Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πυροδοτεί νέα έκρηξη στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ πυροδοτεί νέα έκρηξη στο αμερικανικό χρηματιστήριο
Νέα ώθηση στη Wall Street από την άνοδο του επιπέδου των τιμών
Οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί το τσουνάμι ρευστότητας που έχει διαχύσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στα εμπορεύσιμα χρηματιστηριακά assets.
Είθισται η επενδυτική κοινότητα να αντιμετωπίσει με δυσπιστία την αύξηση του πληθωρισμού, διότι στρεβλώνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων που ενέχουν κίνδυνο.
Επίσης, ακόμα και για τους πρωτοετείς των οικονομικών σχολών έχει καταστεί απολύτως σαφές πως ο πληθωρισμός μπορεί να φθείρει πολύ μια οικονομία.
Σημειώνεται πως το πρώτο «θύμα» του πάντοτε είναι οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς και οι τιμές των προϊόντων.
Όμως οι μετοχές ευνοούνται.
Ο παρακάτω πίνακας δείχνει ότι οι δείκτες S&P 500 και MSCI Asia-Pacific έχουν αποδώσει καλά κατά τη διάρκεια περιόδων με υψηλό πληθωρισμό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί από το 2004 μέχρι σήμερα, βάσει τεσσάρων σεναρίων που εξετάζουν τον πληθωρισμό και τις αποδόσεις των μετοχών, αλλά και τις δύο κυριότερες αναδυόμενες αγορές, την Ινδία και την Ινδονησία, βγαίνουν τα ακόλουθα συμπεράσματα.
Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία στις αναδυόμενες αγορές, οι αυξανόμενες προσδοκίες για τον πληθωρισμό συνδέονται με τις υψηλότερες τιμές για τα εξαγώγιμα προϊόντα…
Φυσικά, θεωρείται ιδανικό το σενάριο οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να αρχίσουν να αυξάνονται από μια χαμηλή βάση - π.χ. κάτω από το 2%.
Η ιστορία δείχνει ότι αυτό ισχύει για τις μετοχές, αλλά και για τις αποδόσεις των ομολόγων με κερδοσκοπική διαβάθμιση, όπως είναι αυτά από την Ινδονησία και την Ινδία.
Αντίθετα, η απειλή του αποπληθωρισμού μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιζήμια.
Οι χαμηλές και φθίνουσες προσδοκίες για τον πληθωρισμό αποδεικνύονται συνήθως οι πιο επιβλαβείς.
Όσον αφορά τα νομίσματα, οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι ιδιαίτερα καλές.
Οι προοπτικές για περιουσιακά στοιχεία κινδύνου θα μπορούσαν να γίνουν πιο δύσκολες εάν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υπερβούν το 2%
Σε αυτό το στάδιο, το guidance της Fed είναι ζωτικής σημασίας.
Βραχυπρόθεσμα, κάποια έκδοση μέσης στόχευσης του πληθωρισμού μπορεί να καταπραΰνει το δρόμο για μετοχές και νομίσματα και ομόλογα.
Αντίθετα, η Fed θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι είναι πρόθυμοι και ικανοί να ελέγξουν τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης