Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ισχυρή... αλλά πλασματική η ανάκαμψη των ΗΠΑ από την πανδημία

BofA: Ισχυρή... αλλά πλασματική η ανάκαμψη των ΗΠΑ από την πανδημία
Η ισχυρή ανάκαμψη, σύμφωνα με την BofA, οφείλεται στο γεγονός τα φορολογικά κίνητρα στήριξαν τις καταναλωτικές δαπάνες, ιδίως σε αγαθά
Ισχυρότερη του αναμενομένου είναι η ανάκαψη που εμφανίζει η αμερικανική οικονομία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Bank of America, αλλά αυτή είναι μια πλασματική εικόνα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τους δείκτες επιχειρηματικού κύκλου των ΗΠΑ που βασίζονται στο σύστημα της Bank of America έως τον Αύγουστο
2020 ", τόσο ο δείκτης πλήρους δείγματος, ο οποίος χρησιμοποιεί δεδομένα από το Νοέμβριο του 1962, όσο και ο δείκτης μικρού δείγματος, που ξεκινά τον Ιανουάριο του 1985, παρέμειναν σε καθεστώς «έκρηξης» για τρίτο συνεχόμενο μήνα.

Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με την BofA, οφείλεται στο γεγονός τα φορολογικά κίνητρα στήριξαν τις καταναλωτικές δαπάνες, ιδίως σε αγαθά.
Με τη σειρά τους, οι μετοχές έχουν σταθεροποιηθεί.
Η στέγαση έχει επωφεληθεί από τις περικοπές επιτοκίου της Fed και οι μετακινήσεις που προκαλούνται από πόλεις σε προάστια λόγω της πανδημίας.
Ίσως το πιο σημαντικό, η αύξηση των κρουσμάτων του ιού τον Ιούνιο / Ιούλιο δεν εκτροχιάστηκε σημαντικά από την ανάκαμψη.
Όπως εξηγεί περαιτέρω η BofA οι μετριοπαθείς στοχευμένοι περιορισμοί στις ΗΠΑ αντί του ολικού lockdown, τους οποίους ακόμη και ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι ήταν λάθος, ή αυτό που η τράπεζα αποκαλεί «ασυλία της αγέλης» - αποδείχθηκαν επαρκείς για να μειώσουν η καμπύλη των κρουσμάτων.
Και εν μέρει, οι άνθρωποι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν γίνει ανεκτικοί στην καταμέτρηση κρουσμάτων που θα είχαν οδηγήσει σε ευρεία lockdown την άνοιξη.

Παρεμπιπτόντως, αυτό ήταν ένα σημείο που οδήγησε και την Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα, να διαπιστώσει ότι η ύφεση λόγω της πανδημίας στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο κακή.
Ωστόσο, αυτή η εικόνα είναι πλασματική.
Ίπως παραδέχεται η BofA, "μόλις εξαντληθούν τα γρήγορα κέρδη από το άνοιγμα, η ανάκαμψη αναπόφευκτα θα επιβραδυνθεί":
- Η ανάπτυξη είχε ήδη επιβραδυνθεί τον Αύγουστο.
- Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια εισοδηματική απότομη πτώση καθώς ένας άλλος γύρος δημοσιονομικής τόνωσης φαίνεται τώρα πολύ απίθανος πριν από τις εκλογές.
- Η άλλη βασική ανησυχία είναι μια μεγάλη αύξηση της εξάπλωσης του ιού το φθινόπωρο ή το χειμώνα που προκαλεί πολύ πιο αυστηρούς, οικονομικά δαπανηρούς περιορισμούς.
Από αυτή την άποψη, η «ανοχή» των ΗΠΑ για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων είναι μια ανησυχία, διότι ένα υψηλότερο βασικό επίπεδο κρουσμάτων αυξάνει τους κινδύνους μιας μεγάλης επιδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης