Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HellasFin: V ή W, η μορφή ανάκαμψης του ΑΕΠ Ευρωζώνης και ΗΠΑ;

tags :
HellasFin: V ή W, η μορφή ανάκαμψης του ΑΕΠ Ευρωζώνης και ΗΠΑ;
Aπαραίτητη η δημοσιονομική ενίσχυση, λέει η HellasFin
Η ανακοίνωση των στοιχείων μεταβολής του ΑΕΠ ΗΠΑ και ευρωζώνης ήταν αυτό που χαρακτήρισε την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η μεταβολή γ΄τριμήνου στις ΗΠΑ ήταν της τάξης του 7,4% μετά την υποχώρηση του ιστορικού -9% του προηγούμενου. ‘
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα ένα μεγάλο μέρος της ανοιξιάτικης απώλειας της εθνικής παραγωγής έχει αποκατασταθεί.
Η μεγαλύτερη συνιστώσα της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή η ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη ανέκαμψε κατά 8,9% μετά την κατολίσθηση του -9,6% του β΄τριμήνου.
Είναι διακριτή πλέον μία τάση μειωμένης αύξησης της κατανάλωσης σε υπηρεσίες, ενώ διογκώνεται απρόσκοπτα η δαπάνη σε αγαθά και προϊόντα.
Οπωσδήποτε πρέπει να τονιστεί η σημασία της φετινής δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μεταβίβασης εισοδημάτων και προγραμμάτων ασφάλισης της απασχόλησης, σαν υποστηρικτικός παράγοντας της τμηματικής ανάκτησης του χαμένου προϊόντος.
Παρόμοια εικόνα έχουμε και με τα αντίστοιχα δεδομένα της ευρωζώνης.
Εκεί μετά την κατάρρευση κατά 11,8% του ΑΕΠ β’ τριμήνου, ήρθαν τα στοιχεία του γ’ τριμήνου να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία με την αύξηση του 12,7%. Μάλλον όμως θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το γ’ τρίμηνο είναι παρελθόν, δεδομένου του γεγονότος ότι η οικονομική δραστηριότητα σύμφωνα με τα δεδομένα υψηλής συχνότητας, ο κύριος όγκος της ανάκαμψης έλαβε χώρα στην αρχή του καλοκαιριού και η δυναμική της άρχισε να εξαντλείται προς το τέλος του τριμήνου.
Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τους νέους περιορισμούς που έχουν εξαγγελθεί και θα ισχύσουν από την τρέχουσα εβδομάδα, μάλλον γκριζάρουν οποιαδήποτε αισιοδοξία.
Η ρόδινη εικόνα μιας ανάκαμψης με την μορφή V μάλλον ξεθωριάζει και επανέρχεται στο προσκήνιο η εκδοχή της τύπου W αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας, με την μεσολάβηση ενός αρνητικού δ’ τριμήνου.
Αυτό που είναι ενθαρρυντικό και πρέπει να κρατήσουμε, είναι ότι οι οικονομίες μετά την άρση των περιορισμών επέδειξαν εξαιρετικά αντανακλαστικά επανόδου της οικονομικής δραστηριότητας κοντά στα προ κορωνοϊού επίπεδά τους.
Όμως η εξελισσόμενη κατάσταση των νέων περιορισμών ενόψει δεύτερου κύματος της πανδημίας, μπορεί να επιφέρει μονιμότερες ζημιές στον οικονομικό ιστό.
Εν κατακλείδι αυτό που κατά την γνώμη μας θα μπορέσει να ανατρέψει οποιεσδήποτε μόνιμες πληγές στις οικονομίες σαν συνέπεια αυτής της πανδημίας είναι, δεδομένης της αταλάντευτης διαθεσιμότητας των κεντρικών τραπεζών να πράξουν ότι χρειαστεί, η συνέχιση της δημοσιονομικής επέκτασης η οποία το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ αλλά και στην ευρωζώνη δείχνει να έχει κολλήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης