Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Μετά την πανδημία, επιστρέφει ο ιός του οικονομικού προστατευτισμού

Rabobank: Μετά την πανδημία, επιστρέφει ο ιός του οικονομικού προστατευτισμού
Μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, οδεύουμε προς την ολική επαναφορά ενός οικονομικού εθνικισμού, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις, ακόμη και στην επικρατούσα πολιτική ιδεολογία, συνέκλιναν στην ανεπιστρεπτί κατάργηση κάθε συνόρου…
Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, οδεύουμε προς την ολική επαναφορά ενός οικονομικού εθνικισμού, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobanκ.
Περίπου 70 ημέρες απέχουν οι ΗΠΑ από τις προεδρικές εκλογές, που, όπως αναμένεται, πρόκειται να διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου 2020.
Σε αυτό το σημείο πως δημοσκόπηση του CNN, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17 Αυγούστου 2020, καταγράφει προβάδισμα μεν για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Joe Biden, ωστόσο η διαφορά από τον νυν πρόεδρο και υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών έχει μειωθεί στις 4 μονάδες, κλείνοντας μια διαφορά περίπου δέκα μονάδων.
Βέβαια, άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν τη διαφορά στις 9 μονάδες.
Στο μεταξύ, ο Trump συνεχίζει την πολεμική του κατά των κινεζικών εταιρειών.
Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του είναι η Huawei, στην οποία αναμένεται να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, ενώ είναι σε εξέλιξη η α’ φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Από σήμερα και στο εξής ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε αμερικανική τεχνολογία.
Παράλληλα, η Κίνα έχει ανοιχτό και άλλο ένα μέτωπο, με την Αυστραλία.
Τελευταίο μέτρο που πήρε το Πεκίνο είναι η απαγόρευση εισαγωγής αυστραλιανού οίνου.
Επίσης, δεν τίθεται τέλος στον κινεζικό τουρισμό.
Πλέον, μένει να φανεί τι θα γίνει με τις εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος.
Σε ό,τι αφορά τον νομισματικό πόλεμο που μπορεί να εξαπολύσουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence, οι τράπεζες του Χονγκ Κονγκ μπορούν να απορροφήσουν πρόστιμα αλλά όχι μια απαγόρευση πρόσβαση σε δολάριο.
Υπενθυμίζεται πόσο υπέφεραν κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες όταν παραβίασαν το εμπάργκο για το Ιράν.
Και πάλι, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αντιμετωπίζονται όπως οι κινεζικές τράπεζες από τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, το Bloomberg Intelligence δεν φαίνεται να διαβάσει τον νόμο περί αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με τον εν λόγω νόμο, δεν επιτρέπονται δάνεια από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, απαγορεύονται συναλλαγματικές συναλλαγές, επιβάλλονται περιορισμοί στις εξαγωγές και στις μεταφορές κεφαλαίων, επιβάλλονται κυρώσεις σε ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ κ.λπ.
Στο μεταξύ, στον Καναδά, ο υπουργός Οικονομικών Moreau αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται.
Ίδια κατάσταση πρέπει να αντιμετωπίσει ο βρετανός υπουργός Παιδείας, ο οποίος θεώρησε καλό οι μαθητές να βαθμολογούνται βάσει ενός συγκεκριμένου αλγορίθμου, και όχι από τους δασκάλους τους.
Τέλος, στην Αυστραλία ανησυχούν ότι η φτηνή χρηματοδότηση δεν έχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης