Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η ευρωπαϊκή στήριξη έφερε την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's

tags :
Citigroup: Η ευρωπαϊκή στήριξη έφερε την αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody's
Η ευρωπαϊκή υποστήριξη είναι το κλειδί για την ποιότητα της αξιολόγησης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, παρά την απότομη αύξηση των επιπέδων χρέους
Τη σημασία της ευρωπαϊκής στήριξης που έχει η Ελλάδα τονίζει η Citigroup, μετά την αναπάντεχη, όπως τη χαρακτηρίζει, αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody's.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Citigroup, η βελτίωση της θεσμικής ισχύος (καλύτερη φορολογική συμμόρφωση, δικαστική μεταρρύθμιση, νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας), η θετική προοπτική ανάπτυξης που υποστηρίζεται από άφθονα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, το θετικό κλίμα ιδιωτικών επιχειρήσεων και η ευνοϊκή δομή του δημόσιου χρέους ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν στη βελτίωση της αξιολόγησης της Ελλάδας.
Η βαθμολογία της Moody's ευθυγραμμίζεται τώρα με εκείνη του S&P και εξακολουθεί να είναι τρεις βαθμίδες κάτω από το επενδυτικό επίπεδο.
Όπως σχολιάζει η Citigroup, αυτή ήταν μια απροσδόκητη κίνηση αξιολόγησης, η οποία επιβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή υποστήριξη (μέσω του spread από ΕΚΤ και των κεφαλαίων ανάκτησης της ΕΕ) είναι το κλειδί για την ποιότητα της αξιολόγησης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, παρά την απότομη αύξηση των επιπέδων χρέους.
Η διαδικασία της αναβάθμισης έγινε πριν από τα νέα μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ήταν αποτέλεσμα της άφθονης υποστήριξης πολιτικήςς - μια βασική διαφορά σε σύγκριση με τις κρίσεις του 2008-09 και του 2010-11, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης