Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America Merrill Lynch: Το δίχτυ ασφαλείας των κεντρικών τραπεζών ενθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράζουν ρίσκο

Bank of America Merrill Lynch: Το δίχτυ ασφαλείας των κεντρικών τραπεζών ενθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράζουν ρίσκο
Όπως σημειώνει η BofA, τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών έχουν ενθαρρύνει τις επενδυτικές τοποθετήσεις σε εταιρικά ομόλογα
Το δίχτυ ασφαλείας των κεντρικών τραπεζών ενθαρρύνει τους επενδυτές, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρό τους τα εταιρικά ομόλογα, σύμφωνα με όσα αναφέρει με ανάλυσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.
Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών έχουν δώσει ώθηση στις επενδυτικές τοποθετήσεις.
Όπως σημειώνει η BofA, η οποία διεξήγαγε έρευνα σε δείγμα 51 διαχειριστών κεφαλαίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην ηπειρωτική Ευρώπη, διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια και τα κολοσσιαία προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, τα οποία ετέθησαν σε εφαρμογή για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας από την πανδημία Covid-19, έχουν ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα.
Το καθαρό ποσοστό των επενδυτών που επέλεξαν overweight ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ανέρχεται σε 62% - κάτι που αποτελεί ρεκόρ.
Ο Barnaby Martin, επικεφαλής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής στην BofA, δήλωσε ότι η ζήτηση για εταιρικά ομόλογα είναι εξαιρετικά υψηλή λόγω της «ρευστότητας που έχουν διοχετεύσει οι κεντρικές τράπεζες».
«Οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες τους καλύπτουν και πως θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν για πολύ καιρό» πρόσθεσε.
Στο αποκορύφωμα της πανδημικής κρίσης, όταν οι αγορές έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, οι κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσαν κολοσσιαία προγράμματα αγοράς ομολόγων που συγκράτησαν τις χρηματαγορές.
Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων στην έρευνα BofA αναμένουν πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αγορές για πολλά ακόμη χρόνια.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος της Fed, Jay Powell, είπε:
«Είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουμε κάθε όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας, μέχρι η τρέχουσα κρίση να περάσει και η κατάσταση να ομαλοποιηθεί».
Αν μη τι άλλο, η δήλωση του προέδρου της Fed σηματοδοτεί τη βούληση της ομοσπονδιακής τράπεζας για πιο επεκτατική νομισματική πολιτική.
Σε ένα περιβάλλον χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων, οι επενδυτές έχουν διοχετεύσει ποσά ρεκόρ στην αγορά εταιρικού χρέους, αναζητώντας κέρδη.
Αυτό έχει ωθήσει την απόδοση του εταιρικού χρέους στο 0,56%, από 1,81% - επίπεδα στο οποίο βρισκόταν στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη ICE της BofA.
Line chart of ICE BofA Euro Corporate Index yield (%) showing European corporate bond yields have fallen since the peak of the pandemic
Ωστόσο, το επίπεδο νομισματικής στήριξης δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι αγορές είναι πραγματικά ελεύθερες.
Τα χαμηλά επιτόκια και τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης επέτρεψαν στις «εταιρείες ζόμπι» να συνεχίσουν να υπάρχουν – κάτι που αποτελεί στρέβλωση του ανταγωνισμού και εγείρει ζητήματα αποτελεσματικότητας της αγοράς.
Σχεδόν οι μισοί επενδυτές που ρωτήθηκαν από την BofA δήλωσαν ότι οι αθετήσεις πληρωμών μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών περιορίζονται από μέτρα στήριξης.
Ίσως, όμως, τα χειρότερα θα φανούν όταν οι κεντρικές τράπεζες θα πάψουν να στηρίζουν την αγορά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης