Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Έπεσαν οι μάσκες στις Βρυξέλλες, αδυναμία συμφωνίας για 50 δισ. ευρώ

Rabobank: Έπεσαν οι μάσκες στις Βρυξέλλες, αδυναμία συμφωνίας για 50 δισ. ευρώ
Περίπου 50 δισεκατομμύρια χωρίζουν τους σκληρούς του Βορρά από τον Νότο
Περίπου 50 δισεκατομμύρια φαίνεται πως χωρίζουν τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και τις Γαλλία και Γερμανία, από τους τέσσερις σκληρούς του ευρωπαϊκού Βορρά, τις Φινλανδία, Αυστρία, Ολλανδία και Ολλανδία, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Οι μεν θέλουν οι επιχορηγήσεις να ανέρχονται στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ και οι δε στα 350 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το στάδιο, η Ευρώπη φαίνεται να έχει κολλήσει.
Tι είναι το τόσο αξιοσημείωτο;
Ότι ακόμη και 390 δισεκατομμύρια ευρώ, που προτάθηκαν, είναι εκτός εύρους συμφωνίας.
Εν τω μεταξύ, έχει διαφύγει της προσοχής όλων το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση στο Κογκρέσο ο βουλευτής Υοho, που προβλέπει την κήρυξη πολέμου στην Κίνα, σε περίπτωση που η ασιατική χώρα εισβάλει στην Ταϊβάν.
Αναμφίβολα, εάν αυτό το νομοσχέδιο περάσει, θα είναι μια πρωτοφανής προσβολή για την Κίνα.
Οι ιστορικοί θα προσέξουν πως κάτι ανάλογο είχε συμβεί πριν από το 1914 και το 1939.
Πάντως, οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 2,5%, παρότι το βασικό επιτόκιο αναφοράς παρέμεινε στο 3,85%.
Πέρα από τα παραπάνω επισημαίνεται πως η κινεζική αγορά κατοικιών ανθεί, καθώς επενδύονται περισσότερα σε σπίτια στην Κίνα από ό, τι στις ΗΠΑ τόσο σε όρους USD όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στις ΗΠΑ, βέβαια, η φούσκα στην αγορά κατοικίας έσπασε το 2008.
Η μεγαλύτερη αύξηση των ενυπόθηκων δανείων αφορά νοικοκυριά που κατέχουν ήδη περισσότερες από δύο ιδιοκτησίες, η πλειονότητα των οποίων παραμένει κενή και έτσι δημιουργεί αρνητική απόδοση.
Όπως συμβαίνει με μερικά ομόλογα.
Σε κάθε περίπτωση, η συρρίκνωση του πληθυσμού της Κίνας και η αύξηση των κατοικιών συνιστούν μια άνευ προηγουμένου βόμβα για την αγορά στέγασης.
Τα κενά ακίνητα δεν θα μπορούν να πωληθούν.
Το δε Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι διακόπτει «αμέσως και επ’ αόριστον» την εφαρμογή της συμφωνίας έκδοσης υπόπτων στο Χονγκ Κονγκ, με αφορμή τον νέο, αμφιλεγόμενο νόμο για την εθνική ασφάλεια που επέβαλε το Πεκίνο στην πρώην βρετανική αποικία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Dominic Raab, μιλώντας στο κοινοβούλιο, εξήγησε ότι ο νέος νόμος «τροποποίησε σημαντικά» τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στο Χονγκ Κονγκ.
Το Πεκίνο μπορεί να ζητήσει και να αναλάβει την εξέταση ορισμένων υποθέσεων, οι οποίες θα περάσουν έτσι στη δικαιοδοσία των κινεζικών δικαστηρίων, όπως είπε.
Ο Raab ανακοίνωσε επίσης ότι επεκτείνεται και στο Χονγκ Κονγκ το εμπάργκο όπλων που εφαρμόζεται ήδη στην Κίνα από το 1989.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνονται πλέον εξαγωγές όπλων, δυνητικά φονικών, ή πυρομαχικών.
Η απόφαση αυτή αφορά και κάθε εξοπλισμό που δεν είχε ήδη απαγορευτεί η εξαγωγή του (στην Κίνα) αλλά «θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή».
Στην αγορά συναλλάγματος, η ισοτιμία δολαρίου ευρώ είναι στο 1,1440, το ΑUD εξακολουθεί να αιωρείται γύρω στο επίπεδο 0,70 δολ. και λίρα Αγγλίας στο 1,25.
Η ισοτιμία γιουάν - δολαρίου είναι 7 προς 1.
Μάλλον, το δολάριο θα γνωρίσει νέα υψηλά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης