Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπό πίεση η ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού, ισχυρού ευρώ - Αύξηση του PEPP τον Δεκέμβριο «βλέπουν» οι αναλυτές

Υπό πίεση η ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού, ισχυρού ευρώ - Αύξηση του PEPP τον Δεκέμβριο «βλέπουν» οι αναλυτές
Αύξηση του έκτακτου προγράμματος πανδημίας από την ΕΚΤ τον Δεκέμβριο αναμένουν οι αναλυτές
Υπό πίεση για αύξηση του προγράμματος πανδημίας (PEPP) βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εν όψει της συνεδρίασης στις 10 Σεπτεμβρίου 2020, με φόντο τον χαμηλό πληθωρισμό, το ισχυρό ευρώ που προκαλεί πονοκέφαλο στους αξιωματούχους και τη δέσμευση της Federal Reserve για συνέχιση της στήριξης και διατήρηση των χαμηλών επιτοκίων. 
Στο επίκεντρο βρίσκεται η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία ωστόσο περιορίστηκε μετά τη δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου Philip Lane, ότι «η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου» έχει σημασία.
Τι αναμένουν όμως οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων για την αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ;
Το Marketwatch παρουσιάζει τις εκτιμήσεις  επενδυτικών οίκων και τραπεζών.

ABN AMRO

H ABN Amro αναμένει από την ΕΚΤ να τονίσει ότι είναι έτοιμη να διευκολύνει περαιτέρω την πολιτική για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα προ κρίσης επίπεδα.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να τονίσει και πάλι ότι παρόλο που δεν στοχεύει το ευρώ, οι μεταβολές στο νόμισμα επηρεάζουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις και, ως εκ τούτου, την κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής του.
«Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει ξανά την πολιτική μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, πιθανότατα τον Δεκέμβριο», σημειώνουν οι αναλυτές της ABN Amro.

Berenberg

Οι αναλυτές της Berenberg εκτιμούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να τονίσει πως το ύψος του PEPP (1,35 δισ. ευρώ) είναι στόχος και όχι ανώτατο όριο για το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας.
Επίσης, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει κάποια παραδοσιακή λεκτική παρέμβαση, εκφράζοντας ανησυχία για τον αποπληθωριστικό αντίκτυπο μιας ισχυρότερης συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει στάση στην αυριανή συνεδρίαση.
Πιθανότατα, η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όταν θα παρουσιάσει τις πρώτες προβλέψεις για το για τον πληθωρισμό το 2023.

Goldman Sachs

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πιθανό να επισημάνει την πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ, σημειώνοντας ότι η αστάθεια στο νόμισμα απαιτεί παρακολούθηση, σημειώνει η Goldman Sachs.
Ωστόσο, δεν αναμένεται να προχωρήσει στη λήψη μέτρων.
Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει περιορισμένες επιλογές για να σταματήσει τη δυναμική του ευρώ, δεδομένου του περιορισμένου περιθωρίου για μειώσεις των επιτοκίων και της δυνατότητας περαιτέρω ανατίμησης ως απάντηση σε αύξηση του QE.

ING

Όσον αφορά τις νέες μακροοικονομικές προβλέψεις, η ING αναμένει από την ΕΚΤ να αναγνωρίσει την ανάκαμψη σε σχήμα V, ενώ ταυτόχρονα θα τονίζει το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.
Όπως τονίζεται, σε κάποιο βαθμό, τα σχόλια αξιωματούχων της ΕΚΤ τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν κάποιες μικρές διαφορές όσον αφορά την οικονομική εκτίμηση της ΕΚΤ.
Ενώ η Isabel Schnabel υπογράμμισε ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη είναι σύμφωνη με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, ο Philip Lane ακούστηκε κάπως πιο επιφυλακτικός, επισημαίνοντας την πιθανότητα μακροχρόνιας και μόνο σταδιακής ανάκαμψης.
Η ING αναμένει προσεκτικά τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.
Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ ανέμενε ποσοστό πληθωρισμού 1,3% για το 2022.
Οποιαδήποτε αναθεώρηση προς τα κάτω θα αυξήσει την πιθανότητα πρόσθετης νομισματικής στήριξης.

Morgan Stanley

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν κάποιο σήμα από την ΕΚΤ για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ενδεχομένως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και του ισχυρού ευρώ.

Saxo Bank

Η υιοθέτηση του ευέλικτου στόχου για τον πληθωρισμό από τη Fed, ασκεί πιέσεις και στις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, ωστόσο οι αναλυτές της Saxo Bank δεν αναμένουν δραστική αλλαγή στάσης από την ΕΚΤ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης