Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Πώς η Κίνα με μία παγίδα – χρέους εγκλωβίζει χώρες του τρίτου κόσμου

Gatestone Institute: Πώς η Κίνα με μία παγίδα – χρέους εγκλωβίζει χώρες του τρίτου κόσμου
Πώς η Κίνα αξιοποιεί την πρωτοβουλία (BRI) προκειμένου να δημιουργήσει υποτελείς χώρες στον τρίτο κόσμο
Αναμφίβολα η σφραγίδα, που έβαλε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping στην εξωτερική πολιτική της χώρας του, δεν είναι άλλη από την οικονομική, εμπορική και στρατηγική πρωτοβουλία «Belt and Road Initiative (BRI).
Πρόκειται για τη νέα εκδοχή του «δρόμου του μεταξιού», που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη, ο οποίος σύντομα απέκτησε και θαλάσσια έκδοση, σημειώνει σε ανάλυσή του το Gatestone Institute.  
Στην παρούσα φάση οι μεγάλες οδικές αρτηρίες του BRI έχουν παγκόσμια εμβέλεια και εκτείνονται μέχρι το Τζιμπουτί, ένα στρατηγικό θαλάσσιο σημείο αναφοράς στην Αφρική, ακριβώς δυτικά της Αραβικής Χερσονήσου ή τον Ισημερινό, όπου βρίσκονται τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου της Νότιας Αμερικής.
Τα οικονομικά οφέλη, ωστόσο, ορισμένων από αυτές τις συμφωνίες μεταξύ της Κίνας και των φτωχών χωρών του «Τρίτου Κόσμου» στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική είναι αμφισβητήσιμα.
Μερικά από αυτά τα διμερή πακέτα φαίνονται σχεδιασμένα να «φυλακίσουν» τα ήδη φτωχά κράτη σε σφαίρες μόνιμης οικονομικής υποτέλειας στην Κίνα.
Τα δίκτυα της πρωτοβουλίας BRI προτίθενται σαφώς να ωφελήσουν την Κίνα, είτε με την τόνωση μιας τεράστιας αύξησης του εμπορίου, είτε, όταν δεν μπορούν να εξοφληθούν τα χρέη, με την κατάσχεση όσων περιουσιακών στοιχείων επιλέγει το Πεκίνο.
Η Κίνα, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, θα είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τις πηγές μαύρου χρυσού της ως συνέπεια πολλών διμερών συμφωνιών στο πλαίσιο του BRI.
Η Κίνα πιθανότατα ελπίζει επίσης να εξασφαλίσει πολιτικά οφέλη μέσω ρυθμίσεων της  πρωτοβουλίας της.
Χώρες που συμμετέχουν στην κινεζική πρωτοβουλία  και είναι γενικά φιλικές προς τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ενδέχεται να αποφεύγουν να υποστηρίξουν τις ανησυχίες εθνικής ασφάλειας της Δύσης λόγω του φόβου ότι θα χάσουν μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στις τοπικές τους οικονομίες.
Υπάρχουν ήδη πολλά αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με ορισμένες συμμετέχουσες χώρες στην πρωτοβουλία του BRI για άμβλυνση της κριτικής σε βάρος της Κίνας για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πολλές ισλαμικές χώρες, για παράδειγμα, παραμένουν σιωπηλές σχετικά με τη γενοκτονία της Κίνας σε βάρος εκατομμυρίων Μουσουλμάνων Ουιγούρων στη βορειοδυτική επαρχία Σινγιάνγκ.
Οι επικριτές του προγράμματος BRI της Κίνας επισημαίνουν ότι οι κινεζικές δανειακές συμβάσεις στερούνται διαφάνειας και πως μερικές φορές εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Πεκίνου με τρόπο εκφοβισμού, αγνοώντας τις τοπικές ανησυχίες.
Η Σρι Λάνκα, για παράδειγμα, αφού δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της έναντι της Κίνας, παραχώρησε το λιμάνι της Χαμπαντότα στο Πεκίνο.
Η Βενεζουέλα παραδίδει πετρέλαιο στην Κίνα αντί του απαξιωμένου νομίσματος της.
Ο Ισημερινός, τον πρώτο ολόκληρο χρόνο της προεδρίας του Xi, εξήγαγε ήδη το 90% του πετρελαίου του στην Κίνα, ίσως ακόμη και κάτω από την τιμή της παγκόσμιας αγοράς.
Οι επικριτές της πρωτοβουλίας του Πεκίνου κατηγορούν επίσης την Κίνα ότι ευνοεί τις συμβάσεις με χώρες που έχουν αυταρχικά καθεστώτα.
Το Πεκίνο έχει επενδύσει στη Ζιμπάμπουε στην Αφρική, στο Λάος στη Νοτιοανατολική Ασία και στη Βενεζουέλα στη Νότια Αμερική.
Η Δύση ανησυχεί επίσης ότι, η Κίνα μέσω του BRI θα επιχειρήσει να εγκαταστήσει συστήματα παρακολούθησης, σε κράτη όπως η Βολιβία, η Βενεζουέλα και ο Ισημερινός.
Οι στόχοι της παγκόσμιας πρωτοβουλίας BRI της Κίνας είναι σαφώς τόσο στρατηγικοί και πολιτικοί όσο και οικονομικοί.
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται ότι δεν έχει σχεδιαστεί τόσο για να κερδίσει νέους φίλους όσο για να κερδίσει νέες εξαρτώμενες κρατικές οντότητες, ειδικά σε περιοχές που παραμελούνται από τη Δύση.
Ο απώτερος στόχος της παγκόσμιας διάστασης της πρωτοβουλίας BRI της Κίνας φαίνεται να προσανατολίζεται στην αντικατάσταση της υπάρχουσας πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής διάστασης της φιλελεύθερης δημοκρατικής τάξης της Δύσης  από την κυριαρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης