γράφει : Πέτρος Λεωτσάκος
Το www.bankingnews.gr παρουσιάζει τους 21 δημοφιλέστερους προορισμούς παγκοσμίως σε off shores περιοχές.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι ο πλούτος που έχει επενδυθεί στις off shores εταιρίες είναι πλεονασματικός πλούτος δηλαδή κεφάλαια που κατευθύνονται στις παράκτιες ζώνες για φορολογική ασυλία ή «διαμονή».
Τα νησιά Cayman βρίσκονται στην πρώτη λίστα παγκοσμίως με επενδύσεις στα 1,62 τρισ δολ και να ληφθεί υπόψη ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν περάσει μέσα από τράπεζες.
Οι νήσοι Cayman βρίσκονται νότια της Κούβας και βορειοδυτικά της Τζαμάικα και αποτελούν ένα σύμπλεγμα 3 νήσων που έμμεσα ελέγχονται από την Μ. Βρετανία.
Αν εκτιμηθούν και τα κεφάλαια που «παράνομα» έφθασαν στα Cayman τόσο το ποσό αυτό φθάνει τα 2,1 τρις δολάρια.
Ωστόσο τους 27 τελευταίους μήνες έχουν φύγει από τα Cayman 227 δισ δολάρια περίπου το 70% του ελληνικού ΑΕΠ.
(Στην Ελλάδα πάντως δεν ήρθαν τα κεφάλαια αυτά)
Εντυπωσιακή δεν είναι η θέση του Hong Kong στα 490 δισ δολάρια αλλά των νησιών Μπαχάμες με 464 δις δολ.
Η Σιγκαπούρη που αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο κέντρο κεφαλαίου φθάνει τα 461 δις δολάρια ωστόσο συγκρινόμενο με την Μεγάλη Βρετανία στα 4,9 τρις δολάρια δεν παύει να αποτελεί ακόμη περιφερειακό χρηματοπιστωτικό κέντρο.
Ο Λίβανος με 45 δις δολάρια αποτελεί σταθερή αξία καθώς τους τελευταίους 30 μήνες δεν έχει αλλάξει το κεφάλαιο που έχει επενδυθεί ως παράκτια περιοχή.
Η μικρότερη offshore περιοχή βάση των κεφαλαίων που προσελκύει παγκοσμίως είναι το Sint Maarten νησί στο βορειοανατολικό τμήμα της Καραϊβικής , περίπου 300 χλμ (190 μίλια) ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο για όποιον ενδιαφέρεται δηλαδή.
Επενδύσεις τραπεζών παγκοσμίως σε off shores περιοχές
|
Μάρτιο 2012 |
2009 |
|
|
|
1,627 τρισ δολ |
1,854 τρισ δολ |
|
|
490 δισ δολ |
521 δισ δολ |
|
|
464 δισ δολ |
384 δισ δολ |
|
|
461 δισ δολ |
442 δισ δολ |
|
|
345 δισ δολ |
414 δισ δολ |
|
West Indies |
244 δισ δολ |
231 δισ δολ |
|
|
157 δισ δολ |
175 δισ δολ |
|
|
91 δισ δολ |
- |
|
|
88 δισ δολ |
92 δισ δολ |
|
|
82 δις δολ |
79 δισ δολ |
|
|
69 δισ δολ |
88 δισ δολ |
|
Makao |
50 δισ δολ |
29 δισ δολ |
|
|
45 δισ δολ |
45 δισ δολ |
|
|
37 δισ δολ |
33 δισ δολ |
|
|
34 δις δολ |
30 δισ δολ |
|
|
20 δισ δολ |
17 δισ δολ |
|
|
12 δισ δολ |
12 δισ δολ |
|
|
9 δις δολ |
7 δισ δολ |
|
|
1,2 δισ δολ |
1,7 δισ δολ |
|
|
535 εκατ δολ |
484 εκατ δολ |
|
Sint Maarten |
379 εκατ δολ |
- |
Υποσημείωση
Οι υπεράκτιες εταιρείες και υπεράκτιες ζώνες είναι βρετανικής επινοήσεως και για τον λόγο αυτό πολλές τέτοιες είναι παλαιές βρετανικές αποικίες. Αρχικά οι υπεράκτιες εταιρείες επινοήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι πολιτικοί κίνδυνοι κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά γνώρισαν εκρηκτική ανάπτυξη παράλληλα με τη δημιουργία πολυεθνικών ή ορθότερα διεθνικών επιχειρήσεων. Σήμερα πάνω από το 50% των κεφαλαίων που διακινούνται παγκοσμίως περνά από φορολογικά καταφύγια.
Την τελευταία δεκαετία μόνο έχουν συσταθεί πάνω από ένα εκατομμύριο υπεράκτιες εταιρείες.
Για τον όρο off shore περιοχές ή εταιρίες στην Ελληνική Γλώσσα χρησιμοποιούνται και άλλοι εννοιολογικά ισοδύναμοι όροι, όπως εξωχώριες ή υπερπόντιες εταιρείες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών