Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τέλος (;) στην κυριαρχία του δολαρίου - Μειώθηκε το μερίδιό του στην αγορά συναλλάγματος

Τέλος (;) στην κυριαρχία του δολαρίου - Μειώθηκε το μερίδιό του στην αγορά συναλλάγματος
ΔΝΤ: Υποχώρησε το μερίδιο του δολαρίου στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα
Υποχώρηση σημείωσε το μερίδιο του δολαρίου ΗΠΑ στα παγκόσμια συναλλαγματικά αποθέματα το β’ τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για την κυριαρχία του κύριου αποθεματικού νομίσματος.
Με τον δείκτη US Dollar Index να βρίσκεται κάτω από 94 μονάδες, το αμερικανικό νόμισμα έχει δεχθεί τους τελευταίους μήνες πλήγμα στις ισοτιμίες έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το μερίδιο του αμερικάνικου νομίσματος μειώθηκε στο 61,3% των συναλλαγματικών αποθεμάτων από 61,8% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Σε ποσά, το σύνολο των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων αυξήθηκε στα 12,031 τρισ. δολάρια από 11,703 τρισ. το πρώτο τρίμηνο.
Τα αποθέματα σε δολάριο ήταν 6,9 τρισ.
Το μερίδιο του ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο σημείωσε οριακή άνοδο στο 20,3% από 20% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους -το 2009 το μερίδιο του ευρώ είχε ανέλθει στο ιστορικό υψηλό του 28%.
Πτώση κατέγραψε το μερίδιο του γεν στο 5,7% από 5,8%.
Λίγες ημέρες πριν, ο οικονομολόγος Stephen Roach, πρώην επικεφαλής της Morgan Stanley Asia και καθηγητής του πανεπιστημίου του Yale,, προειδοποίησε ότι το επόμενο έτος θα είναι βάναυση για το δολάριο.
Όπως επεσήμανε μιλώντας στο CNBC, όχι μόνο έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για διπλή ύφεση αλλά «η τρελή του ιδέα» για κατάρρευση του δολαρίου δεν θα πρέπει να θεωρείται τόσο... τρελή πια.
«Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στις ΗΠΑ, που είναι το ευρύτερο μέτρο για τη διεθνή ανισορροπία με τον υπόλοιπο κόσμο, υπέστη σημαντική επιδείνωση το δεύτερο τρίμηνο» είπε ο ίδιος.
«Ο λεγόμενος δείκτης αποταμιεύσεων, που είναι το άθροισμα των αποταμιεύσεων καταναλωτών, επιχειρήσεων και κράτους, κατέγραψε επίσης ρεκόρ μείωσης το δεύτερο τρίμηνο επιστρέφοντας σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση» δήλωσε ο ίδιος.
Όταν ο Roach προέβλεψε τον περασμένο Ιούνιο ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει κατά 35%, ήταν στις 96 μονάδες.
Τότε, εκτιμούσε ότι αυτό θα συνέβαινε σε ένα με δύο έτη, ίσως και αργότερα.
Ωστόσο, τώρα, βλέπει ότι αυτό θα συμβεί έως το τέλος του 2021.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του και για την οικονομική ανάκαμψη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον Roach, οι πιθανότητες για διπλή ύφεση στις ΗΠΑ είναι άνω του 50%.
«Καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο της εποχικής γρίπης με τα κρούσματα κορωνοϊού και τους θανάτους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τον κίνδυνο ενός μετασεισμού» τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης