Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Ελληνική Τράπεζα, αρνητικό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η Ελληνική Τράπεζα, αρνητικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Ελληνικής Τράπεζας από τη Fitch
Σε «Β» και «b» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα και την αξιολόγηση βιωσιμότητας για την Ελληνική Τράπεζα, η Fitch Ratings, διατηρώντας σε αρνητικό το outlook.
Η επιβεβαίωση αντικατοπτρίζει την άποψη του αμερικανικού οίκου ότι οι αξιολογήσεις δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο από τον αντίκτυπο της πανδημίας, καθώς η τρέχουσα χρηματοοικονομική θέση παρέχει στην τράπεζα ένα περιθώριο να απορροφήσει την πιθανή μείωση της κερδοφορίας, τους υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους και την υψηλότερη κεφαλαιακή επιβάρυνση.
Η αρνητική προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψη ότι οι κίνδυνοι παραμένουν μεσοπρόθεσμα, ειδικά εάν η ύφεση αποδειχθεί βαθύτερη ή η ανάκαμψη ασθενέστερη.
Οι αξιολογήσεις της HB περιορίζονται από την αδύναμη ποιότητα περιουσιακών στοιχείων και την υψηλή επιβάρυνση κεφαλαίου από τα NPEs, αλλά επίσης την ισχυρή θέση franchise ως δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.
Ο λόγος των NPEs έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά παραμένει υψηλά, στο 19,5%.
Ωστόσο, δεν αναμένεται σημαντική αύξηση των NPEs το 2020, υπογραμμίζεται.
Η κερδοφορία της HB βελτιώθηκε το 2019, καθώς η τράπεζα επωφελείται από τη μεγαλύτερη κλίμακα του ισολογισμού της και την ανάπτυξη ρευστότητας σε κυπριακά κρατικά ομόλογα.
Τα κέρδη θα μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια ως αποτέλεσμα των υψηλών χρεώσεων απομείωσης δανείων (LICs) και των χαμηλών όγκων δραστηριοτήτων.
Ο CET1 ανήλθε στο 19% στα τέλη Ιουνίου 2020 -τα επίπεδα κεφαλαίου εξακολουθούν να μην είναι ανάλογα με τους κινδύνους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης