Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Έρχεται νέο χάος στην παγκόσμια οικονομία από την... γρίπη - Πως θα επηρέασει τις αμερικανικές εκλογές

tags :
Deutsche Bank: Έρχεται νέο χάος στην παγκόσμια οικονομία από την... γρίπη - Πως θα επηρέασει τις αμερικανικές εκλογές
Μια ανακοίνωση για την κυκλοφορία του εμβολίου μπορεί να ενισχύσει τον Trum, αλλά οποιαδήποτε κίνηση είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη
Ενώ οι επιστήμονες υγείας παλινδρομούν για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ενόψει χειμώνα για τον περιορισμότου κορωνοϊού, ο Jim Reid, της Deutsche Bank, δεν σταματά να προειδοποιεί ότι οι συνέπειες από τα οικονομικά lockdown θα είναι πολύ πιο τρομερές και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Μάλιστα, σε σημερινό του σημείωμα, προειδοποίησε ότι η ερχόμενη εποχή της γρίπης θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα νέο κύμα χάους στην παγκόσμια οικονομία (όχι απλώς στις ΗΠΑ) καθώς ο πληθυσμός θα συγχέει λανθασμένα τα συνηθισμένα συμπτώματα της γρίπης με αυτά του κορωνοϊού, οδηγώντας στα όριά τους τα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον Reid, «καθώς προχωράμε στους ψυχρότερους μήνες στο βόρειο ημισφαίριο (όπου διαμένει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού), η προσοχή θα στραφεί προς ένα δεύτερο κύμα».
Όπως δείχνει το πρώτο γράφημα του (χρησιμοποιώντας τις 20 χώρες με τα περισσότερα κρούσματα), το δεύτερο κύμα (ή το εκτεταμένο πρώτο κύμα) είναι ήδη εδώ για πολλούς.

Ενώ η αύξηση των τεστ θα συνέβαλε στην ενθάρρυνση αυτής της ανάπτυξης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χώρες όπως η Ισπανία (114 ανά 100.000 - 7 ημερών MA) και η Γαλλία είδαν τον αριθμό τους να επιδεινώνεται τον τελευταίο μήνα ενώ άλλοι όπως οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει αξιοσημείωτες βελτιώσεις.
Ωστόσο, ενώ η εποχή της γρίπης θα συνοδεύεται από ένα δεύτερο κύμα σε πολλές χώρες, όσον αφορά τους θανάτους ή τις νοσηλείες, «δεν υπάρχουν ακόμη εμφανή σημάδια για αυτό το δεύτερο κύμα».
Για παράδειγμα, στην Αγγλία υπάρχουν τώρα 305 covid ασθενείς στο νοσοκομείο, ενώ στην κορύφωση είχαμε 17.000.


Γιατί μειώνεται το ποσοστό θνησιμότητας;

Διότι, όπως εξήγησε ο Reid πριν από αρκετούς μήνες, μεγάλο μέρος αυτής της παγκόσμιας τάσης οφείλεται σε νεότερους και λιγότερο ευάλωτους ανθρώπους που προσβάλλονται από τον ιό, αλλά έχουν καλύτερη ιατρική περίθαλψη και λιγότερη πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.
Τα όχι τόσο καλά νέα είναι ότι ενώ το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας είναι καλές ειδήσεις, συγχέει περαιτέρω την ήδη μπερδεμένη στρατηγική αντιμετώπισης.

Όπως εξηγεί ο Reid, "προχωρούμε στους χειμερινούς μήνες, είναι αναπόφευκτα ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα είναι αυξημένοι και πιθανότατα θα αυξάνονται σε πολλές περιοχές.
Επομένως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ακολουθήσουν τη στρατηγική του πρώτου κύματος ή θα μάθουν να προσαρμόζονται.
Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη εμβολίων θα είναι καθοριστική.

Αυτό μας φέρνει στο τελευταίο σημείο από τον Reid, ο οποίος γράφει ότι τα εμβόλια απαιτούν συνήθως 10 χρόνια για να λειτουργήσουν, αλλά ο covid-19 έχει εξασφαλίσει την πιο μνημειακή παγκόσμια προσπάθεια στην ιστορία για να μειωθεί το χρονικό πλαίσιο σε ένα έτος.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει τα ποσοστά κλινικών δοκιμών που προχώρησαν από τις διάφορες φάσεις μεταξύ 2005-2015.
Περίπου το 60% προχώρησε τελικά από τη "Φάση 3" στην έγκριση.
Και δεδομένου ότι επί του παρόντος υπάρχουν 7 εμβόλια στη Φάση 3, η πιθανότητα να εγκριθούν περισσότερα από ένα σύντομα βασίζεται σε αυτό.
Τα καλά νέα είναι ότι, κατά μέσο όρο, όταν ένα εμβόλιο για μια μολυσματική ασθένεια περάσει σε δοκιμές φάσης-3, έχει πιθανότητα 85% να εγκριθεί.
Δεδομένου ότι επί του παρόντος υπάρχουν επτά δοκιμές φάσης-3, αυτό συνεπάγεται ότι έξι θα μπορούσαν να εγκριθούν.
Ωστόσο, ενώ ένα εμβόλιο φαίνεται στατιστικά πιθανό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά.
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα εμβόλια ρουτίνας στην παιδική ηλικία είναι αποτελεσματικά μόνο για το 85-95% των παραληπτών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Επιπλέον, το Κέντρο Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ αναφέρει ότι το εμβόλιο «γρίπης» είναι τακτικά λιγότερο από 50% αποτελεσματικό.

Όπως καταλήγει ο αναλυτής της Deutsche Bank "αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική δυναμική πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ.
Μια ανακοίνωση για την κυκλοφορία του εμβολίου μπορεί να ενισχύσει τον Trum, αλλά οποιαδήποτε κίνηση είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη, η οποία μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης