Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Ο S&P 500 θα έπρεπε να είναι στις 1.800 μονάδες και ο Nasdaq στις 5.000 μονάδες - Οι μετοχές είναι όμηροι της Fed

Societe Generale: Ο S&P 500 θα έπρεπε να είναι στις 1.800 μονάδες και ο Nasdaq στις 5.000 μονάδες - Οι μετοχές είναι όμηροι της Fed
Το αμερικανικό χρηματιστήριο είναι η απόλυτη φούσκα, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα Societe Generale
Στις 1.800 μονάδες θα έπρεπε να είναι ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, ενώ και ο δείκτης Nasdaq δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τις 5.000 μονάδες, αναφέρει η γαλλική τράπεζα Societe Generale, η οποία υποστηρίζει ότι οι εισηγμένες εταιρείες είναι όμηροι της Fed.
Ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι traders τα τελευταία 11 χρόνια, τότε που η Fed εξαπέλυσε το πρώτο της QE, είναι η fair value των μετοχών, δηλαδή η αξία που θα είχαν αν δεν παρενέβαινε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, πλημμυρίζοντας την αγορά με τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η Societe Generale προσπάθησε με ανάλυσή της να απαντήσει σε αυτό το «αξίας» 64 τρισεκατομμυρίων ερώτημα, υπολογίζοντας ότι το τρέχον επίπεδο της αγοράς, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης, έχει αυξήσει τις αποτιμήσεις στον σύνθετο τεχνολογικό δείκτη Nasdaq κατά 57%, ενώ στον αντίποδα οι μετοχές εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης δεν έχουν επηρεαστεί στο ελάχιστο.
Όμως, πριν από όλα, αξίζει να μια ματιά στις λεπτομέρειες που συνθέτουν τη «μεγάλη εικόνα».
Η Societe Generale διαπίστωσαν ότι η ταχύτητα που μεταβάλλονται οι αποδόσεις των ομολόγων από το 2009 έχει αλλάξει ραγδαία, πυροδοτώντας μια αλλαγή στη συσχέτιση που διέπει τις μετοχές με τους τίτλους χρέους.

Ειδικότερα, πριν από το QE, οι μετοχές της αμερικανικής χρηματαγοράς ήταν ο οδηγός των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προσέθεταν περισσότερα ή λιγότερα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, ανάλογα με το αν ήθελαν να αναλάβουν περισσότερο ή λιγότερο κίνδυνο.
Ωστόσο, αυτή η αιτιώδης σχέση έχει αλλάξει λόγω του προγράμματος ανοικτής αγοράς της Fed.
Οι μετοχές στις ΗΠΑ έχουν ως οδηγό πλέον τα αμερικανικά ομόλογα.

Έχοντας αυτό στο μυαλό, η Societe Generale αναλύει την επίδραση του QE σε διάφορους δείκτες του χρηματιστηρίου.
Όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, η αγορά ομολόγων έχει διαδραματίσει πολύ μεγάλο ρόλο στις αποδόσεις των μετοχών.
Από το 2009 μέχρι σήμερα, εν έτει 2020, τα ομόλογα οδηγούν τον δείκτη S&P 500 σε νέα ύψη (+32%), το S&P 500 μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο +38%, τον Russell στον +36% και τον Nasdaq στο 25%.
Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τη Societe Generale, η αγορά ομολόγων έχει διπλασιάσει την ταχύτητα ανόδου των μετοχών.

Ενώ η συχνότητα είναι ένα ζήτημα που δίνει μια εικόνα για το τι συμβαίνει γενικότερα αλλά και για το πώς το περιβάλλον των μηδενικών ομολόγων ωθεί τους επενδυτές στο χρηματιστήριο, δεδομένου ότι το σχήμα απόδοση-μερίσματα-αποδόσεις επαναγορών-πτώση του κουπονιού στα ομόλογα του δημοσίου είναι ελκυστικό, δεν είναι πλήρως ξεκάθαρο ποιο είναι το μέγεθος του αντικτύπου.
Η γαλλική τράπεζα προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις του QE σε διαφορετικούς δείκτες της Wall Street.
Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί ένα Equity Risk Premium μοντέλο, θεωρώντας ολόκληρη την αγορά εταιρεία που πληρώνει μέρισμα κάθε χρόνο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα αξία της αγοράς εξισώνεται με την αξία των μελλοντικών ροών των μερισμάτων.

-Το πρώτο βήμα είναι η ποσοτικοποίηση του αντικτύπου του QE στα ομόλογα του αμερικανικού δεκαετούς

Η Societe Generale χρησιμοποιεί μια απλή παλινδρόμηση για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο του QE.
Από το 2009, η σωρευτική επίδραση των διαφορετικών κυμάτων του QE στην απόδοση των ομολόγων ήταν περίπου 180 μονάδες βάσης.
Με άλλα λόγια, χωρίς QE, οι αποδόσεις του δεκαετούς θα ήταν περίπου 2,8%, ένα νούμερο που πολλοί ισχυρίστηκαν ότι είναι αδιανόητο στο τρέχον περιβάλλον.

-Το δεύτερο βήμα είναι η ποσοτικοποίηση του αντικτύπου του QE στους δείκτες των μετοχών

Χρησιμοποιώντας το πλαίσιο ασφαλίστρου κινδύνου της, η γαλλική τράπεζα Societe Generale κατάφερε να κατανοήσει πώς επηρεάστηκαν οι διαφορετικοί δείκτες μετοχών των ΗΠΑ από το 2009:
Υπάρχει τεράστια διασπορά μεταξύ των υπό εξέταση μετοχών.
Ο Nasdaq 100 ήταν +57%, σε όρους QE.

Mε άλλα λόγια, χωρίς την ποσοτική χαλάρωση της Fed, ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης της Wall Street θα ήταν στις 5.000 μονάδες, αντί για 11.000 μονάδες που είναι τώρα.
Παράλληλα, ο S&P θα ήταν στις 1.800 μονάδες, αντί για 3.300 μονάδες.


Θα έρθει κύμα πώλησης ομολόγων

Εν κατακλείδι, η Societe Generale προειδοποιεί ότι η εστίαση στον βρόχο ανατροφοδότησης μεταξύ μετοχών και ομολόγων έχει ήδη ξεκινήσει στις ΗΠΑ:
Με την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς να ξεπερνά τις 80 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο λόγω εκλογών, η χαμηλή απόδοση του Nasdaq 100 ήταν αρκετά αισθητή.
Εν τω μεταξύ, η εναλλαγή σε κυκλικούς τομείς, οι οποίοι καθυστέρησαν τους πιο αμυντικούς και αναπτυξιακούς τομείς από την έναρξη της bear market, σε συνδυασμό με μια προτίμηση για την αξία έναντι της ανάπτυξης, επεξηγούν το sell off στα ομόλογα.
Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω, η SocGen πιστεύει ότι επί του παρόντος θα διατηρηθεί η παρούσα τάξη αιτιότητας και τα ομόλογα θα οδηγούν τις μετοχές στο άμεσο μέλλον, κάτι που δεν είναι καλό νέο.
Σύμφωνα με την τράπεζα, ο αντίκτυπος θα είναι έντονος, εκτός αν οι εταιρείες επεκτείνουν τα κέρδη τους πέρα από το consensus.
Για αυτό η Societe Generale προειδοποιεί: «θα υπάρξει ένα σημείο ξεσπάσματους όπου η πώληση ομολόγων θα επηρεάσει τις εταιρείες με υψηλή μόχλευση, οι οποίες τυπικά επωφελούνται από ένα περιβάλλον υψηλότερης απόδοσης.
Τέλος, είναι πλέον αναμφισβήτητο πως οι εταιρείες είναι όμηροι της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης