Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H υποκρισία της διεθνούς κοινότητας για την Λευκορωσία και τον Lukashenko

H υποκρισία της διεθνούς κοινότητας για την Λευκορωσία και τον Lukashenko
Αυτό είναι που ενοχλεί την Δύση, εάν ήταν φιλικά διακείμενος ο Lukashenko στο ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε καμία αρνητική αναφορά στον διεθνή τύπο.
Στην Λευκορωσία που συνορεύει δυτικά με την Πολωνία και ανατολικά με την Ρωσία διεξήχθησαν εκλογές όπου κέρδισε ξανά ο Lukashenko ο οποίος κυβερνάει την Μπελάγια Ρως (από όπου προέρχεται το όνομα Λευκορωσία) από το 1994.
Είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στην Ευρώπη κυβερνάει 26 χρόνια και θα φθάσει στα 30 χρόνια λόγω της επανεκλογής του.
Ο Lukashenko επειδή στηρίζει την Ρωσία βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών κυβερνήσεων εδώ και χρόνια.
Προφανώς και έχει δώσει λαβή καθώς η ελευθερία του τύπου είναι περιορισμένη, ενώ ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε την λαϊκή οργή φέρνοντας τον στρατό στην πρωτεύουσα Μινσκ ήταν απαράδεκτος.
Πάντως μεγάλο μέρος της κοινωνίας διάκειται αρνητικά στον Lukashenko ο οποίος ωστόσο κέρδισε ξανά με εντυπωσιακό ποσοστό.
Για την δύση η επανεκλογή Lukashenko δεν έπρεπε να συμβεί και έτσι εκδηλώθηκε  μια μικρή επανάσταση όπου κυριαρχούν τα χρώματα.
Οι κινητοποιήσεις των πολιτών είναι ειρηνικές.
Η αντίδραση της Δύσης συνοψίζεται στο εξής
Το ΝΑΤΟ πρέπει να «κάνει κάτι», ή «να αναλάβει δράση» ή «να παρέμβει».
Δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη «πραξικόπημα», γιατί η Ευρώπη και η δύση συνολικά δεν κάνει πραξικοπήματα αλλά σίγουρα σημαίνει  πραξικόπημα.
Ο Economist μιλά για τον  «σωστό τρόπο για να απαλλαγούμε από το Lukashenko» , ενώ οι ΗΠΑ επιμένουν ότι είναι καιρός να «παίξουμε hardball» στη Λευκορωσία.
Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell,  δήλωσε ότι οι εκλογές της Λευκορωσίας δεν ήταν  «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες» και ότι  «ο λαός της Λευκορωσίας αξίζει καλύτερους ηγέτες».
Δεν είναι σαφές εάν στις εκλογές υπήρξε νοθεία ή όχι.
Αλλά δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν το επιχείρημα της νοθείας εάν υπήρχαν θα είχαν χρησιμοποιηθεί.
Είναι επίσης απολύτως ακριβές ότι η Ευρώπη - και ο Δυτικός κόσμος γενικά - δεν ενδιαφέρονται καθόλου εάν είναι δίκαιες οι εκλογές ή όχι..
Ας θυμηθούμε τι έγινε με το χάος στις ουκρανικές εκλογές του 2014.
Όσο για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών, ο Lukashenko και η Λευκορωσία έχουν επικριθεί δικαίως από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Macron έκανε τα ίδια με τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, επίσης η ισπανική κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε φασιστικές μεθόδους για να πνίξει το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Η διαφθορά και η βία δεν θα αποτελούσαν κανένα εμπόδιο για να διαπραγματευτεί η Δύση με τον Lukashenko εάν ήταν πρόθυμος να συνεργαστεί με το ΝΑΤΟ.
Τα επιχειρήματα της δύσης όπως «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», οι αφίσες διαμαρτυρίας γράφονται με νόημα στα αγγλικά και οι λογαριασμοί των «ηρώων» που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται ότι εκτελούν σχέδιο.
Οι γυναίκες στο Μινσκ διαμαρτύρονται κρατώντας λουλούδια.
Δεν μπορεί να ονομαστεί «Λευκή Επανάσταση», για αρκετά προφανείς λόγους ίσως Επανάσταση των Λουλουδιών;
Ο Lukashenko δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες εκλογές και ότι σχεδιάζει δημοψήφισμα με βάση τις διαμαρτυρίες των πολιτών.
Είναι ακριβές ότι ο Lukashenko είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της Ευρώπης και φιλικά διακείμενος στην Ρωσία.
Αυτό είναι που ενοχλεί την Δύση, εάν ήταν φιλικά διακείμενος ο Lukashenko στο ΝΑΤΟ, δεν θα υπήρχε καμία αρνητική αναφορά στον διεθνή τύπο.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης