Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Ζήτημα πράσινου τέλους θέτει ο Biden - Λύση για την κλιματική αλλαγή ο φόρος άνθρακα

Goldman Sachs: Ζήτημα πράσινου τέλους θέτει ο Biden - Λύση για την κλιματική αλλαγή ο φόρος άνθρακα
Τον φόρο άνθρακα ως λύση προκρίνει η τράπεζα Goldman Sachs, ώστε οι ΗΠΑ να μηδενίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα έως το 2050
Τον φόρο άνθρακα ως λύση προκρίνει η τράπεζα Goldman Sachs, ώστε οι ΗΠΑ να μηδενίσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα έως το 2050, σύμφωνα με όσα προσβεύει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Joe Biden.  
Ειδικότερα, ένας από τους στόχους του Joe Biden είναι η προώθηση της πράσινης ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Εν προκειμένω, βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως οι εκπομπές αερίων στις ΗΠΑ είναι στα χαμηλότερα επίπεδα τα τελευταία χρόνια, με την Κίνα μάλλον να αναδεικνύεται στον βασικό ρυπαντή της Γης.
Αυτό, βέβαια, έρχεται σε αντίθεση με όσα πρόσφατα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Xi Jinping, ότι δηλαδή η Κίνα στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2060.
Απορίας άξιον είναι πώς οι αυξανόμενες εκπομπές CO2 της Κίνας θα «σβηστούν» με έναν μαγικό τρόπο μέσα σε μόλις 40 χρόνια.

Φυσικά, τίποτε από αυτά δεν έχει σημασία για τον Joe Biden, ο οποίος πρότεινε ένα σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για μια «Επανάσταση Καθαρής Ενέργειας» έως το 2050.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Goldman Sachs δημοσίευσε την έκθεσή της που επιγράφεται «Mitigating Climate Change via Taxes and Subsidies» και σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Ωστόσο, με τόσο φιλόδοξους στόχους, εύλογα η Goldman Sachs αναρωτιέται:
Ποιος θα πληρώσει αυτό τον μετασχηματισμό της οικονομικής δραστηριότητας;
«Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι ένας υψηλός φόρος άνθρακα - το αγαπημένο εργαλείο πολιτικής για την κλιματική αλλαγή πολλών οικονομολόγων - θα ήταν υπερβολικά οπισθοδρομικός, ενώ ένας χαμηλός φόρος άνθρακα θα είχε μικρή επίδραση στις εκπομπές».
Αυτή η άποψη είναι οπισθοδρομική, σύμφωνα με την Goldman Sachs, που προσθέτει:
«Η μαζική ανακατανομή του πλούτου που προκύπτει από την επανάσταση της καθαρής ενέργειας θα είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά προοδευτική».
Πρώτον, οι φόροι άνθρακα δεν είναι οπισθοδρομικοί.
Αν και τα νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα ξοδεύουν ένα σχετικά μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους στην ενέργεια, η ένταση του άνθρακα στο συνολικό καλάθι κατανάλωσης δεν ποικίλλει πολύ στην κατανομή του εισοδήματος.
Και εάν τα έσοδα εκχωρηθούν στα νοικοκυριά μέσω εφάπαξ εισφοράς, οι φόροι άνθρακα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πολύ προοδευτικοί.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ένας φόρος άνθρακα 50 δολ. ανά τόνο - που ισοδυναμεί με 45 σεντ ανά γαλόνι βενζίνης - θα μειώσει τις εκπομπές κατά περίπου 25% τα επόμενα 5-10 χρόνια.

Στη συνέχεια, η Goldman Sachs εξηγεί γιατί ο Biden και οι προοδευτικοί υποστηρικτές του θα βιαστούν να εφαρμόσουν τέτοιους φόρους.
Οι οικονομολόγοι στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ένας ομοιόμορφα επιβεβλημένος φόρος άνθρακα ύψους 49 δολαρίων θα αυξήσει το εισόδημα μετά τον φόρο κατά σχεδόν 10% (Έκθεση 3, δεξί πλαίσιο).
«Η πρόσφατη δημοσκόπηση διαπιστώνει ότι περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού των ΗΠΑ υποστηρίζουν τους φόρους άνθρακα».
Eκτός, όμως, από τους φόρους άνθρακα, η Goldman προτείνει επίσης «πράσινες επιδοτήσεις» που θα συνέβαλαν πολύ στην περαιτέρω «μείωση των εκπομπών»:
Ενώ η μείωση των εκπομπών κατά 35% δεν θα επαρκούσε για την επίτευξη ενός καθαρού στόχου στα μέσα του αιώνα, ο συνδυασμός ενός φόρου άνθρακα 50 δολ. με επιδοτήσεις καθαρής ενέργειας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες θα μπορούσε να είναι αρκετά ισχυρός.
Σύμφωνα με την ερευνητική βιβλιογραφία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ενεργειακών επιδοτήσεων στη μείωση των εκπομπών και υποθέτοντας ότι αυτή η αποτελεσματικότητα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου με την τεχνολογική πρόοδο, η Goldman Sachs εκτιμά μείωση των εκπομπών CO2 κατά 10% από αύξηση των επιδοτήσεων πράσινης ενέργειας αξίας 0,5% του ΑΕΠ.
Μια τέτοια αύξηση θα απαιτούσε επιδοτήσεις στο 20% του αμερικανικού ΑΕΠ, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα του Joe Biden.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης