κλάδοι της ενέργειας και της τεχνολογίας αλλά και o κλάδος της υγείας, που εκτιμάται ότι θα προβεί στις μεγαλύτερες επενδύσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Στο κυνήγι του 5G χρειάζεται αρκετός νέος εξοπλισμός για το νέο δίκτυο και αναμένεται ότι οι εταιρείες που θα το προσφέρουν πρώτες, να είναι μεταξύ των μεγάλων νικητών.
Μερικές υποψήφιες εταιρίες σήμερα είναι η Huawei (Ταϊβάν), Samsung (Νότια Κορέα), η Taiwan Semiconductor (Κίνα) και αρκετές άλλες ακόμη.
Σαν επενδυτές λοιπόν, μπορούμε να ωφεληθούμε από αυτό το κύμα επενδύσεων πάνω σε αυτόν τον τομέα, είτε επενδύοντας σε αυτές τις εταιρίες που επικεντρώνονται στις υποδομές της τεχνολογίας 5G, είτε επενδύοντας σε εταιρίες που θα ωφεληθούν άμεσα από αυτήν όπως η Apple, που ετοιμάζει 75 εκατ. νέα iPhones με 5G τεχνολογία. Ακόμα, η Taiwan Semiconductor επωφελείται ήδη από την αυξανόμενη ζήτηση κατασκευής 5G smartphones, ως ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές μικροεπεξεργαστών.
Τέλος η NVIDIA, η Alibaba και η JD.com είναι άλλες εταιρίες που σκοπεύουν άμεσα να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία 5G μέσω προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό.
Οι προαναφερθείσες εταιρίες μαζί με άλλες, συμπεριλαμβάνονται στο πρότυπο χαρτοφυλάκιο της HellasFin TECNHO STOCKS , με σημαντική απόδοση για το 2020 μέχρι και σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης