Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Trump ή Biden; - Τι εκτιμούν 7 οίκοι για τις αμερικανικές εκλογές και την πορεία των αγορών, τι θα φέρουν τα 3 πιθανά σενάρια

Trump ή Biden; - Τι εκτιμούν 7 οίκοι για τις αμερικανικές εκλογές και την πορεία των αγορών, τι θα φέρουν τα 3 πιθανά σενάρια
Διχασμένοι οι αναλυτές για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και την επόμενη μέρα αυτών
Το στοίχημα της επόμενης μέρας των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ επιχειρούν να κερδίσουν οι αναλυτές, με τη μάχη μεταξύ του Donald Trump του σημερινού Προέδρου που εκπροσωπεί τους Ρεπουμπλικάνους και του Joe Biden του υποψηφίου των Δημοκρατικών να έχει αναδειχθεί ως την πιο αμφιλεγόμενη των τελευταίων δεκαετιών στις ΗΠΑ.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα των αμερικανικών για τις αγορές, τόσο στις ΗΠΑ όσο παγκοσμίως;
Πως θα επηρεάσουν το "έξυπνο χρήμα" οι δύο υποψήφιοι για πρόεδροι των ΗΠΑ, Joe Biden και Donald Trump;
Θα κρατήσει η πολυετής bull market της Wall Street;
Θα επιταχυνθεί η αναμενόμενη διόρθωση των περιουσιακών στοιχείων;
Αυτές είναι μόνο λίγες από τις ερωτήσεις που προσπαθούν να απαντήσουν οι αναλυτές παγκοσμίως, καθώς η εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ κορυφώνεται σήμερα.
Αλλά οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες...
Ακόμη και οι ίδιοι αναλυτές έχουν αλλάξει πολλές φορές τις εκτιμήσεις τους τους τελευταίους μήνες, με τα σενάρια επί σεναρίων να δείχνουν μόνο την αβεβαιότητα.

Τα 3 σενάρια

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών, τα 3 επικρατέστερα σενάρια μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:
- Νίκη Biden + Δημοκρατικό Κογκρέσο («Blue wave»): Αυτό θα φέρει 2,0 - 2,5 τρισ. δολάρια πακέτο στήριξης, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον κεφαλαίων για την υγεία.
Θα περάσει αμέσως μετά την εγκατάσταση.
- Νίκη Biden + διαιρεμένο Κογκρέσο: Αυτό θα φέρει πακέτο 500 δισ. - 1 τρισ. δολάρια, μετά την εγκατάσταση αλλά με καθυστέρηση.
Υπάρχει επίσης κάποια πιθανότητα συνεχιζόμενου lockdown σε αυτό το σενάριο.
- Νίκη Trump + διαιρεμένο Κογκρέσο («Status quo»): Αυτό θα φέρει πακέτο 1,5 - 2 τρισ. δολάρια, το οποίο θα εγκριθεί εκτάκτως, επειδή καμία πλευρά δεν κερδίζει πλεονέκτημα περιμένοντας να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Περιττό να ειπωθεί ότι μια σαφής νίκη θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις τόνωσης.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν επιστρέψει το status quo, οπότε καμία πλευρά δεν έχει λόγο να καθυστερήσει.
Οι δύο πλευρές δεν είναι τόσο μακριά - και οι δύο συμφωνούν για πρόσθετη ασφάλιση ανεργίας (περίπου 100% εισόδημα αντικατάστασης που είναι περίπου 300-400 επιπλέον δολάρια / εβδομάδα) και ενίσχυση για μικρές επιχειρήσεις.
Το χειρότερο σενάριο, και αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των αγορών κατά 20% σύμφωνα με την BofA, ένα σενάριο νίκης του Biden με τη Ρεπουμπλικανική Γερουσία θα μπορούσε να δυσκολέψει την ολοκλήρωση οποιουδήποτε πακέτου, δημιουργώντας τον κίνδυνο διαρκούς απόρριψης.
Αντίθετα, ένα "Blue Wave" θα έκανε πολύ πιθανό ένα πακέτο έως τον Φεβρουάριο, που πιθανότατα ξεπερνά τα 2 τρισ. δολάρια.
Κάτω από οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα, θα υπάρξει πολύ περισσότερη σαφήνεια στην πορεία για δημοσιονομικά κίνητρα ξεθωριάζοντας το σοκ της αβεβαιότητας.
Σε περίπτωση αμφισβητούμενων εκλογών που μοιάζουν είτε με το σενάριο 2 ή 3, το πολιτικό περιβάλλον θα μπλοκάρει τα πρόσθετα κίνητρα.
Οι αγορές πιθανότατα θα αποθαρρυνθούν σχετικά με τις προοπτικές συμβιβασμού.
Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο.
Εάν οι αγορές σημειώσουν ένα βίαιο sell off και τα οικονομικά δεδομένα επιδεινωθούν, θα μπορούσαμε να δούμε την Ουάσιγκτον να διευκολύνει το πακέτο ακόμη και σε ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο περιβάλλον.
Βέβαια, υπό οποιοδήποτε σενάριο, η JPMorgan γράφει ότι «η αγορά μετοχών θα συνεχίσει υψηλότερα ακόμη και μετά τις εκλογές των ΗΠΑ.
Γιατί;
Για δύο απλούς λόγους: i) η αύξηση του χρέους θα ενισχύσει τις μετοχές όπως έχει γίνει και τον περασμένο αιώνα, και ii) εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η Fed θα επέμβει.
Στην πραγματικότητα, όσο χειρότερο γίνεται τόσο καλύτερα θα είναι για τις μετοχές.
Και σύμφωνα με την JPMorgan, ακόμη και μια άλλη οικονομική καταστροφή, όπως ένας νέος γύρος lockdown θα δώσει μεγάλη ώθηση στις αγορές.
Σύμφωνα πάντως με τη Citigroup, το πιθανότερο σενάριο είναι μια νίκη - έκπληξη από τον Donald Trump, πιθανώς έπειτα από σειρά δικαστικών διευθετήσεων.
Εάν συμβεί αυτό, η Citigroup εκτιμά πως θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή, με τις μετοχές να τελούν υπό πίεση, καθώς οι διαχειριστές κεφαλαίων τίθενται υπέρ Biden.
Πιο αρνητική η Nomura, η οποία επισημαίνει ότι πέρα από τους τρομακτικούς πηχυαίους τίτλους των μέσων ενημέρωσης για την κατάσταση στο χρηματιστήριο, στις αγορές επικρατεί πανικός, καθώς οι πωλητές έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς, σέρνοντας τον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street, S&P 500, κάτω από τις 3.300 μονάδες.
Στο ίδιο μήκος και ο Jim Rogers, συνιδρυτής του Quantum Fund του George Soros,ο οποίος βλέπει bear market, εκτιμώντας μάλιστα ότι όταν θα έρθει... θα είναι η χειρότερη των τελευταίων 78 ετών.
Η Societe Generale αποφεύγει να τοποθετηθεί για το ποιος θα επικρατήσει, αλλά επισημαίνει ότι οι κλάδοι που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον θα είναι ο τεχνολογικός, φυσικά, οι υποδομές, η ενέργεια και το λιανεμπόριο.
Διόρθωση 10% βλέπει η Morgan Stanley και αύξηση 100 μονάδων βάσης στις αποδόσεις των σταθερών τίτλων, από τη μεριά της.
Όπως εξηγεί ένα βασικό μέρος της σύστασης βασίστηκε στην άποψη ότι το ασφάλιστρο κινδύνου του μετοχικού κεφαλαίου θα πρέπει να έχει ενσωματωμένο μεγαλύτερο απόθεμα δεδομένων των πολύ ορατών κινδύνων / γεγονότων.
Με το Equity Risk Premium να διευρύνεται κατά περίπου 30 μ.β. σε 405 μ.β. από το επίπεδο των 375 μ.β..
Ταυτόχρονα, με τα επιτόκια να παραμένουν σταθερά και όχι να πέφτουν όπως συμβαίνει συνήθως όταν οι αγορές μετοχών πωλούνται, το P / E έχει συμπιεστεί κατά περίπου 10%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης