Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αγορές επιβεβαιώνουν το σενάριο για ανάκαμψη τύπου W - Φόβοι για κατάρρευση

Οι αγορές επιβεβαιώνουν το σενάριο για ανάκαμψη τύπου W - Φόβοι για κατάρρευση
Οι αγορές διανύουν μια περίοδο έντονης ανησυχίας.
Ανάκαμψη τύπου W επιφυλάσσει η επόμενη ημέρα στις αγορές, σύμφωνα με τους αναλυτές, με τον Οκτώβριο να θυμίζει έντονα τον Φεβρουάριο του 2020.
Οι αγορές διανύουν μια περίοδο έντονης ανησυχίας.
Οι φόβοι για νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ ωθούν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα, με τους επενδυτές να εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει μια επανάληψη του Φεβρουαρίου του 2020.
Τα ισχυρά κέρδη των αρχών Οκτωβρίου έχουν σβηστεί και οι «προηγούμενοι» νικητές, δηλαδή οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, δεν εμπνέουν πια καμία επενδυτική διάθεση.
Ο δείκτης Stoxx 600 έχει ήδη απολέσει 2,7%, ενώ σήμερα 29 Οκτωβρίου τα future προεξοφλούν περαιτέρω καθοδική πορεία στα χρηματιστήρια.
Ο δείκτης MACD, που μετρά την κινητή μέση σύγκλιση / απόκλιση και έχει να κάνει με την τεχνική ανάλυση των τιμών των μετοχών, δίνει σήμα για πωλήσεις.

Αντί να έχουμε μια ανάκαμψη τύπου V, όπως πολλοί ήλπιζαν, του τελευταίους μήνες του 2020 είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κατάρρευση.
Νέα lockdown απειλούν τη Γηραιά Ήπειρο, το πολιτικό το τοπίο στις ΗΠΑ είναι –το λιγότερο- ομιχλώδες και οι ηγέτες της χώρας ακόμη δεν έχουν αποφασίσει για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης, που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας.
Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, ο τεχνολογικός κλάδος δεν ηγείται στις αγορές.
Οι εταιρείες που σχετίζονται με την τεχνολογία έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρές προκλήσεις.
Για παράδειγμα, η SAP.
Αλλά και στον δείκτη Stoxx 600 το ταμπλό βάφτηκε κόκκινο, με εξαίρεση την Προσωπική Φροντίδα, τα Φάρμακα και τα τρόφιμα.
«Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, οι επενδυτές αναμένεται να στραφούν προς πιο ασφαλή επενδυτικά προϊόντα, όπως τα ομόλογα ή σκληρά νομίσματα» αναφέρει ο αναλυτής της ActivTrades, Pierre Veyret.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων θα προσφέρουν συμπεράσματα για τη χρηματοοικονομική υγεία των εταιρειών.
Ο τεχνολογικός τομέας κουβαλά το βάρος των προσδοκιών, ενώ οι value μετοχές μέχρι στιγμής υποφέρουν, παρά τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών και των επιχειρήσεων του κλάδου της ενέργειας.
Ο δείκτης DAX στη Γερμανία χτυπήθηκε σφοδρά τη Δευτέρα λόγω της SAP, η κεφαλαιοποίηση της οποίας μειώθηκε κατά 10%.
Οι επενδυτές έκαναν λάθος.
Πόνταραν στην Τεχνολογία, αλλά έσφαλαν, ανέφερε Andreas Lipkow της Comdirect Bank.

Το sell off μοιάζει να φέρνει τέλος στο κυκλικό ράλι, λόγω των ευρωπαϊκών εξελίξεων στην Ευρώπη, επισημαίνει η Nomura, που προσθέτει πως δεν αναμένεται κάποια άλλη θετική εξέλιξη, εκτός αν υπάρξει κάποιος θετικός καταλύτης.
Η Nomura βλέπει πτωτική τάση στην επενδυτική ψυχολογία μετά από «υπερβολική αισιοδοξία», καθοδηγούμενη από την πτώση των δεικτών οικονομικής έκπληξης για τις μεγάλες οικονομίες.
Πρόσθετη πίεση πώλησης στις κυκλικές μπορεί να έχει προκύψει από τα hedge funds, τα οποία, εύλογα, θα σπεύσουν να καλύψουν τις long θέσεις που είχαν ανοίξει στις ευρωπαϊκές μετοχές.

«Σε κάποιο βαθμό, ο Οκτώβριος μοιάζει ξανά με τον Φεβρουάριο, καθώς η εικόνα ανάπτυξης θα μπορούσε να εκτροχιαστεί για άλλη μια φορά από το lockdown», λέει ο Florian Ielpo της Unigestion.
H πιθανότητα για μια ανάκαμψη σχήματος W αυξάνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης