Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι αναδυόμενες οικονομίες δεν ωφελήθηκαν από την κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ

Fitch: Οι αναδυόμενες οικονομίες δεν ωφελήθηκαν από την κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ
Έκθεση της Fitch για το δολάριο και τις αναδυόμενες αγορές 
Η ανατίμηση του δολαρίου των ΗΠΑ στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού αντιστράφηκε έντονα πρόσφατα έναντι των νομισμάτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σχολιάζει η Fitch Ratings, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι το κυριότερο αποθεματικό νόμισμα παραμένει ισχυρό έναντι των αναδυόμενων αγορών.
Ως εκ τούτου, με ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους τους εκφρασμένο σε δολάριο, τα αναπτυσσόμενα κράτη δεν ωφελήθηκαν από την υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος.
«Η άνοδος του δολαρίου τον Μάρτιο ήταν παρόμοια με την αύξηση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.
Καθώς οι αγορές έχουν σταθεροποιηθεί από τότε, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στα θετικά αποτελέσματα των πολιτικών τόνωσης, η όρεξη των επενδυτών για πιο επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έχει επιστρέψει και ως αποτέλεσμα το δολάριο υποχωρεί.
Ωστόσο, σε ευρεία στάθμιση, η πτώση του δολαρίου δεν ήταν τόσο έντονη έναντι των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών.
Δεδομένης της ισχυρής ιστορικής συσχέτισης μεταξύ της αδυναμίας της συναλλαγματικής ισοτιμίας έναντι του δολαρίου και των χαμηλότερων κρατικών αξιολογήσεων, αυτός είναι ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τις αναδυόμενες αγορές το 2020, επιπλέον των προκλήσεων για την ανάπτυξη και τη δημόσια χρηματοδότηση που σχετίζονται με την πανδημία.
Τα νομίσματα της Αγκόλα, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Νιγηρίας, της Ρωσίας, της Νότιας Αφρικής, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και της Ζάμπιας έχουν υποτιμηθεί κατά 15% ή περισσότερο έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.
Το μερίδιο σε ξένο νόμισμα του δημόσιου χρέους υπερβαίνει το 50% στην Αγκόλα, την Αργεντινή και την Ουκρανία», αναφέρει χαραξτηριστικά ο αμερικανικός οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης